hirdetés

A világító szemű eb, aki az indiánokat kísérte: ismerd meg a leopárdkutyát

László Enikő

2020. november 1

A különleges, Amerikából származó leopárdkutya igen ritka fajta. Egyedi megjelenése és sokszínű tehetsége miatt azonban érdemes megismerkedni vele.

hirdetés

Magyarországon csupán néhány louisiana catahoula leopárdkutya él, de kevesen ismerik a fajtát Európában is. Az Amerikából származó eb külső és belső tulajdonságai is figyelemre méltók. A különleges megjelenéshez pedig különleges név dukál. A fajta a Louisiana állambeli Catahoula egyházkerületről kapta a nevét, ahol a leopárdkutya igen népszerű volt. Catahoula megyét a Choctaw (magyarul csaktó) nevű indián törzsről nevezték el, ami lefordítva scared lake-et, azaz ijedt tavat jelent. 1979-ben a catahoulát Louisiana állam hivatalos kutyájává választották.

Indiánok világító szemű kutyákkal

Habár a fajta csak az utóbbi évtizedekben kapott méltó elismerést, nagy valószínűségel az 1700-as években is létezett már. Feltehetően az indián falvak körül lakó vörös farkasok és a telepesek kutyáinak kereszteződéséből jött létre. Rajtuk kívül még sok más négylábút is az ősei közé sorolnak egyesek, például agarakat, vérebeket, masztiffokat. Talán ennek köszönhető a leopárdkutya sokszínű tehetsége, hiszen rengeteg mindenben jeleskedik.

Kevés korabeli emlék maradt fenn erről a remek kutyáról, de néhány festményen, ábrán szerepelnek. Történetek is szólnak olyan indiánokról, akik világító szemű kutyákkal járták az erdőt. Minden bizonnyal ezek voltak a leopárdkutya ősei. Már akkoriban is több szerepet töltöttek be egyszerre. Kísérő- és vadászkutyák voltak, de őrzésre vagy akár terelésre is használták őket. A telepesek hamar felfigyeltek a fajtára, hiszen saját szemükkel látták, ahogy képesek leteperni vaddisznókat, szarvasokat, medvéket vagy hiúzokat. Saját kutyáikkal keresztezték őket, így jött létre a ma is ismert louisiana catahoula leopárdkutya.

Fotó: Pásztor Petra

A sokszínű tehetség

A leopárdkutya nagyon szívós, domináns munkakutya. Szinte mindenben megállja a helyét, híresen tehetséges eb. Gyorsasága alkalmassá teszi a coursingra, amikor egy műnyulat kell üldözniük a kutyáknak a mezőn. Emellett az agárpályán való futásban is jeleskedik. Eredetileg vadászkutyáknak tenyésztették ki, nagyvadakat könnyedén felkutat és el is ejt. Nagyszerű orra ebben hatalmas segítséget nyújt számára, ennek köszönhetően nyomkövetésre, romkutatásra is alkalmas. Amerikában gyakran használják terelésre is, főképp szarvasmarhákkal dolgozik.

A leopárdkutyák könnyen taníthatók.

Nagyon intelligens, ezért az engedelmességi vezényszavakat hamar elsajátítja. Energikussága szinte bármely kutyás sportra alkalmassá teszi, legyen az dog dancing, agility, flyball vagy frizbi. Területőrzésre is kiváló, azonnal jelez, ha idegen betolakodót észlel. Kanadában gyakran még szánhúzásra is használják.

A leopárdkutya igazi polihisztor. /Fotó: Pásztor Petra

Különleges megjelenés

Aki találkozik egy leopárdkutyával, biztosan utána fordul. Rendkívül sokszínűek lehetnek, szinte minden mintázat és színkombináció előfordul a fajtánál. Náluk az a ritka, ha egy példány egyszínű. A tenyésztés során igen nehéz megjósolni, milyen kölykök fognak születni.

A kölykök igen sokszínűek lehetnek, nincs két egyforma.

Szemszínük igen változatos, sokszor rikító kék vagy zöld árnyalatú. Nagyon gyakori náluk a heterokrómia, ami azt jelenti, hogy egy embernek vagy állatnak a két szeme más-más színű. Általában az egyik kék, a másik pedig barna vagy zöld.

Lábujjaik között úszóhártya található, ami megkönnyíti számukra a louisianai mocsaras, lápos terepen való közlekedést, vadászatot.

Fotó: Pásztor Petra

Úton a népszerűség felé

Annak ellenére, hogy igen ritka fajtáról beszélünk, többször is találkozhattak vele a nézők a képernyőkön. Többek között szerepelt leopárdkutya a Veronica Mars és a Dr. Csont című sorozatban is. Sylvester Stallone pedig 14 éven át egy Spooky nevű catahoula gazdája volt.

(Képek: Getty Images Hungary, Pásztor Petra: Delight Catahoulas Hungary)

érdekességek leopárdkutya louisiana catahoula leopárdkutya nagytestű kutya ritka fajta vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!