hirdetés

Mit jelent a kutyák BARF étrendje? Ezért lehet jobb a nyers étel, mint a kutyatáp

Jóvári Krisztina

2021. október 22

A BARF étrend egyre népszerűbb táplálási mód a kutyatartók körében. A módszer nyers etetésen alapszik, a BARF-ot (= Biologically Appropriate Raw Food) ”biológialilag megfelelő nyers táplálék”-ként lehetne fordítani.

hirdetés

A kialakulása az USA-hoz és Ausztráliához köthető, ahol egyre több kutyatulajdonos tapasztalt kedvencénél emésztési- és bőrproblémákat, allergiás reakciókat.

A BARF, mint táplálási módszer Dr. Ian Billinghurst nevéhez köthető, akinek első könyve 1993-ban jelent meg a témában „Adj a kutyádnak csontot” címmel. A harmadik könyve 2001-ben már kifejezetten  „A BARF étrend” címet kapta, amely a módszer mai napig érvényes örökérvényű alapjait foglalja magába.

Dr. Ian Billinghurst az alábbiak szerint vélekedik az étrendről:

Mivel a BARF táplálási program a kutyák olyan étrendjén alapszik, amelyet évezredek óta fogyasztanak, semmiképpen nem radikális változás kutyáink és macskáink számára. A BARF voltaképpen visszatérés a biológiailag megfelelő etetéshez, amivel 60-70 éve felhagytak a kutyatápok megjelenése és térhódítása miatt.”

Az étrend összeállítása

A kutya napi adagja az ideális testsúlyának 2-3%-a felnőtt korban, míg kölyökkorban ettől jelentősen több, a testsúly 10%-a. Ezt az adagot célszerű két részre osztani a nap folyamán, kölykök esetében három részre. Aktív életmódot folytató, vemhes vagy szoptató kutyák esetében az adagot növelni szükséges a testsúly 4 százalékára. A táplálék összetétele az alábbi felosztásban javasolt:

  • 40-50% csontos hús
    (kacsa, csirke, pulyka farhát, comb, nyak, szárny láb, nyúl gerinc, marhaszegy)
  • 30-40% csont nélküli hús
    (Egyedül disznó/vaddisznó húst tilos nyersen adni az Aujeszky-féle betegség miatt! Ezeket a húsokat csak főzve lehet adni a kutyáknak.)
  • 20-30% zöldség, gyümölcs
    (répa, cukkini, alma, dinnye, sütőtök, spenót, körte)

Az egészséges fejlődés érdekében nagyon ajánlott különböző étrendkiegészítőket is adni a kutyának a BARF mellett, ezek lehetnek multivitaminok, ízületvédők, immunerősítők, gyógynövénykeverékek. Mindezek az állat korától, méretétől, egészségügyi állapotától és speciális szükségleteitől függnek.

Az étrend előnyei és hátrányai

A BARF étrend segít a kutya bőrének, szőrének regenerálásában, utóbbi erősebb, fényesebb lesz, míg a bőr rugalmasabb. Az allergiás tünetek minimalizálódnak, az immunrendszer erősebb lesz. Könnyebbek tartja az eb a normál súlyát, kevésbé hajlamos hízásra. A csontos húsoknak köszönhetően kénytelen jól megrágni az ételt, így a fogazat is tisztább marad és nem habzsol az eb.

Hátrányok között említendő, hogy az étrend elkészítése bizony nem 2 perc, a gondos összeválogatás és a napi etetések ideje több, mint a száraztáppal történő táplálás esetén. A tárolás némileg problémásabb, hiszen a húsok hűtést, illetve fagyasztást igényelnek és minden összetevő értelemszerűen romlandóbb, mint a száraztáp. A költségekre vonatkozóan nem lehet egyértelmű következtetést levonni, hiszen ez a száraztáp minőségétől és árától függ.

Mielőtt belekezdenél a BARF etetésbe

Ha szeretnéd kedvencedet átállítani a BARF életmódra, alaposan tájékozódj a témában, mielőtt belekezdenél. Számos kiadvány elérhető már magyar nyelven is a módszerről, melyek segítenek, hogyan készítsd el helyesen a napi táplálékot. Konzultálj az állatorvossal is, hiszen az esetleges allergiákkal, emésztési problémákkal kapcsolatban ő tud tanácsot adni.

(Képek: Getty Images Hungary)

BARF étrend kutya etetése kutyatáplálás kutyetetés nyers hús száraztáp

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink