hirdetés

Tavaszi veszélyek: ezek a növények mérgezők kutyád számára

László Enikő

2021. március 19

Minden évszaknak megvannak a maga veszélyei. Tavasszal a növényeké a főszerep, ilyenkor a kert, a lakás és a parkok is megtelnek szebbnél szebb, de olykor veszélyes virágokkal. Mutatjuk, mikkel érdemes vigyázni.

hirdetés

Kutyád számára néhány növény igen veszélyes lehet. Ezért érdemes ilyeneket nem ültetni a kertbe, vagy ha már van, elkeríteni azt a részt kedvenced elől. A szobában lévő virágokat, dísznövényeket pedig lehetőleg olyan helyre tedd, ahol nem tudja elérni az eb. Egyrészt mérgező lehet számára, másrészt lelökheti, a kaspó pedig sérülést okozhat. A következőkben bemutatunk néhány növényt, amivel jobb, ha kutyád nem kerül közeli kapcsolatba.

Aloe vera

Az aloe vera egy igazi csodanövény, ami sok háztartásban megtalálható. Nem csak esztétikusan mutat, de számos jótékony hatása is ismert. Sebek kezelésére, gyulladáscsökkentésre, bőrproblémákra és az immunrendszer erősítésére is alkalmazható. Kutyák számára azonban a lédús levelek elfogyasztása hasmenést vagy hányást okozhat. Ugyanis a benne található természetes vegyületek hashajtó hatással bírnak. A tünetek pedig csak egy egészen kis mennyiség elfogyasztása után is felléphetnek.

Leander

A leander gyakori növény a kertekben. Azonban érdemes vele vigyázni, mert rendkívül mérgező minden része. A szervezetbe jutva hirtelen szívmegállást, idegrendszeri bénulást vagy szívbénulást is okozhat.

Gyöngyvirág

A gyöngyvirág köztudottan rendkívül veszélyes, mérgező növény. Sajnos nem kell belőle sokat fogyasztani ahhoz, hogy halált okozzon. Kis mennyiségben lassú szívverést, hasmenést okoz.

Tulipán

A tavasz egyik legkedveltebb virága a tulipán. Minden része mérgező, de leginkább gumója. Ezért ügyelni kell, hogy kedvenced nehogy kiássa a frissen elültetett hagymákat. Jellemző tünete a hányás, hasmenés és a nyáladzás.

Nárcisz

Ennek a szintén kedvelt tavaszi virágnak a hagymája mérgező. Elfogyasztása hányást, hasmenést és remegést okoz. Súlyosabb esetben szívritmuszavar, de akár halál is bekövetkezhet.

Korallvirág

A korallvirág igen népszerű szobanövény, melynek rengeteg fajtája ismert. Ezek elfogyasztása hányást, hasmenést, de akár szívritmuszavart is okozhat.

Liliom

A liliomnak rengeteg fajtája van, ezáltal vannak kevésbé és jóval inkább mérgező egyedek is. Míg az inkaliliom vagy a vitorlavirág csak hányást, hasmenést, nyáladzást okoz, a sásliliom vagy a húsvéti liliom akár meg is ölheti kedvencedet, mivel májelégtelenséget okoz. Biztos, ami biztos, ne engedd kutyádat semmilyen liliom közelébe.

Ricinus

Általában csak a szabadban fordul elő, de azért nem árt vele vigyázni. Hasmenést és véres hányást is okozhat, de súlyos esetben a kutya akár bele is halhat a mérgezésbe.

Tiszafa

A közkedvelt örökzöld köztudottan veszélyes, mérgező. Ágainak megrágása után szédülés léphet fel, majd görcsök alakulhatnak ki. Súlyos esetben az állat szívelégtelenség miatt meg is halhat.

Borostyán

A borostyán városokban, parkokban, kertekben, szinte mindenhol előfordul. Azonban érdemes tudni róla, hogy a kutyák számára mérgező. Hányást, hasmenést, emésztőrendszeri problémákat okoz elfogyasztása, ami gyakran nyáladzással és hasfájással párosul.

Aranyeső

Az aranyeső közkedvelt növény, gyönyörű virágának köszönhetően. Bármely részének elfogyasztása azonban rendkívül mérgező a kutyák számára. Ez általában hányás, hasmenés formájában nyilvánul meg, az állat pupillái kitágulnak és gyakran remeg is. Nagy mennyiségtől akár szívroham vagy légzésleállás is bekövetkezhet.

Akácfélék

A lilaakác legmérgezőbb részei a virága és a termése. Elfogyasztásuk után a kutya zavarodottá válik, körözni kezd, de hányás és hasmenés is felléphet. Súlyos esetben az eb összeesik és akár meg is halhat. A fehér akác is igen veszélyes. A szervezetbe jutva hányást, véres hasmenést, nehézlégzést, nagy mennyiségben elfogyasztva halált is okozhat.

Egyéb mérgező növények, amiket jobb, ha kutyád elkerül:

 • magyal,
 • azálea,
 • krizantém,
 • gyűszűvirág,
 • pálmafélék,
 • paradicsom szára és levelei,
 • boróka,
 • csillagfürt,
 • madárbirs,
 • krókusz,
 • ciklámen,
 • amarilisz

Habár a kutyák viszonylag ritkán esnek növény általi mérgezés áldozatává, érdemes időben észrevenni a jeleket. Ha kedvenceden hányást, hasmenést, bágyadtságot, nyáladzást, étvágytalanságot, légzési nehézséget észlelsz, keresd fel vele állatorvosodat.

(Képek: Getty Images Hungary)

hányás hasmenés kutya mérgezése kutya mérgezési tünetek mérgezés mérgező növények tavaszi veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink