hirdetés

A kutyád álvemhes volt? Figyelj, mert jelentkezhet nála a méhgyulladás

Ferenczi Deborah

2022. március 22

Amikor a gennyes méhgyulladásról beszélünk, akkor fontos tisztában lenni azzal, hogy ez egy életveszélyes állapot a kutyák esetében. A leggyakrabban az álvemhességet követően alakul ki, de bizonyos esetekben más is okozhatja. Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalod, mindenképpen fordulj orvoshoz.

hirdetés

A méhgyulladás, vagy latin nevén pyometra, a méh másodlagos fertőzése. Ezt mindig baktériumok okozzák, amit az esetek jelentős százalékában állvemhesség, vagy ritkább esetekben ivarzás előz meg. A tünet kiváltója a progeszteron hormon megnövekedése, ami egyébként normális esetben a méh megvastagodásáért felelős annak érdekében, hogy a magzat be tudjon ágyazódni az anyaméhbe. Ám amennyiben ez nem történik meg, nagyon könnyen gyulladást okozhat.

Mi okozza a méhgyulladást?

A méhgyulladást a beágyazáshoz előkészített méhbe megtelepedő baktériumok okozzák. Ennek az oka pedig az, hogy annak érdekében, hogy az ivarzás szakaszában könnyeben bejussanak a spermiumok, jelentősen lecsökken a fehérvérsejtek száma. Ennek hatására nem csupán a spermiumok jutnak be könnyedén a szuka méhébe, hanem a baktériumok is. Abban az esetben magasabb a kockázat a megbetegedésre, ha bármely okból kifolyólag hormonkezelésnek volt kitéve az állat. Illetve akkor is, ha az ivartalanítás során valamiért petefészekszövet maradt az állat testében.

Milyen tünetek kísérik?

A leggyakoribb tünete, hogy a hüvelyen keresztül gennyes váladék távozik. Ez főleg abban az esetben jellemző, ha nyitott méhgyulladásról van szó. Amennyiben zárt méhgyulladás áll a háttérben, akkor komplikáltabb a helyzet, ugyanis ebben az esetben nem tud kifelé távozni a váladék, így megölti a méhszarvakat, és láthatóan megnagyobbítja a hasat. Gyakorta kíséri ezt hashártyagyulladás. A két leggyakoribb tüneten felül tapasztalható étvágytalanság, kedvtelenség, láz, folyamatos szomjúság, illetve vizelési inger, hányás és hasmenés.

A gennyes méhgyulladás kezelése

Miután a pyometra esetében életveszélyes állapotról beszélünk, szinte azonnali beavatkozást igényel. Abban az esetben, ha még korai szakaszában ismerik fel a betegséget, akkor van esély a gyógyulásra. Ám ha ez nem áll fenn, akkor bizony nagyon kevés az esély a gyógyulásra. A probléma minden esetben műtéti beavatkozást igényel, ami annak ellenére, hogy kockázattal jár, mégis az egyetlen mód arra, hogy az állat meggyógyuljon. Amennyiben bármely tünetet tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz, ugyanis kedvenced élete lehet a tét.

(Képek: Getty Images Hungary) 

álvemhes kutya tünetei álvemhesség betegség tünetei kutya betegség kutya betegségei méhgyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink