hirdetés

Boston terrier fajtaleírás: a vidám kiskutya, akivel egy percig sem fogsz unatkozni

László Enikő

2021. szeptember 20

Az energikus, élénk boston terrier mellett biztosan nem unatkozhat gazdája. Szeretetteljes jelleme kitűnő társsá teszi szinte bárki számára.

hirdetés

Az amerikaiak egyik legkedveltebb fajtáját, a boston terriert különleges mintázata miatt gyakran emlegetik amerikai úriemberként. Ez a vidám, emberközpontú kutya ideális lehet szinte bárki számára, hiszen nagyon ragaszkodó és barátságos a jelleme. Ha gazdája biztosítani tudja a sok mozgást, játékot, egy tökéletes társra talál személyében.

Boston terrier kölyök.

Eredete

Nevéből könnyen rá lehet jönni, hogy ez a kutyafajta az Amerikai Egyesült Államokból, pontosabban Bostonból származik. Körülbelül 150 évvel ezelőtt tenyésztették ki, feltehetően angol import ebekből. Sokak számára meglepő lehet, de kialakításának eredeti célja a kutyaviadalokon való részvétel volt. Ősei az angol bulldog és a bullterrier (illetve annak őse, a fehér terrier), de sokak szerint a francia bulldog is felmenői között lehet. Erre utal a hasonlóság is, a boston terrier szinte le se tagadhatná őseit.

A fajta egyik első képviselője a Liverpoolból Bostonba került Judge, aki egy fehér terrier és egy bulldog keresztezéséből született meg. Az eredmény pedig egy utóbbinál magasabb, mozgékonyabb kutya lett, a feljegyzések szerint nagyon hasonlított a mai boston terrierekre. Az új fajta azonban a kutyaviadalokon nem igazán vált be, nem sokkal kialakulása után pedig be is tiltották az efféle „szórakozási formát”. Így a boston terrierből hamar kedvtelésből tartott családi kedvenc vált. Olyannyira, hogy a 20. század elején az Amerikai Egyesült Államokban sokáig az első vagy a második legkedveltebb kutyafajának tartották, de ma is előkelő helyen szerepel a listán.

Gazdikereső boston terrier 1977-ből, amikor még boston bull terriernek is hívták őket.

A harcos jellem idővel barátságos, kedves személyiséggé alakult, hiszen az ezekkel a tulajdonságokkal bíró egyedeket részesítették előnyben a tenyésztés során. Az fajtát hivatalosan 1891-ben jegyezték be. 1979-ben pedig Massachusetts állam hivatalos kutyájának választották a boston terriert, aki már 99 éve a Bostoni Egyetem kabalája.

Fajtastandard

A boston terrier kistestű, kompakt testfelépítésű társasági kutya. Koponyája lapos, szögletes, a standard szerint ránctalan. Tekintete intelligens, barátságos, szemei jellegzetesen távol állnak egymástól, nagyok és kerekdedek. Színük sötét, a kék szín nem megengedett. Kicsi, egyenesen hordott füleit gyakran kupírozzák azokban az országokban, ahol ez még megengedett. Állkapcsa rövid, némi előreharapással. Nyaka közepesen hosszú, enyhén ívelt. Törzse négyzetbe rajzolható, háta egyenes, a farok felé kissé lejt. Végtagjai jól izmoltak, erősek, mancsai kicsik és kerekdedek. Farka mélyen tűzött, rövid, egyenes vagy csavart formájú. Szőrzete finom, selymes tapintású, rövid. Színe fekete vagy csíkozott, fehér rajzolattal. A fehér jegyek a fejen, a nyakon a mellen és a mellső végtagokon jelennek meg. A hátsó lábakon az ugróízület alatti fehér jegyek a kívánatosak.

Habár csak egy méretben létezik, olykor különböző csoportokba sorolják a boston terriereket. Megkülönböztetik a 6,8 kg alattiakat, a 6,8-9 kg, illetve a 9-11,3 kg közötti ebeket. A boston terrier marmagassága ezzel arányosan körülbelül 35-43 cm lehet. Várható élettartama 13-15 év.

Jelleme

A boston terrier egy igazi mókamester, akinek vidám természete bearanyozza családja mindennapjait. Végtelenül ragaszkodó, kifejezetten emberközpontú kutya, aki nagyszerű tulajdonságai mellett még nagyon intelligens is. Könnyen nevelhető, szívesen elsajátít néhány trükköt és egyes kutyás sportokhoz is ideális társ. Sok mozgásra van szüksége, imád játszani, szinte tele van energiával. Sokan úgy vélik, a boston terrier személyisége sokkal inkább a bulldogé, mintsem a terrieré.

Egyes boston terrierek még gördeszkázni is szeretnek.

Alapvetően békés, vidám és kiegyensúlyozott a személyisége. Energikussága ellenére nem szokott túlpörögni, sokkal inkább egy játékos társ, akinek az a legfontosabb, hogy szerető családja közelében lehessen. Gyerekekkel szemben is kifejezetten barátságos, jól alkalmazkodik szinte bármilyen élethelyzethez. Az egyedüllétet azonban rosszul viseli, ragaszkodó természetének köszönhetően. Ha idegen közelíti meg otthonát, azt hangos ugatással jelzi. Bátor és temperamentumos, azonban az ugatáson kívül egyebet nem tesz a hívatlan vendéggel.

Ideális környezet

Kiváló alkalmazkodási képessége miatt kertes házban és lakásban is egyaránt jól érzi magát. Energikussága miatt igényli a rendszeres testmozgást, sétát és persze a játékot. Azonban fontos, hogy ne hajtsa túl magát, mivel rövid orra miatt olykor nehezére eshet a légzés. Gyerekekkel szemben is kedves, barátságos, de idősek számára is nagyszerű társ. Jellemző rá, hogy sokkal jobban kedveli az embereket, mint saját fajtársait, ám egy megfelelően nevelt, szocializált boston terrier más ebekkel szemben nem agresszív.

Ápolás

Bundáját egyszerű gondozni, csupán néha át kell fésülni. Fontos, hogy a kissé kidülledő szemeket gyakran tisztítsa gazdája. Füleit szintén rendszeresen tisztítani kell, ekkor pedig az esetlegesen megbúvó toklászokra is fordíts figyelmet. Karmait vágni kell, ha azok túl hosszúra nőnének.

Gyakori egészségügyi problémák

A boston terrierek születésénél gyakran kell császármetszést alkalmazni, mivel a kicsik feje sokszor túlságosan nagy ahhoz, hogy kibújjanak a szülőcsatornán. A felelős tenyésztők már igyekeznek viszonylag hosszabb orrú kutyákat tenyészteni a légzési problémák elkerülésének érdekében. Ha az eb orra túl rövid, nehezen kap levegőt, rosszul viseli a fizikailag megerőlteti magát, illetve a meleget is. A boston terriereknél előfordulhat szívbetegség, valamint bőrdaganat is. Kidülledő szeme miatt érzékeny a látószervet érintő egészségügyi problémákra, esetleg cseresznyeszem is kialakulhat nála.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, David Alderton: Kutyák, Paul McGreevy: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

(Képek: Getty Images Hungary)

boston terrier kistestű kutya társasági kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!