hirdetés

Kell-e őszi vitaminpótlás a kutyának? Állatorvost kérdeztünk

Szénási Szimonetta

2023. október 8 - Képek: Getty Images Hungary

Az őszi-téli időszakban, a betegségek elkerülése végett szükségünk lehet mesterséges vitaminokra. Utanajártunk, mi a helyzet kedvenceinkkel.

hirdetés

A hűvösebb idő beköszöntével egyre több fórumon hallhatjuk, milyen fontos az immunrendszer vitaminkészítményekkel való támogatása. Arról, hogy egy kutya esetében mikor indokolt vitamint adni, arról dr. Balatonyi Lilla állatorvossal, a DOGZ konferencia leendő előadójával beszélgettünk.

dr. Balatonyi Lilla

A kulcs a változatos étrend

Hogy hamar meg is válaszoljuk a kérdést: nem, a doktornő szerint alapvetően nincs szüksége minden kutyának vitaminpótlásra. Abban az esetben, ha egészséges és megfelelő,  változatos étrenden él!

Utóbbi ugyanis fedezi mindazt, amire szüksége van a szervezetének. Ám vannak olyan táplálási irányvonalak, valamint egészségügyi problémák, amikor kell vitamint adni. Nézzük, melyek ezek!

A nyersetetés

A doktornő elmondta, hogy a ma széles körben elterjedt BARF-étrend, azaz a nyersetetés mellett indokolt lehet az A-, a K-, és az E-vitamint pótolni a kutya számára.

Ha te is így táplálod kedvencedet, vagy szeretnél belevágni, akkor nagyon fontos a tudatosság! Ajánlott a témában jártas állatorvossal vagy kisállatokra specializálódott dietetikussal egyeztetned, aki segít a megfelelő menü összeállításában. Ezzel megelőzhetők a különféle hiánybetegségek.

Rendszeres vérvizsgálat

Nemcsak a nyers koszton élő, de valamennyi kutyáknak ajánlott évente vérképet csináltatni. Ebből számos egészségügyi problémára még idejekorán fény derülhet. Emellett a doktornő azoknak is javasolja a vérvizsgálatot, akik aggódnak a vitaminhiány miatt.

Ellenőrizd a tápot!

Mint megtudtuk, a kutyák esetében extrém ritka a vitaminhiány. Ez pedig annak köszönhető,  hogy a nekik készült tápok többsége a szervezetük számára valamennyi szükséges építőelemet tartalmazzák.

Ajánlott ellenőrizni mind a száraz-, mind a nedves tápok csomagolását, s olyan terméket választani, ami megfelel kedvenced paramétereinek (mint életkor, méret, ivarosság; léteznek különböző diétás, sőt fajtaspecifikus eledelek is. Erről részletesebben ITT írtunk.)

Egészséges kutyák esetében a bolti eledelek fedezik az állat vitaminszükségletét.

Egyes betegségek hajlamosíthatnak

Ahogy említettük, az étrend összetétele mellett az eb egészségi állapota is befolyásoló tényező. A bélbetegségek például felszívódási zavarokat eredményezhetnek, ami vitaminhiányhoz is vezethet. Ha kedvenced valamilyen krónikus betegséggel küzd, egyeztess az orvosokkal. Ő a szükséges vizsgálatok  után el tudja dönteni, kell-e bármilyen vitamint adni a kutyádnak. Ugyanígy akut problémák miatt is kialakulhat hiány. Ekkor is állatorvosi kompetencia, hogy mit és hogyan pótolj.

Amikor árt a vitamin

Már csak azért is nagyon fontos, hogy felügyelettel kezdj bele a vitaminpótlásba, mert a rosszul adagolt készítmények akár bajt is okozhatnak. 

Bár egy egészséges kutyának a kifejezetten nekik készült vitaminok valószínűleg nem fognak ártani, de egy beteg állatnál súlyosbíthatják a helyzetet. (Azt pedig mondanunk se kell, hogy emberi készítményt önhatalmúlag soha ne adj kedvencednek, mert súlyos következményei lehetnek. A láz- és fájdalomcsillapításra használt ibuprofén például meg is ölheti!)

Mint dr. Balatonyi Lilla hangsúlyozta,

a pluszban bevitt C-vitamin savanyíthatja a vizelet pH-ját, ezért bizonyos húgykövességben, vagy húgyúti kristályképződésben szenvedő kutyák esetében fokozhatja a problémákat. Ezért is javasolt mindenképp egyeztetni a kezelő állatorvossal, ha bármilyen készítményt be akarunk vezetni a kutyánknál, ha annak van valamilyen ismert betegsége.

Ugyanígy például egy hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő ebnek sem szabad olajos étrendkiegészítőt adni!

Ezért ajánlott a vizeletvizsgált

Az orvosi javaslat szerint az éves rutin- és a már említett vérvizsgálat mellett ajánlott vizeletvizsgálatot is csináltatni. Ezzel időben kiszűrhető számos probléma, többek között a magas húgysavtartalom, ami a húgykövesedés okozója. Illetve ha bármilyen betegség vagy az étrend indokolja, akkor az említett vérkép elkészítésére is szükség van.

Dr. Balatonyi Lilla a DOGZ konferencián!

Ha szeretnéd hasonlóan fontos, a mindennapokat meghatározó egészségügyi tudnivalókkal gyarapítani a tudásodat, akkor gyere el október 28-án a DOGZ konferenciára, ahol dr. Balatonyi Lilla a kutyák elhízásáról, az őket érintő allergiákról, valamint a városi életmóddal összefüggő viselkedési zavarokról fog beszélni. Emellett lehetőséged lesz kérdezni is a doktornőtől.

Rajta kívül több mint 40 szakember osztja meg tapasztalatait és tudását a konferencia három szekciójában, amelyek a tiltott kutyafajták jövőjét, a magyar fajták jelen helyzetét, valamint a városi kutyatartás mikéntjét taglalják.

Ne maradj le! Október 8-ig 40%-os kedvezménnyel vásárolhatók jegyek. További részletek: DOGZ – A konferencia.

állatorvos BARF betegség dr. Balatonyi Lilla etetés étrend húgyúti betegség vérvétel vitamin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink