hirdetés

Néha téged is megpróbál terelni a kutyád? Az egyik legaranyosabb szeretetnyelv háttere

Ferenczi Deborah

2022. június 29 - Forrás: Képek Getty Images Hungary

Terelőkutyáknál viszonylag gyakori jelenség, hogy ösztönösen megpróbálják irányítgatni azt, akit szeretnek. Ez kiváltképpen igaz gyerekek esetében, ugyanis ilyenkor az ebeknek nem csak a puszta ösztönei törnek elő, hanem az őrző-védő szerep is.

hirdetés

Bizonyosan tapasztaltad már azt, ha terelőkutyád van, hogy sok esetben téged is irányít. Nos, annak ellenére, hogy ez a szokás számodra esetleg értelmezhetetlen vagy furcsa, mégis azt tükrözi, hogy a kutyusod nagyon szeret téged és gondoskodni akar a biztonságodról.

Számukra ez ösztönös cselekedet

Fontos tudni, hogy ezek a kutyák teljesen ösztönösen terelnek. Így előfordulhat az is, hogy akár rajtad vagy a család többi tagján, valószínűleg leginkább a gyerekeken is megpróbálják ezt végrehajtani. Ennek az oka abban keresendő, hogy meg akarják óvni őket a veszélytől, vagy az idegenektől. Amennyiben pedig felnőttel csinálják ezt, szintén hasonló szándékaik lehetnek. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a viselkedést általában a mozgás váltja ki.

Szeretetből terelnek?

Valójában igen. Ez egyfajta kifejezése annak, hogy mennyire szeretnek és védelmeznek téged. Azonban figyelni kell arra, hogy ezt minden esetben finoman tegyék, ugyanis vannak olyan kutyák, akik az állat vagy az ember sarkába harapnak, ha az nem helyes úton megy. Amennyiben ilyen jellegű viselkedést tapasztalsz, elengedhetetlenül fontos, hogy leszoktasd erről kutyádat. Ugyanígy előfordulhat az is, hogy csipkedés nélkül, pusztán a jelenlétével próbálja befolyásolni, merre menj. Te pedig azon kapod magad, hogy az eb követ mindenhova.

Hogyan tudod leszoktatni erről a viselkedésről az állatot?

Annak ellenére, hogy fontos és hasznos ösztönről beszélünk, hosszútávon problémás lehet ez a magatartás, hacsak nem tartasz otthon terelnivaló állatokat. Ahhoz, hogy a lehető legjobb megoldást megtaláld, érdemes megérteni, miért próbálja kedvenced a hozzá közel álló embereken levezetni ezt az igényét. A válasz igazán egyszerű: az eb képességei nincsenek megfelelően kihasználva sem fizikailag, sem mentálisan. Nem véletlen, hogy a terelőkutyákból válnak a legjobb munkakutyák. Éppen ezért ahhoz, hogy ezt a viselkedést korlátozd, szelidítsd, érdemes megfelelő mozgást és mentális stimulációt biztosítanod számára.

Képzéssel fantasztikus eredményeket érhetsz el

Amennyiben pedig úgy gondolod, hogy inkább hasznát vennéd ennek a különleges képességnek, akkor érdemes lehet a kutyusodat beiratni különböző képzésekre, melyek kiaknázzák ezeket a rendkívüli adottságokat. Hiszen a terelőkutyák a legkiválóbb rendőrkutyák, mentőkutyák, vagy munkakutyák lehetnek a megfelelő képzés után.

hogyan szeret a kutya kutya terelő ösztön kutya viselkedése terelés terelőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink