hirdetés

4 kutyafajta akiknél a kék nyelv kötelező

Hangai Lilla

2023. augusztus 3 - Képek: Getty Images Hungary

Egy átlagos kutya esetében a kékesre, lilásra elszíneződött nyelv egészségügyi problémára utal. A csau csaunál, a shar pei-nél, az eurázsiainál és a thai ridgebacknél ez azonban a fajtára jellemző tulajdonság.

hirdetés

A következőkben arra keressük a választ, hogy milyen titkokat rejtenek a kék nyelvű kutyafajták.

A csau csau és a shar pei valószínűsíthetően távoli rokonok, ugyanis a kék nyelv örökletes.

Miért alakultak ki a kék nyelvű kutyafajták?

Sajnos a tudománynak ebben a kérdésben még kicsit fel kell zárkóznia, ugyanis egyelőre nincs véglegesen tisztázott magyarázat arra vonatkozóan, hogy miért alakult ki a kék nyelv egyes fajták esetében. Bizonyos elméletek szerint genetikai változás áll a háttérben, mások a fokozott melanin termelést jelölik meg okként, megint mások szerint a csökkent tirozin termelés (a fehérjék szintetizálásához használt 20 aminosav egyike) okozza a bőr elszíneződését. Némely szakértők pedig a vérkeringés vagy a testhőmérséklet szabályozásának gyengeségével hozzák összefüggésbe a kék nyelvet ennél a 4 kutyafajtánál.

Egy kevésbé tudományos magyarázat szerint a világ teremtésekor a kék égbolt egyes részei a földre hulltak, amikor a csillagokat rögzítették. A „felfuvalkodott oroszlánkutya”, vagyis a csau csau pedig felnyalogatta ezeket a darabokat és így az égbolt megfestette a nyelvét.

A sötét pöttyökkel tarkított kutyanyelv más fajtáknál is megjelenhet, róluk itt írtunk bővebben. A teljesen kék nyelv azonban csak a következő 4 fajtánál létezik.

Az eurázsiai nyelve lehet teljesen kék, vagy akár foltos is, mint a képen.

1. Shar pei

A kínai származású shar pei-t egyedi külsejének köszönhetően még azok is felismerik, akik nem feltétlenül kutyások. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy a fajtastandard szerint a nyelvének lehetőleg egyszínű kéknek kell lennie, de vannak olyan egyedek is, melyeké kék foltos.

A shar pei egy rendkívül ősi fajta, valószínűleg már 2000 éve létezik. A csau csau azonban még nála is régebben létezhet, az eddigi kutatások alapján akár már 3000 éve. Az 1970-es években majdnem kihalt, de az amerikai tenyésztőknek sikerült visszahozni a fajtát a populáris kutyák közé. Intelligenciájáról és függetlenségéről híres eb, aki rendkívül bátor, családjához ragaszkodó. Hajlamos lehet a makacskodásra, ezért különösen fontos nála a következetes nevelés.

2. Csau csau

A csau csau nyelvének mindig egyszínű kéknek kell lennie. A standard szerint minél sötétebb, annál jobb; a foltos nyelv a szabvány szerint hibának számít. Mivel a kék nyelv öröklött tulajdonság, valószínűsíthető, hogy a csau csau és a shar pei távoli rokonságban állnak egymással. A kölykök rózsaszín nyelvvel születnek, amely lassan válik kékessé, körülbelül attól kezdve, hogy az apróságok kinyitják a szemüket; a folyamat 6 hónapos korig befejeződik.

A csau csaunak igen egyedi jelleme van; magabiztos és önálló kutya, de a gazdáját nagyon szereti, minden körülmények között ragaszkodik hozzá. Nem bolondul különösebben a kényeztetésért, a legjobban azt értékeli, ha hagyják, hogy tegye a dolgát. Másik különlegessége, hogy nincs kutya szaga; emiatt lehet, hogy fajtársai kevésbé kedvelik. Egygazdás kedvenc, gyakorlott gazdiknak ajánlott. 

3. Eurázsiai

Az eurázsiai egy nem olyan régen jelenlévő fajta, az 1970-es években Németországban fejlesztettek ki számos más kutya felhasználásával. Ezek közé tartozott a farkasspicc, a szamojéd és a csau csau is. Az utóbbitól örökölte a kék nyelvet is, amely az esetükben lehet teljes vagy foltos is.

Az eurázsiai bár itthon nem kifejezetten népszerű, nagyon szerető és odaadó családi kedvenc, aki a szabadban aktív, az otthon kényelmében azonban nyugodt és kiegyensúlyozott temperamentumú. Kimondottan intelligens fajta, könnyen képezhető (kizárólag pozitív megerősítéssel) és borzasztóan sok testmozgásra sincs szüksége.

4. Thai ridgeback

A thai ridgeback szintén ősi és ritka fajta (mi látjuk ám a vezérfonalat!), amelynek eredete 350 évvel ezelőttre vezethető vissza. Thaiföldről származik, ahol vadászkutyaként és őrző-védőként is használták. Az esetében a foltos kék és a teljesen kék nyelv is egyformán elfogadott. Ezen túl, ahogy a rhodesian ridgebacknél, úgy nála is jellemző tulajdonság még a gerinc mentén kiemelkedő szőrvonal, ami ellentétes irányban nő.

Intelligens és független kutya, aki a képzés terén kihívásokat jelenthet még a gyakorlottabb kutyatartók számára is. Családjához rendkívül hűséges, szeretete nem is mer határokat, de ahhoz, hogy az idegenekhez is nyugodtan tudjon viszonyulni, a korai szocializáció elengedhetetlen.

Te mit gondolsz, szerinted is valamilyen megmagyarázhatatlan, letűnt, ősi energiát sugároz ez a különös tulajdonság? 

csau csau eurázsiai foltos nyelv kék nyelv kutyanyelv shar pei thai ridgeback

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!