hirdetés

Ezek a kutyafajták érzékenyebbek a fájdalomra: a kutatókat is meglepte az eredmény

Szénási Szimonetta

2023. július 9 - Képek: Getty Images Hungary

A tudósok és az állatorvosok meglátásai nem minden pontban egyeznek, de az tény, hogy a különböző kutyafajták eltérő mértékben reagálnak a fájdalomra.

hirdetés

A North Caroline Állami Egyetem kutatói 10 különböző kutyafajtát vizsgáltak. Ennek során megerősítették azt, amit eddig is sejteni lehetett: az ebek valóban különböző mértékben tolerálják a fájdalmat, vannak érzékenyebb kutyafajták.

Egyes fajták kevésbé viselik jól a fájdalmat.

Az állatorvosok tapasztalatai

A vizsgálat egyik apropója az volt, hogy az állatorvosok többnyire egybehangzó tapasztalatai nem mindig fedték a gazdák meglátásait a fájdalomérzékenységet illetően.

Az állatorvosok meglehetősen nagy egyetértésben értékelik a különböző fajtájú kutyák fájdalomérzékenységét, és ezek az értékelések gyakran ellentmondanak a nyilvánosság tagjainak értékeléseivel

– fogalmazott Margaret Gruen, az Észak-Karolinai Állami Egyetem állatorvosi viselkedéskutatója.

„Ezért szerettük volna megtudni – először is –, hogy igaz-e ebből bármi is? Ha veszünk 15 kutyát 10 fajtából, amelyeket magas, közepes és alacsony érzékenységűnek minősítettek, és megvizsgáljuk az érzékenységi küszöbértéküket, látunk-e különbségeket, és ha igen, összhangban lesznek-e azok azzal, amit az állatorvosok hisznek? Vagy lehetséges, hogy ezek a nézetek a kutya érzelmi reakciókészségének és viselkedésének az eredményei, amikor az állatorvossal interakcióba lép?” – tette hozzá a kutató, felsorolva a vizsgálat előtt felmerült kérdéseket.

A csivavák kifejezetten érzékenyek.

A csivava és a husky egy csoportba kerültek

A vizsgálatban összesen 149 felnőtt hím és nőstény kutya vett részt, amelyeket aszerint csoportosítottak, hogy az állatorvosok és a nagyközönség hogyan értékelte őket fájdalomérzékenység szempontjából.

Eszerint magas a fájdalomérzékenysége:

Átlagosnak mondható a fájdalomérzékenységük:

A fájdalomra való érzékenységük az átlagosnál alacsonyabb:

A vizsgálat menete

A tudósok az embereken alkalmazott gyengéd külső ingerekre vonatkozó teszteket adaptálva a kutyák fájdalomérzékenységét úgy tesztelték, hogy különböző tárgyakat nyomtak az állatok mancsához. Emellett az érzelmi reakciókészséget is mérték egy kitömött majom segítségével, amely mozgott és hangokat adott ki. Valamint egy olyan emberrel való interakciót is megfigyeltek, akit a kutya nem ismert.

Az eredmények némileg eltértek az egyes tesztek között, de a fájdalomérzékenységben határozott különbség mutatkozott a fajtákat tekintve, ami összhangban van a közvéleménnyel, azaz a gazdák meglátásaival. Az állatorvosi értékelésekkel azonban nem mindig egyeztek.

A husky mégsem az érzékenyebb kutyafajták közé tartozik?

A máltai selyemkutyák például inkább magas fájdalomérzékenységi küszöbbel/alacsony fájdalomtűréssel (az ingerekre való gyors reagálással) rendelkeztek, ahogy azt az állatorvosi felmérések előre jelezték. Az orvosok azonban a szibériai huskykat is hasonlóan magas fájdalomérzékenységi küszöbbel értékelték. Ellenben ezek a kutyák inkább a rangsor középmezőnyébe tartoztak, és kevésbé voltak érzékenyek a fájdalomra.

A labrador retrieverek és a golden retrieverek következetesen a fájdalomtűrési rangsor élén álltak (tehát alacsony érzékenységűek). Ezt ismét az állatorvosok jósolták meg, akik hajlamosak úgy gondolni, hogy ezek a kutyák jobban elviselik a fájdalmat, mint az átlag.

A labradoroknak magas a fájdalomküszöbe.

 

A környezet is hatással van rájuk

A kutatók azt is megállapították, hogy az érzelmi reaktivitást vizsgáló tesztekben kevésbé részt vevő kutyáknak néha magasabb volt a fájdalomérzékenységi küszöbe is, de ez az összefüggés nem volt meggyőző, és további vizsgálatokat igényel.

Duncan Lascelles, az Észak-Karolinai Állami Egyetem állatorvosa szerint: „Ezek a viselkedésbeli különbségek magyarázhatják az eltérő állatorvosi értékeléseket, de nem a fajták közötti tényleges fájdalomtűrést.”

Tehát attól, hogy egy kutya idegesen viselkedik vagy visszahúzódó, abból még nem feltétlenül következik, hogy érzékenyebb a fájdalomra.

Viselkedési szempontból ezek az eredmények azt mutatják, hogy nemcsak a fájdalomra, hanem a kutya szorongására is gondolnunk kell az állatorvosi környezetben. Továbbá segíthetnek megmagyarázni, hogy az állatorvosok miért gondolkodhatnak úgy bizonyos fajták érzékenységéről, ahogyan azt teszik

– magyarázta Margaret Gruen.

Hatékonyabb lehet a kezelésük

„Ez a tanulmány azért izgalmas, mert megmutatja, hogy biológiai különbségek vannak a fajták közötti fájdalomérzékenységben. Most már elkezdhetjük keresni a lehetséges biológiai okokat, amelyek megmagyarázzák ezeket a különbségeket. Ez lehetővé teszi számunkra az egyes fajták hatékonyabb kezelését – mutatott rá dr. Lascelles.

Mint a kutatók is hangsúlyozták, a jövőbeni vizsgálatok feladata, hogy kiderítsék, mi az oka a fajták különböző fájdalomküszöbének. Ha ez sikerül, az segíthet abban is, hogy az adott kutyák célzottabb ellátást kapjanak például a fájdalomcsillapítás terén.

Az eredményekből az állatorvosok is porfitálhatnak az ellátás során.

A kutatás a Frontiers in Pain Research nevű szaklapban jelent meg.

állatorvos fájdalom fájdalomcsillapítás kutyáknál fájdalomcsillapító kutatás tudomány vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!