hirdetés

Ezért járkálnak a nyomott orrú kutyák játékkal a szájukban

Hangai Lilla

2024. május 2 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor az édes mopsz, angol bulldog vagy francia bulldog naphosszat a szájában cipeli kedvenc rágókáját, sőt, még úgy is alszik el, valamint gyakorta megfigyelhető, hogy fejét feltámasztva szunyókál, az sajnos nem csupán egy cuki viselkedés lehet, amitől olvadozhatunk.

hirdetés

Dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan, vagy más néven Zsargal doktor klinikus állatorvos, és a nyomott orrú, szakszóval brachycephal fajták szakértője a tavalyi DOGZ konferencián tartott előadásában kifejtette, miért tartanak játékot a szájukban ezek kutyák.

Így pihentetőbb az alvás

Ezért tartanak játékot a szájukban a nyomott orrú kutyák

Mint azzal valószínűleg tisztában vagy, a nyomott orr következményeképpen ezeknek a fajtáknak a légzéssel is meggyűlik a baja, ami a melegebb hónapokban különösen nagy problémát jelenthet. Ha az ilyen kutya játékot vagy labdát tart a szájában, annak segítségével eléri, hogy a levegő könnyebben áramoljon a légcsövébe. Amikor feltámasztja alvás közben a fejét akár egy játékon, akár a fekhelye keretén, akár a tálján, az szintén a levegő könnyedebb áramlását biztosítja számára. Kedvenceink nem buta teremtmények, nagyon korán rájönnek arra, hogy segíthetnek saját magukon.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Egyéb problémákkal is küzdenek

Mint azt már oly sokszor kifejtettük, ezek az ebek a légzési nehézségek mellett számos különböző betegséggel és problémával is küzdhetnek. Ugyanakkor a fajták betiltásának értelmét nem látjuk. Minél inkább tiltunk valamit, annál nagyobb lesz rá az igény – ez a megállapítás számtalan esetben igazolta már magát a történelem során. Ezzel szemben inkább azt szeretnénk elérni, hogy csak olyanok válasszanak ilyen fajtát, akik tisztában vannak a lehetséges nehézségekkel. Valamint energiájuk, idejük és anyagi lehetőségeik is engedik, hogy megtegyenek mindent azért, hogy lapos arcú társuk is teljes életet élhessen. Merthogy nem lehetetlen ez sem! Főleg akkor, ha például a cikkben tárgyalt jelet is komolyan vesszük, és időben a tettek útjára lépünk.

Ebben a cikkünkben például egy olyan beavatkozásról olvashatsz, amely során kitágítják az eb orrlyukát, így biztosítva a levegő szabad áramlását. Itt pedig egy olyan noninvazív (nem szükséges műtéti úton sebet ejteni az állaton) módszerről olvashatsz, amely ha a tenyésztési protokollok részét fogja képezni a jövőben, sok ilyen kedvenc élete könnyebbé válik.

Valamint ha még mindig információra éheznél, hallgasd meg podcastunk Így mennek tönkre a divatfajtává váló kutyák című adását, amelyben dr. Fodor Kinga állatorvos, valamint Tölösi Roland francia bulldog tenyésztő volt a vendégünk.

angol bulldog BOAS brachycephal kutya francia bulldog horkolás mopsz német boxer orrlyuktágító műtét

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!