hirdetés

Ezekre a kutyákra fokozottan kell figyelni a hirtelen jött melegben

Szénási Szimonetta

2024. április 14 - Képek: Az Én Kutyám

Egyes fajták sokkal rosszabbul tolerálják már a mérsékelten magasabb hőmérsékletet is. Ha a gazda nem figyel, orvosi ellátásra is szükségük lehet miatta.

hirdetés

Most, hogy váratlanul beköszöntött a (minden bizonnyal csak átmeneti) nyár, és sorra dőlnek a melegrekordok, nagyon fontos, hogy a hivatalos évszakkal ellentétben ne a tavaszi, hanem a nyári protokoll szerint gondozd kedvencedet. Ugyanis hiába van április, a 30 fokos hőmérséklet már indokolttá teszi, hogy fokozottan figyelj kedvenced vízfogyasztására, ne tedd ki közvetlenül erős napsugárzásnak, és a sétákat is meg-megszakítsd, ha úgy látod, szüksége van rá. Főleg a rövid orrú fajták esetében indokolt a nagyobb odafigyelés, ugyanis anatómiájukból adódóan ők még rosszabbul viselik a hőséget. Nekik bizony még a tavaszi langymeleg idő is kihívást jelenthet, hát még a 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet.

A rövid orrú kutyák, például a francia bulldogok érzékenyebbek a melegre /Fotó: Az Én Kutyám

Az anatómia átka

Ahogy azt korábban dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan, avagy közismertebb nevén Zsargal doktor, a brachycephal típusú kutyafajták szakértője részletezte ebben a cikkünkben, ezeknek az ebeknek az anatómiájából számos egészségügyi probléma adódik. A túl szűk orrnyílás és légcső, valamint a megnyúlt lágy szájpadlás következtében többek között jellemző rájuk a felső légúti szűkület (BOAS).

A rövid orrú fajták

A brachycephal, vagy rövid orrú fajták közé tartoznak a francia és az angol buldogok, a mopsz és a német bokszer, de vannak brachycephal jellegű kutyák is, mint a si-cu, a pekingi palotakutya, a Cavalier King Charles spániel, de említhetnénk a lhasa apsót vagy a bullmasztiffot is.

Ezeknek a kutyáknak már a 20 fokot meghaladó hőmérséklet is szemmel látható tüneteket okoz, mint a fokozott lihegés, a hangos légzés, ráadásul esetükben jelentősen magasabb a hőguta előfordulási aránya is.

Emiatt rájuk már most, ebben a szokatlanul meleg időben is nagyon kell vigyázniuk a gazdiknak. Az igazi kánikula idején pedig mindent meg kell tenni, hogy komfortosabbá tegyék számukra a mindennapokat. Ezalatt értjük a klimatizált helyiség biztosítását, a megfelelően időzített és kedvező intenzitású sétákat, az állandó folyadékpótlás biztosítását. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy sem embert, sem kutyát nem hagyunk a bezárt autóban, még résnyire nyitva hagyott ablak mellett sem! Szó szerint perceken múlhat az élete.

A boxerekre is jobban oda kell figyelni

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A kánikula mindenkit megvisel

A hőség idején nem csak ezekre az ebekre kell nagyon vigyázni: a hőguta bármilyen fajta esetében halálos lehet. Emiatt az alábbi tüneteket tapasztalva azonnal kezd meg az állat hűtését, valamint vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal. A gyors segítség életmentő!

A hőguta tünetei (együtt, de külön-külön is jelentkezhetnek):

  • tág pupillák;
  • felgyorsult lihegés, szapora légzés;
  • hányás;
  • hasmenés;
  • gyors szívverés;
  • vörös nyelv, sápadt íny;
  • besűrűsödött nyál;
  • szédülés;
  • remegés, rángás;
  • ájulás, kóma.

Arról, hogy miképp kell helyesen hűteni a kutyát, ebben a cikkben írtunk, részletezve a modern technikát, valamint kitérve a mostanra avítt módszerekre.

angol bulldog brachycephal kutya bullmasztiff francia bulldog hőség lhasa apso meleg német boxer nyár nyári veszélyek pekingi palotakutya rövid orrú kutya si-cu

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink