hirdetés

Pekingi palotakutya fajtaleírás: a kutya, aki egy oroszlán és egy majom frigyéből született

László Enikő

2021. szeptember 13

A röviden palotapincsinek is nevezett szőrös apróság évszázadokon át a kínai paloták kedvelt ölebe volt. Hatalmas bundájáról, sokak által majomszerűnek titulált fejéről és kicsi termetéről könnyen felismerhető ez a ragaszkodó, de öntudatos kiskutya.

hirdetés

A pekingi palotakutya szinte mindig is népszerű ölebnek számított. A sikere megnyerő, bátor és figyelmes jellemének, és persze praktikus méretének is köszönhető. Azonban a népszerűség sajnos az ő esetében is kedvezőtlen fordulatot vett, hiszen a nem megfelelő tenyésztés következtében orra egyre rövidebb, szeme pedig egyre kidülledőbbé vált, ami számos egészségügyi probléma forrása a mai egyedeknél. Mit kell tudni erről a játékos, éber és ragaszkodó szőrpamacsról?

Eredete

Sokan tudják, hogy a pekingi palotakutya a kínai császári paloták kedvence volt évszázadokon át. Erre neve is utal. Egyes források szerint a mai palotapincsik ősei már időszámításunk előtt 565-ban is a császári udvarokban éltek, és igen nagy gonddal őrizték őket. Számos kis termetű kutyafajtát emlegetnek oroszlánkutyaként, ahogyan a pekingi palotapincsit is. Róla azonban az a legenda kering, hogy egy oroszlán és egy selyemmajom frigyéből jött létre. Egy másik történet szerint azonban a fajtát maga Buddha teremtette, aki egy oroszlánt zsugorított össze. A két legenda egyes forrásokban ötvözve is megjelenik. Eszerint az oroszlán valóban szerelmes lett a majomba, és megkérte Buddhát, hogy változtassa kisebbé, de oroszlánszívét és személyiségét tarthassa meg. A pár frigyéből pedig megszülettek a Fo (vagy Foo, esetleg Fu) kutyák, akiknek szobrai a kínai templomokat, palotákat, előkelő otthonokat őriznek.

Foo kutyaszobor egy templom előtt.

A farkas közeli rokona

A legendákat félretéve genetikai vizsgálatok is készületek a palotakutyák eredetének felkutatása érdekében. A kutatók meglepő eredményre jutottak. Ugyanis a DNS-ük alapján a pekingi palotapincsik igen közel állnak egykori farkas ősükhöz. Az nem meglepő, hogy az akita inu, a szibériai husky, az alaszkai malamut, a perzsa agár vagy az afgán agár közeli rokonságot mutat elődével, de erről az apró szőrgombócról ránézésre igen nehéz lenne azt mondani, hogy egy átlagos kutyafajtánál nagyobb mértékben egyezik génállománya egy farkassal. A kutatók úgy vélik, jó néhány évszázaddal ezelőtt a palotapincsi egy nálánál jóval termetesebb fajtából alakult ki. Génállománya pedig a többi ebhez képest kevésbé módosult. Az oroszlánszerű kinézetet pedig a kínaiak számos kutyafajtájukban felelevenítik, gondoljunk csak a tibeti masztiffra, a lhasa apsora vagy a si-cura.

A féltve őrzött kincs

A pekingi palotakutyák népszerűsége a 19. században tetőzött. A császári palotában egyes források szerint 4000 eunuch foglalkozott a fajta tenyésztésével, és a kutyáknak külön szolgáik voltak. Nem tarthatta őket akárki, ez kizárólag az előkelők, az „ég fiainak” kiváltsága volt. Az apró termetű kutyákat sokszor bő ingujjukban hordozták az arisztokraták. Ezeket az ebeket igazi kincsnek tekintették, aki pedig megpróbált a palotából vagy a templomból kicsenni egy egyedet, arra halálbüntetés várt. Éppen ezért sokáig nem is jelent meg Európában a fajta.

Egy amerikai színésznő, Lana Turner és palotapincsije.

A második ópiumháború végén (1860), Peking ostromakor azonban angol katonák öt kutyát vittek magukkal a palotából. A roham alatt a kínaiak igyekeztek minden egyes ebet megölni, hogy a szent állatok nehogy rossz kezekbe kerüljenek. Egy történet szerint az öt pincsi a császár nagynénjéhez tartozott, aki öngyilkos lett, kedvencei pedig teste mellett gyászoltak, és így találtak rájuk a katonák. Közülük az egyik Viktória királynőhöz került, aki Lootynak nevezte el az apróságot, ezzel az angol loot, azaz zsákmány szóra utalva.

1956-os kiállításon.

Fajtastandard

A pekingi palotakutya egy kicsi, zömök, sokszor oroszlánhoz hasonlított megjelenéssel rendelkező kutya. Járása igen jellegzetes, hömpölygő. Koponyája széles, lapos és kicsi. Pofája szintén széles és ráncos. Orra rövid, fekete, szemei nagyok, kidülledőek és sötétek. Fülei szív formájúak és lelógnak. Nyaka rövid, vastag, háta egyenes. Végtagjai szintén rövidek, erős csontozatúak. Mancsa lapos és széles, farka pedig magasan tűzött, a hátra görbítve hordott. Bundája hosszú, egyenes, dús, tapintása kissé érdes. Aljszőrzete vastag. Az albínón és a májszínen kívül minden színben előfordulhat. Marmagassága 15-25 cm. Testsúlyával kapcsolatban elvárás, hogy még a kisebb példányok is viszonylag nehezek legyenek, sokszor a szuka többet nyom a kannál. Körülbelül 3-6 kg, de előfordulnak valamivel nagyobb vagy kisebb példányok is. Várható élettartama 15 év.

A pekingi palotakutyák a kiállítások sztárjai. Idén Wasabi lett a Westminster Dog Show győztese.

Jelleme

Talán elsőre sokan nem gondolnák, de a pekingi palotakutya éber, bátor, akaratos, tanulékony és játékos jellem. Sokak szerint őrkutyának is tökéletes, annyira figyeli, mi történik körülötte. Ha pedig bajt érez, azonnal gazdája tudtára adja. Igazi tűzről pattant kiskutya, nem fél kinyilvánítani akaratát, mégis ragaszkodó és mókás jellem, aki olykor azért hajlamos megmakacsolni magát. Hűséges és alkalmazkodóképes társ, a gyerekekkel is jól kijön. Megtestesült öleb, aki ha kell, egy kis csínytevésre is kapható. Idegenekkel szemben távolságtartó, gazdájával azonban szeretetteljes. Okos és tanulékony kedvenc, és sokkal magabiztosabb, bátrabb, mint azt első ránézésre gondolják róla.

Ideális környezet

Igazi öleb lévén a palotapincsi jól érzi magát kisebb lakásban is. Nem igényel sok mozgást, de a napi séták egy kutyafajtánál sem elhanyagolhatók.

Gyerekekkel jól kijön, idősebbek mellé is kiváló társ, hiszen nem túlzottan energikus, ámbár játékos, kellemes társ. A hőséget viszont rosszul viseli, a hűvösebb időjárást kedveli.

Ápolás

Szőrét naponta ki kell fésülni, különös gondot fordítva a kutya hátsó felére, ahol könnyebben gubancolódik a bunda. Séták után érdemes alaposan átvizsgálni a pincsi testét, hiszen a nagy szőrtömegben könnyedén megbújik a toklász vagy egyéb gaz, esetleg az élősködők is. Fülei és főként szemei rendszeres tisztítása is rendkívül fontos, hiszen szembetegségekre hajlamos eb. A pofán lévő bőrredők folytonos nedvessége, maszatossága szintén okozhat gyulladást, ezért ezek tisztítására is fordíts gondot. Karmait vágni kell, ha túl nagyra nőnének.

Az extrém módon rövid orr igen nagy probléma a palotapincsiknél.

Gyakori egészségügyi problémák

Ahogy fentebb is említettük, a pekingi palotakutyánál gyakran fordulnak elő szembetegségek. A kidülledő, nagy szemek könnyen sérülnek, illetve gyulladásra hajlamosak. A túltenyésztés által a levegővétel is nehézkes néhány példány számára, mivel rendkívül rövid az orruk. Ennek következtében pedig a különböző légúti megbetegedésekre is hajlamosabb, mint hosszabb orrú társai. A kistestű kutyákra jellemző patellaficam pedig nála is előfordulhat. Sajnos sok palotapincsi nem képes magától szülni, így gyakran végeznek náluk császármetszést.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Paul McGreevy: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák, Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz)

(Képek: Getty Images Hungary)

kistestű kutya öleb pekingi palotakutya pekingi palotapincsi társasági kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink