hirdetés

7 érdekesség a boston terrierről

Molnár Enikő

2024. június 18 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

A boston terrier a mai napig közkedvelt házi kedvenc, nem véletlenül. Élénk, vidám, és nem hagyja unatkozni a gazdáját.

hirdetés

A szeretetteljes, emberközpontú kutyafajta könnyedén elnyeri bárki szívét. Már bohókás kinézete is sokaknak megnyerő lehet, ragaszkodó, barátságos jelleme pedig tagadhatatlanul kelendő kis kedvenccé teszi a boston terriert. Cikkünkben hoztunk néhány érdekességet erről a kedves kis társasági kutyáról.

Egy kedves kis boston terrier / Kép: Az Én Kutyám

Amerika első kutyafajtája

Számos kutyafajta tekintheti szülőhazájának Amerikát, köztük pedig a legelső, AKC által elfogadott fajta a boston terrier. Az Amerikai Kennel Club 1893-ban regisztrálta, azóta pedig közel töretlen a népszerűsége.

Csak a nevében terrier

Terriereknek nevezzük azokat a kutyafajtákat, jellemzően vadászkutyákat, akiknek az eredeti feladata az volt, hogy a föld alatt rejtőzködő állatokat, például nyulakat, rókákat vagy borzokat kihajtsák vagy elfogják. A francia (chen) terrer kifejezésből következik, amit földi kutyának lehet lefordítani. A boston terriereket eredetileg nem erre a célra tenyésztették. A 19. század Amerikájában még népszerűek (és többé-kevésbé legálisak) voltak a kutyaviadalok, és ezekhez próbáltak minél alkalmasabb kutyafajtákat kialakítani. A boston terrier a fehér angol terrier, a bullterrier és az angol bulldog keresztezéséből jött létre. Időközben viszont kiderült róla, hogy nem igazán alkalmas a harcra. Ennek ellenére nem tűnt el a fajta, sőt, ragaszkodó és kedves természete miatt széles körben elterjedt házi kedvenc vált belőle már a 20. század elejére.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A hölgyek társasági kutyája

Miután eredeti céljának beteljesítésére nem volt alkalmas, kedves és ragaszkodó jelleme és kis termete miatt egy időben kifejezetten hölgyek mellé népszerűsítették a fajtát.

Az egyik amerikai állam kutyafajtája

Boston Massachusetts államban helyezkedik el. Az ott lakók joggal büszkék a boston terrierekre, és annyira szeretik, hogy 1979-ben az állam hivatalos kutyafajtájává (State Dog) választották. Ezt az ötletet egy Gregory W. Sullivan nevű úriember terjesztette fel.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Kabalaállat

A Bostoni Egyetem kabalája, Rhett a boston terrierekről lett mintázva. Bár magától értetődőnek tűnik, hogy azután, hogy állami kutyafajtává vált, még egyetemi kabala is lett belőle, ez pont fordított sorrendben történt. Rhett karaktere 1922-ben született meg, és azóta is szerves része az egyetemi életnek.

Igényli a testmozgást

A rövid orr miatt azt hihetnénk, hogy nem alkalmas sportolásra, pedig rengeteg energia buzog a boston terrierekben. Igénylik a rendszeres testmozgást, a játékot, és atletikus alkatuk miatt több kutyasportban is kiválóan tudnak teljesíteni. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a nyomott nózi miatt a gazdinak jobban oda kell figyelnie arra, hogy ne hajtsa túl az ebet (és a kutya se magát.)

A boston terrierek igen energikusak

Több becenévvel is illették

Nem meglepő, hogy egy ilyen közkedvelt kutyafajtának több becenevet is adtak kedvelői. Az első, kevésbé udvarias, mégis meglehetősen leíró elnevezés a Roundheads, amit kerek fejűeknek lehet fordítani. Ez kifejezetten találó, tekintve, hogy kerekded koponyája és nagy szemei vannak, nyomott orral. Ám nem csak külalak szempontjából találó, a fajta történelmének egy része is a kifejezés. Sokáig kerek fejű bullterrierként ismerték a fajtát.

A másik elnevezése már sokkal kedveskedőbb, valóban a fajta szerelmeseitől származik. Jelleme és elegáns kinézete miatt sokan amerikai úriemberként hivatkoznak rá.

Ha szeretnéd jobban megismerni a boston terriereket, akkor olvasd el ezt a cikkünket, amiben tenyésztőt kérdezünk erről a kedves fajtáról.

angol bulldog boston terrier bullterrier érdekességek kutyaviadal társasági kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!