hirdetés

Mitől lehet halszagú a kutyád? Van, hogy azonnal orvos kell

Szénási Szimonetta

2024. június 1 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvencednek számos okból változhat meg az illata, ám a markánsan halas aroma a legnagyobb valószínűséggel valamilyen betegséget jelez. 

hirdetés

A lehetséges problémákat dr. Barri J. Morrisonnak, a PetMD állategészségügyi oldalon megjelent írása nyomán vesszük sorra.

A kellemetlen szagoknak ki kell deríteni a forrását!

Nem csak zavaró, komoly probléma

Ha a kutyának halszaga lesz, az minden bizonnyal zavaróvá válik a gazda számára is, hiszen egy kellemetlen aromáról beszélünk. Ahhoz, hogy kiderítsük a forrását, szó szerint tetőtől talpig meg kell vizsgálnunk az állatot, legalábbis elméletben.

1.) Fogászati problémák

A halszag forrása lehet az eb szája, és okozhatja valamilyen fogászati probléma. Amennyiben négylábúd engedi, vizsgáld meg a fogait, valamint vedd szemügyre az ínyét és a szájpadlását is. Ezek ellátása minden esetben állatorvost igényel.

A rossz fogak vagy a fogínygyulladás mellett előfordulhat, hogy némi ételmaradék szorult a fogak közé, aminek megindult a lebomlása. Amennyiben tudod, távolítsd el a falatot, és tisztítsd meg a kutya fogait. A rendszeres fogmosás egyébként is elengedhetetlen kedvenced egészségvédelméhez; itt részleteztük a helyes kivitelezést, dr. Balatonyi Lilla doktornő útmutatásai alapján.

A rendszeres fogápolás elengedhetetlen kedvenced egészsége érdekében

Lehet egy ártalmatlan oka is, hogy a kutya lehelete halszagú: ha halas vagy halolajos eledelt kapott. Ilyenkor egy darabig el kell viselned a bukét.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

2.) Az anális mirigy problémái

Ha kutyádnak baja van a bűzmirigyével (nem ürül magától, emiatt feltelt, illetve begyulladt), az szintén halszagot eredményezhet a benne lévő váladék miatt. Az anális mirigy problémáira utal, ha a kutya sokat nyalogatja a végbél környékét, illetve gyakran húzza azt a földön (radíroz), de szemrevételezve a területet is láthatod, ha a mirigyek felteltek, illetve a terület kivörösödött, irritált. A nehézkes ürítés is jelzésértékű, ahogy az is, ha az állat nem akar leülni (a fájdalom miatt.) Az anális mirigy kitisztítása állatorvosi feladat, aki adott esetben meg tudja mutatni, legközelebb mi a teendőd vele.

Egyes kutyáknál előfordul, hogy félelem vagy stressz hatására kiürítik ezeket a mirigyeket, így szituációfüggő is a halszag eredete.

Az anális mirigy problémái kellemetlen szaggal is párosulhatnak

3.) Vizeletürítési problémák

A nem megfelelő vizeletürítés következtében is lehet halszagú a kutya. A húgyúti fertőzések a húgyhólyagban vagy a vesében lévő baktériumok elszaporodása miatt okozhatnak halszagú vizeletet. Árulkodó tünetek a megnövekedett vízfogyasztás, a gyakori, illetve a nehézkes vizelés (van, hogy a próbálkozás ellenére nem távozik semmi, vagy csak nagyon kevés), a vizelet színének megváltozása, a lakásban való vizeletürítés, valamint letargia, hányás, étvágycsökkenés és láz is kísérheti az állapotot.

4.) Hüvely- vagy méhgyulladás

A nőstény kutyáknál hüvelygyulladás (vaginitis) is állhat a háttérben, amit többnyire a vizeletből vagy a környezetből a területre került baktériumok okoznak. De valamilyen idegen anyag (por, egyéb szennyeződés), illetve genetika rendellenesség (a bulldogoknál gyakori az úgynevezett csuklyás szeméremtest) is kiválthatnak gyulladást. Ilyenkor a kellemetlen szag mellett a váladékozás, a terület kivörösödése, duzzanata is árulkodóak.

A hüvelygyulladás bármilyen korú kutyáknál előfordulhat, beleértve a kölyökkutyákat is. Ezenfelül a nem ivartalanított szukáknál a méhgyulladás (pyometra) tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

Mind a hüvely, mind a méh fertőzése életveszélyes állapot, és azonnali orvosi beavatkozást igényelnek.

Az ivaros nőstényeket a méhgyulladás életveszélybe sodorja

5.) Bőrfertőzés

Egyes bőrfertőzések is járhatnak halszaggal, valamint kukoricadara-szerű lerakódással. Hátterében állhat allergia, gombásodás, valamilyen bakteriális fertőzés, de egy sérülés túlzott vakarása vagy nyalogatása is előidézheti a problémát. A ráncosabb bőrű kutyáknál a bőrpanaszok előfordulása gyakoribb.

A szag mellett a túlzott nyalogatás, vakarózás, a bőrpír, a gyulladás, illetve a már említett lerakódás is tipikus tünetek. A kezelés a probléma forrásától függően történhet krémekkel, illetve gyógyszeresen is. Erről az állatorvos dönt a kivizsgálást követően.

Az embereket is érinti

A jelenség nem csak a kutyáknál figyelhető meg. Miképp a Webbeteg írja, a világon mindössze pár száz embert érintő halszagszindróma következtében az érintett személy halszagot áraszt. A probléma hátterében egy anyagcserét érintő örökletes megbetegedés áll, amely miatt az illetőnek döglött halhoz hasonló szaga van. Az állapot a tájékoztatás szerint egyelőre nem kezelhető, fokozott tisztálkodással, dezodorálással, illetve gyakoribb fogmosással mérsékelhető a zavaró jelenség.

Az egészségügyi gondok mellett van még egy lehetséges oka annak, ha a kutya halszagú: ha halba vagy haltetembe hempergőzött. Hogy miért vonzzák az ebeket a számunkra furcsa, vagy egyenesen kellemetlen szagok, ebből a cikkünkből megtudod a választ!

bőrproblémák büdös a kutya bűzmirigy dr. Balatonyi Lilla halszag hüvelygyulladás kutyák fogászati problémái méhgyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!