hirdetés

Ehet-e a kutya kenyeret? Csak óvatosan a katonázással!

Buzgó Csilla

2020. augusztus 30

Míg nekünk mindennapi kenyerünk, kutyánk számára nem feltétlenül ideális táplálék a százféleképpen elkészíthető pékáru. Odafigyeléssel és megfelelő termékismeret birtokában azonban ezt az élelmiszert is biztonságosan megkóstolhatja kedvenced.

hirdetés

Amikor egy békés estén pogácsát falatoztál olvasás közben, a kutyád pedig úgy tett, mint aki egy hete nem evett, és kinézte a falatot a kezedből, biztos eszedbe jutott, hogy vajon ártanak-e az egészségének az ilyesfajta péksütemények.

A kutya is ehet pékárut, de mértékkel

Ahogy az embereknek sem javasolják a finomított, élesztős, fehér lisztből készült sütőipari termékek fogyasztását, úgy a kutyának is legfeljebb hébe-hóba érdemes egy-egy harapásnyit engedélyezni belőlük. Mivel az eb szervezete a fehérjék hatékony feldolgozására optimalizálódott, a szénhidrátok, pláne az alacsony tápértékű, magas kalóriatartalmú ételek rendszeres fogyasztása elhízáshoz és egyéb emésztési zavarokhoz vezethet.

Valamivel jobb a helyzet, ha kovásszal sütött teljes értékű kenyeret kap a kutya, mely készülhet a legkülönfélébb lisztekből akár magvakkal és diófélékkel megspékelve. Ezt kis csíkokra vágva meg is száríthatod, s máris kész az egészséges rostforrásokat és zsírokat tartalmazó jutalomfalat.

Amikor a kenyér veszélyessé válik kedvenced számára

A kenyér fogalma rendkívül sokféleképpen értelmezhető. Jellemzően nem az okoz problémát, ha az eb ilyesmit eszik, sokkal több múlik a mennyiségen és az adott pékáru összetételén. Kenyér néven emlegetjük a gyümölcskenyeret, a különböző ízesített bagetteket, sőt, sokan az édes és sós péksüteményeket is egy kalap alá veszik velük.

Rendkívül fontos, hogy mielőtt kóstolót adnál kutyusodnak, ellenőrizd, hogy a pékáru nem tartalmaz-e számára mérgező összetevőt! A teljesség igénye nélkül ezek az alábbiak lehetnek:

  • makadámdió
  • szőlő (minden formájában, tehát mazsolaként aszalva is káros a kutyának)
  • cukoralkoholok (például xylitol, eritrit, maltitol)
  • csokidarabok
  • kávé (egyes gyártók ezzel színezik meg a kenyeret, hogy barnábbnak tűnjön)

Amire mindenképp figyelj!

Ne kerüljön az eb gyomrába sületlen kenyér! A még működésben lévő élesztő vagy kovász felfúvódást, illetve súlyos egészségügyi panaszokat – például gyomor- vagy bélcsavarodást – okozhat. Ha ez nem lenne elég, az élesztő melléktermékeként gyakran alkohol képződik az emésztés során, ez szintén erősen toxikus kedvenced számára. Bármilyen szokatlan viselkedés vagy tünet megjelenése esetén azonnal vidd orvoshoz a kutyust, mert a mérgezés akár az életébe is kerülhet.

Kutyás dombormű egy ókori római szarkofágon

A kutyák emésztésének változása

Columella római mezőgazdász és író az időszámításunk szerinti I. században a mai nézetekhez viszonyítva igen érdekes diétát javasolt a munkakutyáknak. A tejsavóval elkevert árpaliszt, valamint a főzővízben hagyott, tönkebúza-kenyérre öntött forralt bab az ajánlás szerint kielégítő tápértékkel rendelkezett a négylábúak számára.

Nos, nem lettünk volna kutyák akkoriban, de mindenesetre ez a történelmi emlék is azt támasztja alá, hogy az ember mellett a kutya anyagcseréje, emésztése alaposan megedződött.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség etetés jutalomfalat kenyér kutya ehet kenyeret kutya liszt pékáru

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink