hirdetés

Top 10 legismertebb kínai kutyafajta– te tudtad, hogy ezek a kutyák Kínából származnak?

Csupor Erik

2023. június 23 - Képek: Getty Images Hungary, Wikimedia commons

Kína történetében, ellentétben sok másik ázsiai országgal, a kutyák szerepe egészen „különleges” volt és igencsak erőteljes végletek jellemezték a helyzetüket. Egyrészt, a kisebb testű kutyafajták közül sok hihetetlen értéket képviselt és a császári udvarokban élt, nem ritkán őrök védelme alatt. Másrészt, és itt igazából nem is tudjuk, hogy kellene fogalmaznunk, Kína bizonyos részein a kutyák „népélelmezési célokat szolgáltak”, ami számunkra, a kínai kultúra egy nem túl szimpatikus vonása.

hirdetés

Ebben a hatalmas országban a kutyáknak soha nem volt könnyű dolguk.  Például Mao Ce Tung időszakában a kutyatartást elitista és kapitalista csökevénynek minősítették. Sok kutyafajta került a kihalás szélére, hiszen tűzzel vassal irtották őket. Ebben a listában azt a 11 fajtát mutatjuk be nektek, akik széles körben ismertek, de nem biztos, hogy kínai származásukról tudomása van a kutyabarátoknak.

10. Kínai (Tibeti) spániel

Ennek a kis méretű, igen nagy múlttal rendelkező kutyafajtának az eredete napjainkig vitatott és igazából az sem teljesen világos, hogy miért nevezik őket spánieleknek, hiszen genetikailag semmi közük nincs a spaniel fajtákhoz. Tibetben és Kína északi részein alakultak ki és buddhista szerzetesek társasági kutyájaként léteztek évszázadokon át. Tibetben Shimkyi-nek nevezik őket, amit szoba-, vagy hálószoba kutyaként lehetne lefordítani.

9. Kínai Csungking

Ez a Szecsuán környékéről származó, érdekes formájú kutya rendkívül ritka napjainkban, ami két tényezőnek köszönhető: egyrészt, a már említett Mao féle időszakban szabályos hajtóvadászatot indítottak ellenük, majd a 2003-ban bekövetkező SARS járvány miatt irtották ki szinte teljesen őket. A korábbi évszázadokban ezen a vidéken sikeresen alkalmazták őket vadászkutyaként.

8. Xiasi Quan (xiasi kutya)

Ezeket a kis termetű kutyákat, akik külleme és termete sokban hasonlít a vadász terrierekére, elsősorban vadászatra használták több kínai régióban is. A kínai hagyomány szerint ezek a kutyák szerencsét hoznak a gazdáiknak, akik, ha ilyen fajtát tartanak, egészen biztosan gazdaggá válnak majd.

7. Kunming

A Kunming farkaskutya azért különösen érdekes fajta, mert szinte az egyetlen kínai, nagy testű őrző védő fajta, amit tudatosan tenyésztettek ki. A kínai fegyveres testületek igényei miatt az 1950-es években került sor a kialakításukra, farkasok, nagy testű pásztorkutyák és állítólag németjuhászok bevonásával. Napjainkban a kínai hadsereg és a rendőrség is használja őket szolgálati célokra.

6. Kínai kopaszkutya

Ez az érdekes, szőrtelensége miatt különleges kutyát két célra alakították ki Kínában, a kisebb termetű változatot kolostorokban tartott kedvencként használták, a nagyobb, 10 kilogramm fölötti változatot, mint speciális ínyencséget szolgálták fel a kínai udvarokban és háztartásokban elfogyasztásra. Szőrtelenségével és fej bóbitájával rendkívül groteszk és meglepő látvány, de talán éppen e miatt világszerte komoly rajongó táboruk létezik.

5 Shih Tzu

A buddhista szerzetesek Buddha oroszlánkutyáinak tartották őket és nagyra becsülték jó természete és bátorsága miatt ezt a fajtát. A 20. századig Európában és Amerikában teljesen ismeretlenek voltak, mert a kínai állam sokáig tiltotta az exportjukat. Rendkívül tanulékony és játékos fajta, akik azonban rendkívül önfejűek is egyben.

4. Pekingi palotapincsi

Ismét egy fajta, ami a császári udvar és paloták világából maradt ránk. A krónikák szerint különösen a 15. – 18. századi Csing dinasztia idején voltak különösen népszerűek, azóta természetesen az egész világon elterjedtek és nagyon közkedveltté váltak. Értékük olyan magas volt az előző évszázadokban, hogy általában külön őrség vigyázott rájuk a császári udvarban.

3. Mopsz

Ki gondolná, hogy ennek a napjainkban rendkívül népszerű kiskutyának, aminek még a mai angol bulldogok kialakításában is komoly szerep jutott, óriási múltja van. A feljegyzések szerint már az időszámításunk előtti 2. évszázadban is népszerűek voltak a Han császári dinasztia udvarában. A 17. század végétől jelentek meg Európában, ahol az akkori arisztokrácia köreiben is divatkutyává váltak, számos főúri és királyi udvar elengedhetetlen kellékei lettek.

2. Shar Pei

Ellentétben az eddig felsorolt fajták többségével, a shar pei a vidéki Kína, az egyszerű dolgozó népesség mindenes kutyája volt évszázadokon át, használták őket vadászatra, a porták őrzésére és kutyaviadalokra is. A fajta az 1970es évek elejére csaknem kihalt, alig 145 darabot tartottak számon az egész világon és érdekes módon, egy kiterjedt amerikai marketing akció következtében váltak népszerűvé ismét. Furcsa ráncaik egy genetikai rendellenesség következményei, testük az átlagosnál több hialuron savat termel és ezért ilyen a bőrük.

1. Csau Csau

A genetikusok szerint ősei minden valószínűség szerint Szibériából származnak, de Kínában váltak elterjedté. Sorsuk szintén igencsak megosztó, hiszen a mellett, hogy státuszszimbólumok, őrkutyák és vadásztársak is voltak a korábbi évszázadokban, húsukat nagy előszeretettel fogyasztották, a belőlük készített kutya sonka pl. igen közkedvelt volt Kínában. Ezért is gondoljuk úgy, hogy mindenkinek jobb, hogy ez a fajta Kínában gyakorlatilag már nem fellelhető, viszont a világ más részein stabil rajongótáborral rendelkezik.

csau csau kínai kutya kínai meztelen kutya kopasz kutya kunming mopsz pekingi palotapincsi shar pei shih tzu tibeti spániel

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink