hirdetés

A fogászati problémák szívpanaszokhoz is vezethetnek: ezek a fajták veszélyeztetettebbek

Szénási Szimonetta

2023. október 7 - Képek: Getty Images Hungary

Dr. Balatonyi Lillával a kutyák leggyakoribb fogászati panaszairól, azok következményeiről, valamint a megelőzés fontosságáról beszélgettünk. Kiderült, kiknek kell jobban odafigyelniük kedvencükre.

hirdetés

Szerencsére ma már egyre több gazdi ismeri fel, hogy a szájhigiénia kedvence esetében is ugyanolyan fontos, mint a sajátja. Hiszen a kutya fogászati problémái számos negatív következménnyel járnak. A legkisebb rossz ezek közül a kellemetlen lehelet, ám van, hogy egészen komoly egészségügyi gondok alakulnak ki az elhanyagolt fogak miatt. Dr. Balatonyi Lilla állatorvossal, a DOGZ konferencia leendő előadójával beszélgettünk, aki számos hasznos tanácsot adott mind a megelőzést, mind a kezelést illetően.

Dr. Balatonyi Lilla

Csaknem minden kutya érintett

A doktornő igen erőteljes felütésként egy 2022-ben készült spanyol tanulmány részletezésével kezdte a beszélgetést, miszerint négylábúink leggyakoribb fogászati panasza, az úgynevezett periodontális megbetegedés sokkal gyakoribb, mint azt a legtöbb kutyatartó gondolná. A felmérés szerint ugyanis az ebek mintegy 2/3-át érinti, más álláspont szerint pedig a 3 évesnél idősebb állatok 80%-ánál megjelennek a panaszok. A vizsgálatban résztvevő kutyák 59,6%-ánál is diagnosztizálták a problémát, így bárhonnan nézzük, igen magas az érintettség.

A fogászati problémák előbb vagy utóbb szinte minden kutyát érintenek.

Több ezer baktérium munkálkodik

Hogy mit értünk pontosan periodontális megbetegedés alatt, arra is megkaptuk a választ: a fogat körülvevő és tartó szövetek, szalagok és a csontszövet problémái mind ide értendők.

A doktornő érthetően el is magyarázta, miként alakulhatnak ki a panaszok.

Kutyád szájában több ezer baktérium él, amelyek folyamatosan szaporodnak, s eközben lepedéket (plakkot) képeznek kedvenced fogazatán. Ebből egybefüggő, szabad szemmel nem látható biofilmréteg alakul ki. Ha ezt nem távolítják el a fogak felszínéről, akkor az megvastagodik, mineralizálódik, s már ott is van a mindenki számára jól ismert fogkő. Ezt pedig te már nem tudod leszedni (sőt tilos kaparászni, éles eszközzel piszkálni, dörzsölni, hiszen komoly sérüléseket okozhatsz!)

Fogvesztéssel és csontelhalással járhat

Ha a fogkő bejut a fog és az íny közé, akkor fogínygyulladást idéz elő. Ennek intő jele a vörös, érzékeny íny, valamint az, ha a kutya egyre nehezebben rág, vagy elutasítja az ételt. Periodontális zsákok is kialakulhatnak, amelyeket tasakként képzelhetsz el, tele baktériummal.

Ha a probléma kezeletlenül marad, az a fogíny sorvadásához vezethet, valamint a gyulladás elérheti a csontot is. Ez pedig a fogak meglazulásával, majd elvesztésével, továbbá csontelhalással járhat. Súlyosan hangzik, igaz?!

Az egészséges fogak megőrzése a legfontosabb.

Mit tehetsz? Az altatásban végzett fogkőeltávolítás előnye

A fogakon kialakult lepedék egy részét a kutya nyalogatással, valamint rágással el tudja távolítani. Ám ez nem elegendő! A legbiztosabb megelőzés éppen ezért a fogmosás – hangsúlyozta az állatorvos.

Tudjuk, hogy sokan még mindig túlzásnak, sőt egyenesen babázásnak, humanizálásnak tartják a fogak ilyetén ápolását, ám a doktornő megerősített minket abban, hogy ez koránt sincs így.

Ezzel ugyanis a fogazat nehezebben elérhető részei – főként az oldalsó felület – is alaposan megtisztíthatók.

Ehhez pedig nem kell semmi extra felszerelés, csak egy puha sörtéjű fogkefe – az sem baj, ha nem kifejezetten kutyáknak készült, a lényeg, hogy puha legyen. Természetesen számos termék érhető el a piacon, a speciális ebfogkeféken át az ujjra húzható szilikon fogtisztítókig, ráadásul ezek nem is feltétlenül drága holmik – tudtuk meg a szakembertől. Ugyanígy kaphatók kifejezetten kedvenceik számára készült fogkrémek, de a sima vízzel történő fogmosás is bőven elegendő. A kulcs a rendszerességben rejlik!

A lényeg, hogy a fogkefe sörtéi puhák legyenek. Még fogkrém sem kell rá, elég, ha bevizezed.

A májkrémes trükk

Minimum heti háromszor meg kell mosnod kedvenced fogát, hogy bármiféle megelőzésről beszélhessünk, de a legjobb, ha naponta megteszed ezt az igen fontos lépést az egészsége védelmében. A legnehezebb része talán az, hogy hozzászoktasd a kutyát ahhoz, hogy belenyúlsz a szájába. Először elég, ha csak az ajkak felhúzását gyakorlod vele, majd próbálkozhatsz a fogak tisztogatásával. Ha evés előtt teszed ezt, akkor kellemes élményt társít hozzá az eb.

A doktornő egy remek trükköt is elárult, mégpedig a májkrémes fogmosást: ha kezdetben egy kis finomságot teszel a fogkefére, kutyusod el lesz ragadtatva. Innentől könnyebb lesz fokozatosan hozzászoktatnod a fogak ápolásához.

Életveszélyes fogkrémek

Nem véletlenül készülnek kifejezetten kutyáknak szánt fogpaszták. Ezek ugyanis kizárólag olyan összetevőkből állnak, amelyek biztonságosak az állat számára. Az embereknek készült termékekben levő fluorid azonban káros, súlyos gyulladásokat idézhet elő. Ugyanígy a mentol is irritációt válthat ki. Ha pedig nyírfacukorral (xilittel) édesítették, abba kedvenced bele is halhat, tekintve, hogy halálos méreg a kutyáknak. Amennyiben anyagilag nem engedheted meg magadnak, hogy speciális fogkrémet vegyél, vagy épp nem jutsz hozzá, akkor maradj az említett tiszta vizes fogmosásnál!

Először el kell távolítania a fogkövet

Ám nagyon fontos, hogy a fogmosás csak akkor eredményes, ha kedvencednek nincs panasza. Ha már megjelent a fogkő, azt muszáj állatorvossal eltávolíttatnod. Fontos, hogy semmiképp se próbáld te magad leszedni – kapargatni, súrolni, bármivel lekaparni –, ezzel ugyanis sérülést okozhatsz!

Az altatásban végzett fogkőeltávolítás előnye továbbá az, hogy nemcsak a szemmel látható, hanem a fogíny alatt megbúvó kövesedést is le lehet szedni. Ezzel pedig megelőzhetők a már említett sorvadásos és elhalással járó következmények.

A rendszeres ellenőrzés nagyon fontos!

Mivel sok gazdi retteg az altatástól, így ismét hangsúlyozzuk: a legjobb a megelőzés! Lehet, hogy nem lesz könnyű megszerettetned négylábúddal a fogmosást, de hidd el, megéri! Ahogy a doktornő is elmondta, ez a legeredményesebb megelőzési mód. Bár léteznek kifejezetten fogkövesedést gátló tápok, porok, illetve különféle rágókák, ám ezek hatékonysága közel sem akkora, mint a célzott tisztításé. Ezek inkább a fogmosás kiegészítéseként tesznek jó szolgálatot.

VOHC

Ha fontos számodra, hogy fogászati szempontból is megfelelő holmit kapjon a kutya, akkor keresd a kutyák szájhigiéniájával foglalkozó VOHC (Veterinary Oral Health Council) jelzését. Így garantáltan bevizsgált, egyszersmind biztonságos terméket vásárolsz.

A kistestű kutyák veszélyeztetettebbek

Ahogy dr. Balatonyi Lilla maga is tapasztalja a munkája során, úgy a tanulmányok is megerősítik, hogy a kistestű kutyákat jobban fenyegeti a fogkövesedés veszélye.

A 10 kilogrammnál kisebb súlyú ebeknél háromszor gyakoribb a peridontális megbetegedés.

Ennek oka nem teljes egészében ismert; közrejátszhatnak genetikai faktorok, emellett valószínűleg a méretükből adódóan kevesebb olyan játékot kapnak, amit intenzívebben kell rágni, vagy játszanak úgy velük, amihez szükség van a fogaikra. Emellett náluk a harapási hibák is gyakoribbak, továbbá az állkapocs és a fogak sem arányosak, emiatt a fogsor torlódik. Ilyen fajták a yorkshire terrier, a csivava, a shih tzu, valamennyi nyomot orrú, mint a mopsz, valamint törpe fajta, például a törpe tacskó, a toy uszkár, illetve a pomerániai selyemkutya.

Növelheti a szív- és a vesebetegségek kockázatát

Mint megtudtuk, az ezirányú vizsgálatokból kiderült, hogy a fogászati problémákkal küzdő állatok célzott vérvizsgálata azt igazolta, hogy a vérben is megnőhet a baktériumok mennyisége. Ez pedig a máj, a szív, és a vese megbetegedéséhez vezethet.

Ahogy dr. Balatonyi Lilla kiemeli, ez extrém, súlyosan elhanyagolt eseteknél figyelhető meg, valamint akkor, ha a kutya eleve valamilyen szervi problémával küzd. Tehát ha beteg a kedvenced, és elhanyagolod a szájflóráját, az tovább ronthat az állapotán.

Megfiatalodott a kutya

A doktornő egy saját betegével kapcsolatos pozitív tapasztalatai megosztva buzdít a rendszeres fogászati ellenőrzésekre. Egy páciense idősebb kutyája a fogkőeltávolítás után a gazda szavaival élve megfiatalodott. Az addig fáradékony, kevéssé aktív eb újra szaladgált játszott, labdázott. S mindezt a változást a megtisztított fogak eredményezték. A jószág éveket nyert, hála a fogazat és a szájhigiénia rendbetételének.

Vedd komolyan az elváltozásokat!

A mások leggyakoribb szájüregi problémát a különféle – jó és rosszindulatú – daganatok jelentik. Mint megtudtuk, az állatorvosi rendelőben is rengeteg esettel találkoznak a szakemberek. Ennek kapcsán dr. Balatonyi Lilla azt kéri, minden apróbb elváltozást, furcsaságot vagy szokatlan jelenséget vegyél komolyan, és mutasd meg az orvosotoknak!

Pusztító játékok

A fogak törése és a különféle fogsérülések is igen sok jószág életét keserítik meg. Ezeket többnyire olyan kemény tárgyak okozzák, amiket tilos lenne odaadni a kutyának. Ilyen a sokak által kedvelt teniszlabda, ami a közhiedelemmel ellentétben abszolút nem ideális kutyajáték: nagymértékű kopást, fogtörést okozhat. A szarvasagancs szintén népszerű manapság, de a kemény szaru a labdához hasonló pusztítást tud véghez vinni az állat szájában. Emiatt ismételjük: figyeld a VOHC jelzést, és csak azzal ellátott holmit vegyél kedvencednek!

Dr. Balatonyi Lilla a DOGZ konferencián!

Ha szeretnéd hasonlóan fontos, a mindennapokat meghatározó egészségügyi tudnivalókkal gyarapítani a tudásodat, akkor gyere el október 28-án a DOGZ konferenciára, ahol dr. Balatonyi Lilla a kutyák elhízásáról, az őket érintő allergiákról, valamint a városi életmóddal összefüggő viselkedési zavarokról fog beszélni. Emellett lehetőséged lesz kérdezni is a doktornőtől.

Rajta kívül több mint 40 szakember osztja meg tapasztalatait és tudását a konferencia három szekciójában, amelyek a tiltott kutyafajták jövőjét, a magyar fajták jelen helyzetét, valamint a városi kutyatartás mikéntjét taglalják.

Ne maradj le! Október 8-ig 40%-os kedvezménnyel vásárolhatók jegyek. További részletek: DOGZ – A konferencia.

dr. Balatonyi Lilla fog fog betegség fogkő kialakulása fogkrém kutyáknak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!