hirdetés

Szabad nyers húst adni a kutyának? Állatorvos segít a döntésben

Kövess Péter

2024. június 9 - Képek: Getty Images Hungary

Arról, hogy a nyers hús szerepelhet-e a kutya étrendjében, komoly vita folyik. Lássuk, hogy milyen pró és kontra érvek merülnek fel.

hirdetés

Az egyik legmegosztóbb kérdés a gazdik körében a nyers hús etetése a kutyával. Vannak, akik szerint ez a legjobb a kutya számára, míg mások súlyos kockázatokat emlegetnek. Mégis van néhány szempont, ami segíthet meghozni a jó döntést.

Sokan nem értenek egyet abban, hogy a nyers hús megfelelő-e a kutya számára

Így hat a nyers hús a kutya egészségére

Az elmúlt évtizedben a kutyák hőkezelt, feldolgozott táplálékkal történő etetése vált általánossá. Egyes gazdik ugyanakkor elrugaszkodtak a konzervektől, és a „Bones And Raw Food” (BARF) néven ismert nyershús-alapú étrend mellett döntöttek. Erre biológiailag megfelelő nyers táplálékként is hivatkoznak.

Az étrend olyan nyers összetevőket tartalmaz, amelyek vadon élő vagy haszonállatokból húsából származnak.

Vélekedések szerint bár a nyers húsos étrend kielégítheti a kutyák táplálkozási szükségleteit, nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy előnyösebb lenne az egészségükre nézve. Azt viszont tudjuk, hogy potenciális kockázatokkal jár.

Számos különböző szervezet létezik, amelyik nem támogatja az ilyen típusú étrendet. Közéjük tartozik az Amerikai Állatorvosi Szövetség (AVMA) is, amely az emberi és állati egészségre gyakorolt kockázatai miatt ellenzi a macskák és kutyák nyers hússal való etetését.

Javasolják a húsok hőkezelését, amíg azok el nem érik azt a biztonságos belső hőmérséklet, ami elpusztítja a kórokozó szervezeteket vagy csökkenti azok számát.

Bármilyen állati eredetű fehérje szennyeződhet ugyanis olyan patogén organizmusokkal, mint a Staphylococcus aureus, az E. coli vagy a szalmonella, ami súlyos élelmiszer-eredetű betegségek kialakulásához vezethet.

Komoly kockázatokat vet fel

Számolni kell az emberi megbetegedés kockázatával is. Ez származhat a hús kezeléséből vagy emberről állatra terjedő fertőzésekből, amelyek különösen az időseket, az állapotos nőket, a fiatalokat és az immunhiányos betegeket veszélyeztetik.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a kutya nyers táplálékkal történő etetése hozzájárulhat az antibiotikum-rezisztenciához is. A kutatók ennek keretében 600 egészséges, kedvtelésből tartott kutya ürülékmintáját vizsgálták meg. Úgy találták, hogy kimutatható az összefüggés a nyers húsos etetés egy bizonyos antibiotikummal (fluorokinolon) szembeni rezisztencia között E. coli-fertőzés esetén.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Ezért tarják előnyösebbnek a hívei

Van néhány állítólagos jótékony hatás, amelyet az étrend hívei rendszeresen felhoznak, de az állítások nagy része tudományosan nem bizonyított, és csupán anekdotikus jellegű. Ezek a következők:

  • Tisztább fogak. Egyes, korlátozott bizonyítékok szerint a nyers hússal való táplálás csökkenti a fogbetegségek kialakulásának kockázatát.
  • Természetesebb étrend. A gondolatmenet lényege, hogy a kutyáknak nyers húsra van szükségük, mivel nem tudják ugyanolyan jól megemészteni a kutyaeledelt, amely gyakran nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaz. Így ráadásul elkerülhetők az esetleges szennyeződések, amelyek a bolti termékekben potenciálisan előfordulhatnak.
  • Jobb íz. Vannak, akik szerint a nyers húsok és csontok jobban ízlenek a kutyáknak, mint a kutyaeledelek, melyeknek íze a márkától és a hozzáadott anyagoktól függően változhat.
A legtöbb kutya szívesen megenné

Ezt mondja az állatorvos

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a BARF-táplálás egyre népszerűbb, miközben a másik végletet a kész kutyaeledelek képviselik. Ezek sok tartósítószert, ízfokozót és színezéket tartalmazhatnak. A szakember ezért úgy véli, talán valahol a kettő között lehet az optimális megoldás.

„Járványtani szempontból mindenesetre kifogásolható a nyers sertéshús etetése a kutyával, mert az Aujeszky-betegség, vagyis az álveszettség vírusának terjesztésében szerepet játszhat. Továbbá a nyers csirkehús, sertéshús, illetve a tojás fogyasztása szalmonellafertőzést okozhat. Mindezeket figyelembe véve konkrét nyers hús etetése nem javasolt az előbbi esetekben. Más húsoknál is minimum fagyasztva tárolással, illetve legalább etetés előtti forrázással ajánlott adni a kutyának azokat” – mondta el kérdésünkre a szakember.

Kíváncsi vagy, hogy miként érdemes összeállítani a kutya étrendjét, hogy hosszú és egészséges életet éljen? Innen megtudhatod.

etetés étrend hús kockázatok kutya kutyaeledel nyers hús táplálás táplálkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!