hirdetés

5 tavaszi veszély, amitől óvni kell kutyádat: újra támadnak az élősködők

László Enikő

2021. március 24

Beköszöntött a tavasz, a napsütés és a jó idő. Ilyenkor sokan indulnak kirándulni, túrázni a szabadba, de ennek is megvannak a maga veszélyei. Mutatjuk, mire figyelj ebben az évszakban, hogy megőrizhesd kutyád egészségét.

hirdetés

A tavasz számos pozitívumot hoz a kutyások életébe. A jó idő beköszöntével több időt tölthetsz kedvenceddel a szabadban, járhattok túrázni, kirándulni, sportolni. De nem szabad megfeledkezni a kutyádra leselkedő veszélyekről. Érdemes bevezetni néhány óvintézkedést annak érdekében, hogy szeretett kedvenced egészséges maradjon. Ezek közül mutatunk néhányat.

Tavaszi nagytakarítás

A tavaszi nagytakarítás számos háztartásban szokás. Ilyenkor az emberek olyan házimunkákat is elvégeznek, amiket a mindennapok során inkább halogatnak. Világjárvány idején pedig a takarítás talán fontosabb, mint bármikor. Azonban nem árt (saját magad érdekében is) környezet- és kutyabarát tisztítószerekkel helyettesíteni a vegyszereket. Az ilyen termékek kiváltása azért is praktikus, mert beszerzésük jóval olcsóbb, kevésbé károsak az egészségre és attól sem kell félned, hogy kutyád hozzáfér és mérgezést kap tőle.

Az állat- és környezetbarát tisztítószerek Szentháromsága az ecet, a só és a szódabikarbóna. Ezekkel szinte bármilyen szennyeződést el lehet tüntetni és sok káros anyagot tudsz helyettesíteni. Az ecet szagát pedig ellensúlyozhatod néhány csepp illóolaj hozzáadásával. A különböző légfrissítők belélegzése szintén ártalmas kutyád számára. A boltok polcain pedig számos termék kapható, amin állat- vagy környezetbarát megjelölés szerepel, ezekkel is helyettesítheted a különböző vegyszereket.

Tavasszal sok gazdi viszi ivartalaníttatni kedvencét az állatorvoshoz, és egyéb szűrővizsgálatokat is gyakrabban végeztetnek el ilyenkor. Mindig ügyelj, hogy kutyád oltásai rendben legyenek!

Az élősködők szezonja

Sokan úgy vélik, a háziállatokra leselkedő élősködők csak tavasztól ősz elejéig jelentenek veszélyt. Ez azonban nem így van, egész évben védekezni kell ellenük. Azonban tavasztól megsokszorozódik számuk, így ilyenkor mindenképpen kiemelt figyelmet kell fordítani megelőzésükre, hiszen életveszélyes betegségeket is terjeszthetnek. Ha nyakörvvel védekezel, ügyelj szavatossági idejére, hiszen ezek csak néhány hónapig nyújtanak védelmet. Figyeld az apróbetűs részt is, mert előfordulhat, hogy kullancs ellen több ideig hatásosak, mint bolha ellen. Ilyenkor érdemes lecserélni, hiszen utóbbi is okozhat súlyos problémákat kedvenced egészségében. Ha ennek ellenére is találnál kutyádban élősködőt, fontos, hogy minél előbb, szakszerűen távolítsd el azt bőréből.

Az élősködők ellen számos készítménnyel védekezhetsz.

Indulhat a fűnyírás!

Ha kertes házban laksz, bizonyára tudod, hogy a tavasz egyet jelent a fűnyírási időszak kezdetével. Ez nem csupán esztétikai szempontok miatt fontos, de kutyád egészségét is védheted vele. Ugyanis a különböző élősködők – bolhák, kullancsok – a hosszabb füvet jobban kedvelik, könnyebben elrejtőznek benne. Ezáltal érdemes gyakran nyírni a gyepet, hogy minél kevesebb esélyt adj a parazitáknak.

A rövidebb bunda nemcsak a túlhevülés ellen nyújt védelmet, de az élősködőket is könnyebben észreveheted, ha nem olyan hosszú kutyád szőre.

Darázs- vagy méhcsípés

Tavasszal a méhek és a darazsak is előbukkannak, kutyáddal való találkozásuk pedig fájdalmas vagy akár életveszélyes is lehet. Ha kedvencedet még nem csípte meg darázs, nagyon óvatosnak kell lenni. Ilyenkor érdemes kikérni állatorvosod véleményét, hogy bevidd-e hozzá. Ugyanis, ha allergiás, (ami akár később is kialakulhat, a sokadik csípés után is) azt azonnal kezelni kell. Fontos, hogy felismerd a ráutaló jeleket, melyek legtöbbször légzési nehézség, nyáladzás, fokozott fájdalom, ájulás formájában nyilvánulnak meg. Ha kedvenced nem allergiás, a csípés helyét akkor is érdemes kezelni annak megfelelően, hogy méh vagy darázs okozta-e. Hogy mi a teendő ilyen esetben, arról részletesebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Anafilaxiás sokkot kapott kutya.

A húsvéti csoki csak a gyerekeké!

Bár köztudott, hogy a kutyák számára a csokoládé mérgező, mindig fontos kiemelni. A húsvéti csokinyusziból, -tojásból ne kapjon kedvenced és ne is férjen hozzá. Ha kertedben elrejted őket, hogy a gyerekek megkereshessék, fontos, hogy mindet szedjétek össze. Hiszen a kutyák szimata csalhatatlan, és egy óvatlan pillanatban felehetik a hátrahagyott finomságokat. Ez pedig rendkívül veszélyes számukra.

Vigyázz a növényekkel!

A kutyák számára igen sok növény mérgező, így fontos, hogy amikor kedvenced a szabadban bóklászik, ne férjen hozzá ilyenekhez. Ha lehet, kertedben ne tarts olyan virágot, bokrot vagy fát, aminek termése, levele vagy bármilyen része ártalmas lehet négylábú társad számára. Ha pedig túrázni indultok, mindig tartsd szemmel, hogy ne fogyasszon el semmi olyat, ami árthat neki. A leggyakrabban előforduló, kutyák számára mérgező növények közé tartozik: a tulipán, nárcisz, borostyán, akácfélék, aranyeső, gyöngyvirág. Ezekről bővebben olvashatsz ebben a cikkünkben.

(Képek: Getty Images Hungary)

bolha csoki darázs darázscsípés élősködők környezetvédelem kullancs kutya csoki mérgező kutyabarát tisztítószer mérgező növények tavasz tavaszi veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!