hirdetés

Boston terrier és francia bulldog – te meg tudod különböztetni őket?

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 6 - Képek: Az Én Kutyám, Canva

Mindkét fajta kis termetű, lapos orrú, bájos, „mosolygós” kiskutya. Ha szembe találkozol valamelyikükkel, megismered, mely fajta képviselője? Segítünk eligazodni.

hirdetés

Kutyafajtákat összehasonlító cikksorozatunk új epizódjában a boston terrier és francia bulldog közti különbségeket tesszük a nagyító alá. A két fajta bár első ránézésre egyformának tűnik, ha egymás mellé tesszük őket, azonnal láthatók a különbségek.

A két fajta eredete

Nem meglepő, hogy a boston terrier és a francia bulldog ennyire hasonlít egymásra, hiszen mindketten angol bulldog ősöktől származnak. A mai boston terrierek egy sor keresztezésnek köszönhetik jelenlegi megjelenésüket. Eredetileg egy angol bulldog és a mára kihalt angol fehér terrier fedeztetéséből alakultak ki, amelyeket tovább kereszteztek bull terrierrel, boxerrel, pit bull terrierrel, és végül francia bulldoggal.

A francia bulldogok kialakulása pedig az ipari forradalom időszakához köthető. A Normandiába települt angol csipkekészítők magukkal vitték kis bulldogjaikat, hogy távol tartsák a rágcsálókat. A kutyákat pedig francia terrierekkel fedeztették – így alakultak ki a mai francia bulldogok.

Méretek

Mindkét fajta kis termetű, hasonló méretekkel. Ám a francia bulldogok izmos testük miatt erősebb csontozattal rendelkeznek, így a két fajta közül ők a zömökebbek. A tömzsi bulldogok 8-15 kilogramm közötti súllyal és 30-33 centiméteres magassággal rendelkeznek. A karcsúbb boston terrierek hosszabb lábaiknak köszönhetően magasabbak, 36-41 centiméteresek. Súlyuk pedig 7-13 kilogramm között mozog.

Megjelenésük

A boston terrierekre jellemző az „úriember” megjelenés, mintázatuknak köszönhetően olyan, mintha szmokingot viselnének. Leggyakrabban fekete-fehér színekben fordulnak elő, de találkozhatunk brindle és fókaszínnel is. A francia bulldogok sok színben előfordulnak, leggyakrabban fekete-fehér, krém és brindle jellemző rájuk.

Ha szín alapján nem is, a füleket vizsgálva azonnal láthatjuk a fajták közti különbséget. Míg a francia bulldogokra jellemzőek a nagy denevérfülek, addig a boston terrierek fülei keskenyebbek és hegyesek. Fejformájuk sem azonos: a bulldogoké szögletesebb, a terriereké inkább kerek.

Jellemük

Testfelépítésükből fakadóan a két kutya mozgásigénye eltérő. Míg a boston terrierek imádnak futkározni, ugrálni és bolondozni, addig a francia bulldogok kissé nyugodtabban viselkednek – igaz, ők is imádják a játékot.

Személyiségük tekintetében hasonlóak: mindkét fajta barátságos, szeretetteljes és kiváló társ. Ha különbségek után kutatunk, amit találhatunk az az, hogy a boston terrierek bár alapvetően viselkedésükben is úriemberek éberségükkel és intelligenciájukkal, hajlamosak robbanásszerű energiakitörésekre. Ilyenkor kicsit olyan, mintha elgurult volna a bogyójuk: ész nélkül rohangálnak, ugrálnak, játszanak.

A francia bulldogok pedig végtelenül mókás állatok, és sokszor nevettetik meg a gazdijukat különböző bohóságokkal.

Mindkét fajta remek családi kedvenc, de természetesen az ő esetükben is rendkívül fontos a korai szocializáció és a folyamatos mentális és fizikai stimuláció biztosítása a nem kívánatos viselkedések elkerülése érdekében.

Nemcsak a francia bulldogok és boston terrierek hasonlítanak egymásra. Tudtad, hogy nagyon sokan nem tudják megkülönböztetni az amerikai staffordshire bullterriert és a pitbull terriert? Ebben a cikkünkben segítünk, hogy neked sikerüljön.

boston terrier francia bulldog összehasonlítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!