hirdetés

Kutyád vadul csóvál, miközben tönkreteszi magát és az otthonodat: a happy tail szindróma

László Enikő

2022. március 26 - Képek: Getty Images Hungary

Azok a kutyák, akik túl erőteljesen csóválják a farkukat, meg is sérthetik azt, a probléma pedig akár krónikussá is válhat.

hirdetés

Amikor a kutyák boldogok, hajlamosak örömüket farokcsóválással kimutatni. Egyes ebek – általában nagyobb, hosszú farkú és rövid szőrű egyedek – kissé túl erősen csóválják a farkukat. Ha pedig az túl közel van egy kemény felülethez, a csóválás következtében a farkon lévő vékony bőr megsérülhet. Ezt hívják happy tail, azaz boldog farok szindrómának. A seb elhelyezkedése és a kutya természetes hajlama miatt, hogy továbbra is csóválja a farkát, nehéz kezelni a problémát.

A boldog farok szindróma tünetei

Egyes helyzetekben a farok vége csak kis mértékben vérzik, más esetekben azonban meglehetősen erősen, és a vérzés forrása sokszor nyilvánvaló. Egyéb tünetek vagy viselkedések, amelyeket észrevehetsz:

  • kopasz foltok a farkon
  • farok harapdálása
  • vérző foltok a farkon

Bár szinte minden kutyánál kialakulhat ez, a hosszú farkú, erőteljes csóválású kutyáknál sokkal nagyobb a kockázata a happy tail szindróma kialakulásának. Ez különösen igaz, ha az állatnak rövidebb a szőrzete és viszonylag vékony a bőre. A betegség kialakulására hajlamos kutyafajták a következők lehetnek: vizslák, agarak, malinois-k, dalmaták, boxerek, németjuhászok, retrieverek, dobermannok.

A probléma általában nem jelentkezik rövidebb farkú és vastagabb vagy hosszabb szőrű kutyáknál, mivel a bunda védelmet nyújt az ilyen jellegű sérülésekkel szemben.

A happy tail szindróma okai

Ez a probléma azért fordul elő, mert a kutya kellő erővel csóválja a farkát ahhoz, hogy hematómákat, vágásokat vagy bőrsérüléseket okozzon, amikor a farok kemény felülettel érintkezik. Kisebb kutyáknál ritkábban fordul elő, mivel jellemzően nem képesek kellő erőt kifejteni ahhoz, hogy megsérüljenek. A vastagabb szőrű és farkú ebeknél a farok izomzata és a szőr okozta párnázás némi védelmet nyújtanak.

Diagnózis

Állatorvosod valószínűleg általános fizikális vizsgálat elvégzésével ellenőrzi az eb egészségi állapotát és jóllétét. Ez magában foglalja a kutya légzésének, pulzusának és hőmérsékletének ellenőrzését. Alaposan megtisztítja és megvizsgálja a sebet a farkon, hogy megállapítsa, mennyire kritikus a károsodás, és hogy nincs-e külső fertőzésre utaló jel, például kellemetlen szag vagy váladékozás.

Ha fertőzés gyanúja merül fel, akkor a szokásos vérvizsgálatok, például a teljes vérkép segíthet feltárni, hogy megnövekedett-e a fehérvérsejtszám, jelezve, hogy kórokozók szaporodtak el a szervezetben. A sebről kenetet is lehet venni, és tenyésztést is lehet végezni annak meghatározására, hogy milyen fertőzés van jelen. Súlyos károsodás esetén az állatorvos dönthet úgy, hogy röntgen- és esetleg ultrahangos technológiával leképezi a területet a sérült szalagok, inak vagy törött csigolyák ellenőrzése érdekében.

A probléma kezelése

A kezelés a seb súlyosságától, valamint a szindróma kiújulásának gyakoriságától függ. Még a legenyhébb esetben is be kell kötni a farkat, hogy ne sérüljön meg újra. Mérsékelt sérüléseknél pedig szükség lehet egy-két varratra. A kutya farka hegyének bekötözése alakja és mozgása miatt olykor nehezebben kivitelezhető, de az állatorvos szívesen megmutatja, hogyan tedd helyesen.

Sok kutyának szüksége van műtét utáni gallérra, hogy ne rágja le vagy távolítsa el a kötést, és bizonyos esetekben az állatorvos javasolhat egy speciális eszközt, amelyet úgy terveztek, hogy a kutya farkát a lehető legkevesebb kellemetlenség mellett viszonylag mozdulatlanul tartsa. Bakteriális vagy vírusos fertőzés felfedezése esetén a vizsgáló orvos felírja a megfelelő antibakteriális vagy gombaellenes gyógyszert. Nagyon ritka esetekben előfordulhat, hogy a kutya valóban eltört néhány csigolyát a farkában, és szükség lehet gipszre a megfelelő gyógyulás érdekében.

Felépülés

Sajnos több hétig is tarthat, és ezalatt fontos gondoskodni arról, hogy a kötések tiszták és szárazak maradjanak. Ha a farkon lévő kötés nedves lesz, azonnal el kell távolítani és újra fel kell helyezni. Ha tiszta és száraz marad, akkor is időnként le kell venni, és ellenőrizni. Két-három naponta újra kell kötözni, hogy megelőzd az újabb fertőzéseket. Egyes kutyák többször megsértik a farkukat, így veszélyes fertőzések kockázatának vannak kitéve. Krónikussá vált helyzetekben a farok egészének vagy egy részének amputációja javasolt.

betegség tünetei boldog farok szindróma farok farok betegségek happy tail szindróma kutya betegségei kutya farka

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!