hirdetés

Kínai meztelen kutya fajtaleírás: az élénk társasági öleb, akiben rengeteg a szeretet

László Enikő

2021. április 19

A kínai meztelen kutya egy igazán figyelemre méltó eb, aki a kopasz kutyák egyik leghíresebb képviselője. De a kis kedvenc küllemétől eltekintve is szórakoztató és egyedi társ.

hirdetés

Egyesek elkényeztetett divatkutyának gondolhatják, de mi sem állhatna messzebb ettől a vélekedéstől. A kopasz kutyák legnépszerűbb képviselője egy rendkívül kedves és barátságos, emberszerető eb, akinek az idők során számos különböző területen vették hasznát. Egyeseket furcsa külseje rettent el, mások épp ezt a különlegességet szeretik benne. Kevesen tudják, de nem minden kínai meztelen kutya szőrtelen.

A kínai meztelen kutya szőrös, púderpamacs változata.

Eredete

Nevéből eredeztethető kínai származása a mai napig vitatott. Egyesek szerint ugyanis nem a régi mandarin családok kedvenceiből, hanem Afrikából származik. Mások úgy vélik, Mexikóban alakult ki a fajta, ősei között pedig a csivava és a mexikói meztelen kutya szerepelhet. A legelterjedtebb feltételezés szerint Afrikából származhatnak, mai méretüket pedig a kínaiak alakították ki. Számos forrás arról számol be, hogy a kínai hajókon gyakran utaztak ezek a kopasz ebek. Mégpedig azért, hogy a pestisjárvány idején elfogják a fedélzeten tartózkodó, fertőző rágcsálókat. De nem csak efféleképpen váltak a kutyák az emberek hasznára. Egyes példányokat azért hizlaltak, hogy ünnepnapokon elfogyasszák őket. A kopasz kutyák a hajókkal bejárták az egész világot, így alakultak ki különböző területek szőrtelen ebei (például Peruban vagy Mexikóban). Olykor ágymelegítőnek is alkalmazták őket, sőt egyesek úgy vélték, a kopasz kutyáknak gyógyító ereje van. A takaró alá bújtatták őket éjszakára, hogy enyhítsék a reumás tüneteket vagy az asztmát.

A fajtának eleinte több elnevezése is volt. A kalózok, kereskedők például a Chinese Ship Dog kifejezést, azaz kínai hajós kutya nevet használták. De hívták kínai szőrtelennek – amit a magyar nyelvben is használunk –, kínai ehető kutyának és kínai királyi meztelen kutyának is. Az angolszász nyelvterületeken a Chinese Crested Dog, azaz a kínai bóbitás kutya kifejezés maradt meg. Érdekesség, hogy a kínai meztelen kutya lehet teljesen szőrös is. Ezt a változatot púderpamacsnak nevezik.

A fajta népszerűsége az 1880-as években kezdett felfelé ívelni. Az újságíró, Ida Garett és a tenyésztő Dabra Woods nagyon megkedvelte a kínai meztelen kutyát. Ezért hírét vitték szerte Amerikában és tenyésztési programba is kezdtek. Ekkoriban már Európában is egyre inkább elterjedtek, Kínában azonban megcsappant létszámuk. Az Egyesült Államokban hivatalosan 1991-óta számít önálló fajtának.

Gyémánt nyakörves kínai meztelen kutya 1976-ból.

Fajtastandard

A kistestű társasági kutya élénk, kecses megjelenésű. Kétféle változata van, a szőrtelen (csak a fején, lábán és a farkán van szőr) vagy a hosszúszőrű, púderpamacs. Az előbbi egyedek esetében a fejen bóbita található, a lábakat úgynevezett zoknik fedik, a farok pedig szintén szőrös. Más testtájakon kopaszok. A púderpamacs változat testét azonban hosszú, fátyolszerű bunda borítja. Színe szinte bármelyik kutyaszín lehet. Feje kecses, hosszúkás, tekintete figyelmes. Szemei sötétek, fülei felállók, a púderpamacsé lefelé is lóghat. Farka magasan tűzött, hosszú, elvékonyodó és egyenes. Lobogó szőrzet borítja. Marmagassága nemtől függően 23-33 cm, testsúlya 3-5 kg. Várható élettartama 13-15 év.

Jelleme

Bár úgy tűnhet, a kínai meztelen kutya egyáltalán nem mimóza. Mozgékony kis öleb, aki imádja, ha rá irányul a figyelem és a középpontban lehet. Garantáltan mosolyt csal családja arcára, vele igazán szórakoztatók a mindennapok. Kedves, agressziótól mentes kutya, akinek az a legnagyobb öröm, ha közel lehet gazdájához. Ragaszkodó és folyamatosan keresi az alkalmat arra, hogy kapjon egy kis babusgatást. Ennek ellenére nem tolakodó. Vidám és játékos társ, aki agility-re vagy dog dancingre is alkalmas. Idősebb korban persze kevésbé aktív és több odafigyelést igényel, például fázósabbá válhat. Érzékeny lélek, de attól még szüksége van az alapvető szabályok lefektetésére. Kiváló útitárs, mozgékonysága miatt szeret kirándulni, szeretetéhsége miatt pedig jól tűri a hosszabb ideig tartó utazást. Neki csak az számít, hogy gazdája közelében legyen.

Ideális környezet

Kis termete és kopaszsága miatt ideális kutya lakásba. De kertes házban is jól érzi magát, egyáltalán nem olyan nebáncsvirág, mint azt sokan gondolnák. Mozgékony, de nem feltétlen van szüksége sok mozgásra, így idősek mellé is remek társ lehet. Szeretetteljes és kedves eb, aki bárkivel jól kijön, legyen az egy másik négylábú vagy kisgyerek.

Ápolás

Fogai egészségére fokozottan kell figyelni, a napi fogmosás, tisztítás ajánlott. Emellett a karomvágást is végezd el, ha szükséges. A kopasz változtat bőrére kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy ne égjen le vagy száradjon ki. A naptejjel azonban nem szabad túlzásba esni, mert különben többet árthat, mint használ. Csak tűző nyári napon alkalmazd, de ilyen időben nem is ajánlott egy kutyának sem napon tartózkodni. A világosabb bőrű egyedekre – mint az embereknél – nagyobb veszélyt jelent a nap. Érdekesség, hogy a kínai meztelen kutya testén apró mitesszerek, pattanások is megjelenhetnek. A púderpamacs változatot rendszeresen fésülni kell, ahogyan a kopasz egyedek bóbitáját is ajánlott.

Gyakori egészségügyi problémák

A szőrtelenség és a fogazat alakulásáért felelős gének között egyértelműen kapcsolat van. Ezért fordul elő, hogy míg a púderpamacs változatnak általában teljes, hiánytalan a fogazatuk, a mezteleneknek nem feltétlen. Ezáltal a szőrtelen egyedek fogaira fokozott figyelmet kell fordítani. Tenyésztés során, ha egy kölyök kétszeres gént örököl kopaszságra, előfordulhat, hogy életképtelen lesz. Szőrtelenségük miatt nyáron érdemes naptejjel kenni a meztelen területeket, hogy ne égjen le az állat. Azonban az tévhit, hogy a kínai meztelen kutya nem liheg, mert teste teljes területén izzad. Ez az eb ugyanúgy liheg, mint más kutyák, csak ritkábban. Télen kabátot, ruhát kell rá adni és óvni a hidegtől. Mivel bőrük védtelenebb, mint egy tipikus négylábúé, ezért érzékenyebbek is. Sok kínai kopasz kutya például allergiás a gyapjúra, de számos más tényező is irritálhatja bőrüket. Ha a fenti óvintézkedéseket betartják, egy általánosságban egészséges társat kaphatnak maguk mellé.

(Képek: Getty Images Hungary)

kínai meztelen kutya kistestű kutya meztelen kutya öleb szőrtelen kutya társasági kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!