hirdetés

Mire lehet jó egy fehér törülköző? Bolhavizsgálat mesterfokon

Ferenczi Deborah

2024. június 25 - Képek: Getty Images Hungary

Talán az egyik leggyakoribb probléma a kutyák esetében a bolhásodás. Az ellenük, valamint a többi élősködők ellen való rendszeres védekezés az év egészében kiemelt állattartói feladat, ám ha mégis fertőzésre gyanakszol, az alábbi egyszerű trükkel gyorsan ellenőrizheted, bolhás-e kedvenced.

hirdetés

A bolhák alapvetően 3 milliméter nagyságúak, így nagyon nehéz őket észrevenni, kiváltképpen a sötétebb szőrű állatok esetében. Főleg a sötét bundában, ahol  a bolha képes szinte teljesen eltűnni. Amellett, hogy az élősködők jelenléte sok kellemetlenséggel jár, a bolhásodás azért is jelentős probléma, mert a rovarok betegségeket is terjesztenek, a fertőzés kezeletlenül pedig akár vérszegénységhez is vezethet. Ami könnyen életveszélyessé válhat.

A bolha nagyon gyorsan szaporodik

Mivel a bolhák akár 100 petét is képesek a kutyán hagyni viszonylag rövid idő alatt, emiatt fontos, hogy mihamarabb észleld a problémát. Ezenfelül a lakásban is nagyon gyorsan elszaporodnak, ezzel tovább nehezítve a kiirtásukat. A legjobb, mint minden élősködő esetében, a megelőzés. Rendszeresen, az év egészében gondoskodj kedvenced parazitamentesítéséről!

Ha feltűnősen vakarózik a kutya, akkor ajánlott ellenőrizni a bundáját, nincs-e benne bolha

Mik a tünetei annak, hogy bolha van a kutyán?

Nyilvánvaló, hogy a legszembetűnőbb tünet az, ha a kutya elkezd vakarózni. Ezen túl intő jel lehet, ha a kutya rágja is a szőrét, ekképp küzdve a fájdalommal és az esetleges irritációval, amit az élősködő okoz. A kipirult, kisebesedett bőr is figyelmeztet, a bolha csípései nyomán pedig általában piros, kiemelkedő pöttyök maradnak. Leggyakrabban a háton, a nyakon és a farok tövén fedezhetőek fel, nem véletlenül, hiszen azokat éri el legnehezebben az eb.

Előfordulhat, hogy kedvencünk allergiás a bolhacsípésre, és emiatt extra tünetek is megjelennek. A bolhaallergiás dermatitisz esetén a kutyád bőrfelülete az adott területen jelentősen kivörösödik, pikkelyszerűvé válik, sőt, ha elkaparja, akár további fertőzések is kialakulhatnak.

Bolhacsípés okozta, szőrhullással kísért dermatitisz

Hogyan találd meg a bolhát?

A már beharangozott egyszerű, de annál nagyszerűbb trükkhöz állítsd egy fehér törülközőre kedvencedet. A legjobb, ha valahogy ráveszed, hogy rázza is meg magát. Ha meghempereg a textílián, az szinte biztos eredményt hoz, de fésülgetéssel is sikerre viheted az akciót. Ennek hatására ugyanis szinte biztos, hogy vagy maga a bolha, vagy annak ürüléke (a is fekete pöttyök) meg fognak jelenni az anyagon.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

bolha bolhás kutya bolhásodás ellen élősködők parazita vérszegénység

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!