hirdetés

Ezért baj, ha füvet eszik a kutya: nem a hasfájását csillapítja

Szénási Szimonetta

2023. július 7 - Képek: Getty Images Hungary

A néphit szerint a kutyák azért esznek füvet, mert ezzel csillapítják a hasfájásukat. Egészen pontosan így akarnak megszabadulni a nem kívánt beltartalomtól. Ám az állatorvosok rámutattak, mi áll valójában a jelenség hátterében, s miért veszélyes, ha az eb „legelészik”.

hirdetés

Szinte biztos, hogy te is tapasztaltad már, hogy kedvenced elfogyaszt több-kevesebb fűszálat a kertben. De ha nem az említett magyarázat áll a háttérben, akkor miért eszik füvet a kutya? Vegyük sorra a lehetséges okokat!

Már a farkasok is csinálták

Egy ezirányú felmérés szerint a gazdák 80 százaléka tapasztalta már, hogy négylábúja füvet evett. Az ezirányú kutatások pedig megállapították, hogy már a farkasoknál is jellemző volt ez a viselkedés: a Yellowstone Nemzeti Parkban végzett vizsgálatok szerint a farkasok ürülékének akár 74 százalékában is találhatók növényi anyagok, főként fű. Ez arra utal, hogy ez a viselkedés valószínűleg a kutyák megjelenése óta öröklődik.

Nem hánynak tőle

Ahogy említettük, sokan úgy vélik, a megevett fű hányásra ingerli az állatot. Ezért ha valami olyasmit evett, ami megfeküdte a gyomrát, akkor ösztönösen elkezd füvet eszegetni, hogy ezzel könnyítsen magán.

Ám a megfigyelések szerint ez nem állja meg a helyét! Egy 12 napon át tartó vizsgálat alatt azt tapasztalták, hogy az ebek, bár minden nap ettek füvet, kevésszer hánytak utána. Akiknél pedig mégis „visszaköszönt” az étel, azoknál ez leginkább közvetlenül evés után következett be, mintsem a fű elfogyasztását követően.

Ráadásul azok a jószágok, akiknél valamilyen enyhébb gyomor- vagy bélrendszeri panasz merült fel, sokkal kisebb arányban ettek füvet, mint egészséges társaik.

Lényeges információ, hogy valamennyi eb féregtelenítve volt, korábban nem volt jellemző rájuk semmilyen emésztési probléma, s összességében elmondható, hogy mindegyikőjük szívesen fogyasztott füvet (összesen 709 alkalommal, hogy pontosak legyünk.)

Tehát épp a (tév)hit ellenkezője bizonyosodott be: a hasfájós kutya ritkábban eszik füvet, illetve fűevés után kevésbé jellemző a hányás, mint étkezés után.

A kölykök gyakran csak játszanak.

Több rost kell neki?

Egy másik elmélet szerint a fűevés oka a rostpótlás, ezáltal az étel bélrendszeren való gyorsabb áthaladásának biztosítása. A vizsgálatok szerint ennek sincs semmilyen tudományosan bizonyított alapja.

Ellenben a kutatók azt tapasztalták, hogy az a blöki, aki még nem kapta meg az első adag ételét, nagyobb valószínűséggel kezdett fűféléket rágcsálni. Tehát az éhséggel is összefügg a jelenség.

Mindezeket összefoglalva azt mondhatjuk, a kutya egészen egyszerűen azért eszik füvet, mert szereti, vagy épp élvezi a rágcsálást, leköti vele magát, esetleg nem bírja kivárni, míg megtöltöd a tálkáját. Az sem kizárt, hogy csak bizonyos időszakokban jellemző rá a „legelészés” – például tavasszal, amikor zsengébb, zamatosabb a friss fű.

Rákot is okozhat!

Bár ártalmatlan cselekvésről van szó, az állatorvosok mégis óva intenek attól, hogy mindenhol hagyd füvet enni kedvencedet. Ennek oka, hogy sok helyen vegyszerekkel kezelik a gyepet, ami mérgező lehet az állatokra. Főként a parkokban, magánkertekben nagy a kockázata, hogy gyomirtót használtak.

A vizsgálatok gyakran még 48 órával a kezelt fű elfogyasztása után is kimutatták a vegyszereket a kutyák vizeletében. Egyes készítmények esetében pedig összefüggést találtak a húgyhólyagrák kialakulása és a gyomirtószerekkel való érintkezés között.

Emiatt sose engedd, hogy kutyád ismeretlen helyen füvet rágcsáljon, a saját kertedben pedig csak biztonságos szereket használj, és mindig tartsd be a csomagoláson található előírásokat!

Egyes növényvédőszerek mérgezőek a kutyákra!

Veszélyes növények

A vegyszerek mellett egyes növények is veszélyt jelentenek a kutyára. Többek között a liliom vagy a leander is mérgezőek, de az oregánó és a babérlevél is hányást, illetve hasmenést okozhatnak. (Ha szeretnél még többet megtudni arról, mely növényfélékkel kell óvatosnak lennetek, olvasd el EZT a cikkünket is a témában!)

állatorvos farkas farkas és kutya fűevés hányás hasmenés kert kutatás kutya hasfájás mérgező növények növények rák tudomány vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink