hirdetés

Fogápolási kisokos kutyáknak: hogyan előzhető meg a problémás fogkövesedés?

Buzgó Csilla

2020. szeptember 6

Rengeteg gazdi és kutyus életét keseríti meg a makacs fogkő. Egyes kutyafajták, mint a yorkie, a csivava, a westie és más kis termetű társaik ráadásul fokozottan veszélyeztetettek a kellemetlen és gyakran veszélyes egészségügyi problémával szemben.

hirdetés

Az ember mellett eltöltött évezredek során a kutyák táplálkozása is hasonlítani kezdett a miénkre, így ők sem menekülhetnek a kellemetlen fogproblémák elől.

Mi okozza és hogyan alakul ki?

A természetben élő kutyafélék fogain aligha találjuk meg az érintettek számára már jól ismert sárgás-barnás elszíneződést. A vadállatok étrendje ugyanis nem tartalmaz lepedékképző összetevőket, melyekben a legtöbb háziasított kutya napi kosztja sajnos igen gazdag.

Miután kutyusod elfogyasztja ezeket a számára kétségkívül igen ízletes étkeket, a szájában – amely ráadásul lúgosabb kémhatású, mint az emberé, ami plusz hajlamosító tényező a fogkőre – már néhány órán belül megindulhat a lepedékképződés. A fogakra rakódott lágy plakk a nyálban található kalciumsókkal keveredve keményedni kezd és ásványosodik, ezt az érdes, házi módszerekkel letisztíthatatlan lerakódást nevezzük fogkőnek.

Miért veszélyes a kutyád egészségére nézve?

A fogkő remek táptalajt biztosít különböző kártékony baktériumok számára, melyek nemcsak fájdalmas ínygyulladást és fogágybetegséget okoznak, hanem idővel a véráramba kerülve létfontosságú szerveket is megfertőzhetnek, például a szívet, a tüdőt és a veséket.

A gyulladt íny és a fogfájás továbbá elveheti a kutyus étvágyát, és amelyik eb a fájdalomból vagy egyszerűen a természetéből fakadóan nem rágcsál rendszeresen – tehát csontok, rágóbotok és társaik segítségével nem tisztítja fogait – , sajnos bezárja az ördögi kört, és tovább súlyosbítja a kialakult helyzetet.

Mit tehetsz, ha kutyád ettől a problémától szenved?

Tartsd tisztán a fogait!

Ez a legkézenfekvőbb megoldás. Előfordul, hogy kedvenced fogait apró termete vagy makacs viselkedése miatt nem tudod napi szinten lepedékmentesíteni fogkefével vagy speciális, ujjra húzható tisztítóval. Ilyen esetekben a különböző rágókák beszerzése segíthet.

Praktikus opció a kávéfa rágóbot, melyről nem hegyes, kemény szálkák, hanem finom, könnyen emészthető rostok válnak le rágás közben. Ez a játék nem csak a fogkő kialakulását előzi meg, hanem az emésztőrendszer károsodását is.

Vitatott, de egyesek szerint hatékony módszer a baktériumok szaporodását gátló szájspray-k és vízadalékok használata. Ma már rengetegféle kapható ezekből a termékekből, ám a választottat még a beszerzés előtt érdemes jóváhagyatni az állatorvosoddal.

Tápláld őt megfelelően!

Nincs időd rendszeresen főzni, illetve profi dietetikusokat megszégyenítő precizitással összeállítani kedvenced étrendjét? Ez nem feltétlenül jelent problémát: ha az eledelek apró betűs feliratait tüzetesebben átnézve választasz a polcról, már tettél egy lépést kutyusod fogainak egészségéért.

A szükségtelen ballaszt- és adalékanyagoktól mentes, legalább 20-25%-os nyersfehérjearánnyal rendelkező komplett táp vagy konzerveleség biztosítja négylábúd számára az ideális tápanyagbevitelt.

Ha egyszerre szeretnél tápláló és fogazatedző eledelt adni kedvencednek, a legjobb választás a kutya méretének megfelelő nyers – soha nem a főtt – csont. Ölebek és kölykök számára a csirkenyak- és láb ajánlott, közepes termetűeknek kitűnő választás a csirkecomb, a kacsanyak és a pulykaszárny, nagyobbak pedig a báránybordát, nyakat, illetve egyéb nagyobb húsos csontokat majszolhatnak biztonságosan.

Valóban vissza kellene térni a természethez, és csak nyersen etetni?

Kevés olyan megosztó témakör lebeg a kutyások között, mint a nyerstáplálás. Vannak, akik szerint ez szükségtelen hazardírozás a házikedvencek egészségével, hiszen a megbízhatatlan forrásból származó nyers húsok és tojás számos fertőzés okozója lehet. Mások esküsznek a természetes étkeztetésre, és csodás gyógyulásokat, átváltozásokat tulajdonítanak neki.

Tény, hogy a fertőzésveszélyt leszámítva a jól összeállított nyers étrend gyakorlatilag nullára csökkenti a fogkő kialakulásának esélyét, továbbá hívei szerint javítja a szőrminőséget, növeli az energiaszintet és – sokak örömére – kisebb méretű lesz tőle a kutyapiszok is.

Ha az arany középutat választanád, vagy csak változatosságot szeretnél csempészni kutyád étrendjébe, próbáld ki a fagyasztva szárított száraztápot, mely ugyanúgy tartalmazza azt az enzim-, vitamin- és ásványianyag-mennyiséget, mint a nyerskoszt.

Mit ne tégy a fogromlás elleni harc során?

Ne próbáld meg erővel ledörzsölni a fogkövet, mert a gyulladt íny és az esetlegesen szabaddá vált fognyak irritálása fájdalmat okoz a kutyának! Ne használj embereknek készült fogkrémet, se szódabikarbónát, ezek lenyelve károsítják a kutya emésztőrendszerét!

Ha már kész a baj, fordulj mihamarabb szakemberhez!

A meglévő fogkövet minél előbb távolíttasd el szakértővel, hogy kutyusod ne szenvedjen annak hosszútávú következményeitől. A nyugodt, együttműködő négylábúak számára elérhető az állatkozmetikák fogkőeltávolító szolgáltatása, ahol altatás vagy bódítás nélkül, fájdalommentes ultrahangos technológiával szabadítják meg a fogakat a plakktól és a fogkőtől. A problémásabb, izgágább kedvencekkel csak gyógyszeres nyugtatást, altatást követően tudnak foglalkozni az állatorvosok.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség etetés fogkő kutya fogkefe kutya fogkő ellen kutya fogorvos nyers etetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink