hirdetés

A kutya, akinek nincs kutyaszaga: 8 érdekesség a csau csauról

László Enikő

2020. augusztus 3

Aki megpillant egy csau csaut, biztosan utána fordul. Különleges oroszlánszerű megjelenése egyszerre mókás és tekintélyt parancsoló.

hirdetés

A csau csau ősi kutyafajta. Egyesek szerint a tibeti masztiff és a szamojéd leszármazottja. Mások úgy hiszik, a pomerániai törpespicc is szerepet játszott a fajta létrejöttében. Annyi biztos, hogy 2000 évvel ezelőtt már létezett, amit a régészek több, Kínából származó lelettel is igazolnak. Mint a legtöbb ősi kutyafajta, a csau csau is sok érdekességet rejt magában.

A templomok őrzője

Míg Európában sok meghatározó, történelmi jelentőséggel bíró épület előtt oroszlánszobrok állnak, Kínában csau csauról mintázott, úgynevezett fo alkotások. A domináns, hatalmas bundájú ebek az ókorban a templomokat őrizték, Kínában, Mongóliában és Tibetben is erre használták őket. A szerzetesek az istenek kutyájának nevezték, és gondosan ügyeltek a fajta tenyésztésére.

A templomok őrzése mellett vadászatra és szánhúzásra is alkalmasak voltak. A császári udvarban státuszszimbólumként is szolgált néhány egyed. Ám amennyire tisztelték, legalább annyira kegyetlenek is voltak vele.

Státuszszimbólumból az asztalra

A kutyaevés közismert kínai szokás, ennek pedig a csau csauk gyakran estek áldozatául. Húsát évszázadokon át rendszeresen fogyasztották, bundáját pedig a téli hideg ellen használták. Mára szerencsére ez a hagyomány háttérbe szorult, azonban egyes vidékeken még mindig kedvelt fogás a kutyasonka. Annyira, hogy a csau csauból készült ételeket sokan hamisítják, ezért az eredetiség igazolása céljából szőrös mancsukat rajta hagyják a húson, egyfajta védjegyként.

Állatkerti érdekesség

Amikor a csau csau a 19. században Európába került, eleinte csak állatkerti látványosságnak számított, nem házi kedvencnek vagy őrkutyának. A londoni állatkertben híres kínai harci kutyaként mutogatták, egészen addig, amíg Viktória királynő nem kapott egy kölyköt ajándékba. Az új kedvenc mindenhová követte gazdáját, állítólag a híres angol teddy mackókat is róla mintázták. Talán mondani sem kell, hogy ettől kezdve a csau csau igen népszerű kedvenccé vált.

A Brit Királyi Haditengerészet sebésze feleségével és csau csaujával, 1916-ban.

Csau csaukat azonban később is tartottak állatkertekben. 2014-ben egy észak-olaszországi cirkuszban pandakölyköket lehetett simogatni pénzért. Csakhogy nem igazi pandák voltak, hanem csau csauk, akiket hamis papírokkal juttattak el a cirkuszba, méghozzá Magyarországról. A kiskutyákat fekete-fehérre festették, hogy megtévesszék a látogatókat. Fiatalabbak voltak annál, mint ami a papírjukon szerepelt, valamint egyikőjük szeme nagyon könnyezett a villódzó vakuktól. A tulajdonosukat letartóztatták állatkínzásért. Kínában a csau csauk panda mintázatra való festése szinte teljesen elfogadott, nagyon divatosnak tartják.

Híres csau csauk

Miután az egész világon elterjedt, sok híresség fogadott otthonába egy-egy csau csaut. Az egyik híres kutya egészen a Fehér Házig jutott, amikor a 30. amerikai elnök, Calvin Coolidge beköltöztette az elnöki rezidenciára. A világhírű énekes, Elvis Presley még a színpadra is magával vitte kedvenc kutyáját. Martha Stewart is több csau csaut tartott már élete során.

Coolidge elnök csau csaujával.

A leghíresebb csau csau tulajdonosának a pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud számít. A Jofinak nevezett kutya gyakran  vett részt a terápiás üléseken. Freud tudta, hogy az eb jelenléte megnyugtatja pácienseit, jó hatással van rájuk. Úgy hitte, a kutyák képesek az ember elméjébe látni, érzik annak gondolatait. Ha a beteg nyugodt volt, a kutya a közelében feküdt, ám ha feszültséget érzékelt, Jofi tisztes távolban maradt tőle. A négylábú időmérő eszközként is remekül szolgált, amint letelt az ötven perc terápia, felállt, megnyújtóztatta végtagjait, és az ajtó felé vette az irányt. Freud úgy vélte, a kutya képes közölni vele gondolatait. Ha kiment az ülésekről, Sigmund azt mondta, hogy Jofi nem ért egyet beszélgetőpartnerével. Ha visszajött az eb, az azt jelentette, hogy adott neki még egy esélyt. Amikor tanítványát, Ginkert elragadták az érzelmei, a csau csau vígan felugrott mellé a kanapéra. Gazdája ezt úgy értelmezte, hogy a kutya örül annak, hogy Ginker végre felfedi szorongása forrását.

A jellegzetes kék nyelv

A csau csaunak több olyan külső tulajdonsága van, ami egyedivé varázsolja. Talán a leghíresebb a kék nyelve. Minden más négylábú esetében oxigénhiányt jelezne a kékes-lilás nyelv és szájbelső, ám csau csaunál ez a természetes. A kölykök ugyan rózsaszín nyelvvel születnek, de két hónapos korukra átszíneződik. A sötét pigmentek működésének okát a kutatók a mai napig nem fejtették meg pontosan. Valószínűleg a vérkeringéshez és a hőszabályozáshoz van köze.

A kínai mitológia ennél sokkal érdekesebb magyarázattal szolgál. Úgy hiszik, a világegyetem keletkezésekor az égből kék darabok hullottak le, amiket a kutya megevett, s így lett kék a nyelve. Más teóriák szerint a csau csau a kutyából és a medvéből – pontosabban minden mai medve őséből, a hemicyonból – született meg, akinek valóban kék volt a nyelve.

Különleges fogazat

Hogy a fenti, lehetetlennek tűnő gondolatmenetet tovább görgessük, említésre méltó lehet a tény, hogy a csau csaunak a hemicyconhoz hasonlóan 44 foga van. Minden más kutyafajtának 42.

Gólyalábak

Sokan jegyzik meg, hogy a csau csau járása olyan, mintha gólyalábakon közlekedne. A jellegzetességet a hátsó lábak szöghajlatának hiánya, túlzott egyenessége okozza.

Nem létező kutyaszag

A csau csau feltűnő, oroszlánszerű bundájának is van egy jellegzetessége: nincs kutyaszaga. Ez fajtársai szemében nem feltétlenül jelent előnyt, ám az érzékeny orrú emberek körében annál inkább. Még ha meg is ázik a kutya, bundájának akkor is maximum ázott gyapjú illata van: még egy ok, amiért szerethetjük ezt a különleges fajtát.

(Képek: Getty Images Hungary)

csau csau érdekességek kék nyelv kutyaszag nagytestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!