hirdetés

Ezért ne engedd durván játszani kedvenceidet: ijesztő szemsérülés lehet a vége

Buzgó Csilla

2021. szeptember 11

Néha ártalmatlannak tűnhet a kutyusok közötti békés viaskodás, ám ha a résztvevők túl vehemenssé válnak, az komoly balesethez vezethet. Ilyen a szemgolyó előesése is.

hirdetés

Ez a rémisztő, horrorfilmbe illő egészségügyi rendellenesség főleg a kidülledő szemű, rövid fejű ebeket veszélyezteti, például a mopszokat, a csivavákat és a yorkshire terriereket. Orvosi nyelven proptózisnak is nevezik.

Sokszor elég egy erősebb harapás, ütés, ütődés (például autóbaleset), nyaki szorítás, hogy a kutya szemgolyója kimozduljon a csontos szemüregből. Mivel emiatt az állat képtelen pislogni, a szemhéjak síkja elé kerülő szemgolyó kezelés nélkül gyorsan kiszárad. Szaruhártya-fekély vagy akár perforáció (szakadás) is kialakulhat ennek következtében.

A szemgolyó körüli szövetek és a kötőhártya kipirul, megduzzad, bevérzik. A szemgolyó belső sérülése esetén a szemen belül is vérzés jelentkezhet. A trauma erejétől függően egy vagy több szemmozgató izom elszakadhat, emiatt a szemgolyó rendellenes pozícióba fordulhat.

Bevérzések alakulhatnak ki a szemgolyó mögött is, ami tovább ront az állapoton és akadályozza a szemgolyó normál helyzetbe történő visszatérését.

Mivel a retina, azaz az ideghártya, a látóideg, valamint a szemhez vezető egyéb idegpályák is károsodhatnak, az állat megvakulhat.

Mi a teendő szemgolyó-előesés esetén?

Először is gondoskodj arról, hogy a szemgolyó nedves maradjon, ezt műkönnyel, jobb híján nedves gézlappal érheted el. A lehető leggyorsabban szállítsd a kutyát az orvosi rendelőbe! Ha lehet, és az állat engedi, útközben hűtsd, jegeld a területet ruhába csomagolt jégzselével, vagy ha az nem áll rendelkezésre, nejlonzacskóba helyezett jégkockatörmelékkel! (Természetesen ezt is burkold be valamibe, ne közvetlenül fagyaszd le az eb arcát!)

Megmenthető-e ilyen esetben a kutya szeme?

Ez nagyban függ attól, hogy milyen mértékű az előesés és milyen részek sérültek a szemben, illetve annak környékén. Az orvos többnyire azonnal megműti a károsodott szemet. Ez altatásban történik, és a szemhéjakat 2-3 hétre összeöltik, ezután derül ki, hogy megmarad-e a látás.

Előfordul, hogy sajnos ránézésre nem biztos, hogy megmenthető a szemgolyó. Ilyenkor előzetes vizsgálatokat végeznek annak érdekében, hogy fény derüljön a szemkárosodás mértékére. Vizsgálják a pupillareflexeket, a szemfeneket, megfesthetik a szaruhártyát, szemnyomást mérhetnek, illetve ultrahangfelvételt is készíthetnek. Ha az eredmények alapján a szem menthetetlen, annak eltávolítása a következő lépés.

Még ha sikerül is megmenteni az állat szemét, sajnos számolni kell a szövődményekkel is. Ilyen lehet például a maradandó kancsalság. A trauma hatására először a legrövidebb belső egyenes szemizom szakad el, így a szemgolyó rendellenes pozícióba kerül, kifelé (ritkábban felfelé is) fordul.

Emellett a pislogásért felelős idegek is sérülhetnek időszakosan vagy véglegesen, illetve előfordulhat, hogy a szemgolyó mindig egy kicsit előrébb helyezkedik majd el a normális pozícióhoz képest. Úgynevezett száraz szem is kialakulhat, mely állandó mesterséges nedvesítést igényel.

Nagyon figyelj oda, hogy rövid orrú, dülledt szemű kedvencedet ne érje baleset. Ne engedd, hogy közelharcokba bocsátkozzon, védd meg a többi kutyától, de a macskától is! Az autóban mindig használj ebeknek kifejlesztett biztonsági övet.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos betegség kancsal kutya kutya szeme kutya szeme piros kutya szemgolyó eltávolítás szemgolyó előesés kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!