hirdetés

A labradorok gyakori betegsége: a halott farok szindróma tünetei

László Enikő

2020. november 2

Néhány retriever gazda már tapasztalhatta azt a különös jelenséget, amikor egyik pillanatról a másikra a kutya nem mozgatja a farkát, érintésre pedig még fájdalom jeleit is mutatja. A halott farok szindróma nevű betegség állhat a háttérben.

hirdetés

A szetterek, labradorok, golden retrieverek és különböző vadászkutyák, például a beagle-k, pointerek imádnak mozogni, a vízben úszkálni. Előfordulhat, hogy egy intenzívebb nap után az eb nem tudja csóválni a farkát, az csak élettelenül lóg lefelé. Nem kell megijedni, ez egy gyakori jelenség a fent említett fajtáknál, illetve azoknál is, akik rendkívül sokat csóválják farkukat.

Mi a halott farok szindróma?

Angolul sok elnevezése van, dead tailnek (halott farok), cold water tailnek (hideg vízi farok) vagy limber tailnek (hajlékony farok) is hívják. Kialakulásának pontos oka még ismeretlen, de gyakran összefügg a hideggel és a fizikai terheléssel. Izomlázhoz hasonló fájdalmat érez ilyenkor a kutya, a farka pedig begyullad. Ennek hatására a vérerek összenyomódnak és csökkentik az izom oxigénellátását. Ezáltal tejsav termelődik és a sejtek nem megfelelő működése miatt gyulladás is kialakulhat.

Tünetei

A tüneteket a kiváltó ok bekövetkezte utáni 24 órában jelentkeznek. Onnan lehet felismerni, hogy a farok csak élettelenül lóg, az állat nem vagy csak igen nehezen tudja mozgatni. A tőtől számítva néhány centiméterig nagyon érzékeny az érintésre, fájdalmat érez a kutya, ha hozzáér valami. Emellé társulhat rossz közérzet is. Kölyök és felnőtt ebeknél fordul elő a leggyakrabban, átlagosan két éves kor környékén.

Labrador, halott farok szindrómával.

Mitől alakul ki?

Általában akkor történik meg, amikor a kutya intenzív testmozgás végez. Különösen figyelni kell arra, hogy ne ússzon túl meleg vagy túl hideg vízben, mert ez az első számú kiváltó ok. Okozhatja még a túlzott farokcsóválás, a hideg időjárás vagy az intenzív fizikai munka, rossz kondíció is.

Ne hagyd, hogy kedvenced túlhajszolja magát, állítsd le, ha úgy gondolod, már bőven eleget mozgott. Hideg vízben ne engedd hosszan úszni, óvd a zord időjárástól. Figyelj rá, hogy csak fokozatosan terhelje magát.

Mi a megoldás?

Ha azt gondolod, hogy kedvenced halott farok szindrómában szenved, keresd fel vele az állatorvost, hogy felállíthassa a pontos diagnózist. Az is előfordulhat, hogy kutyád farka eltört vagy bűzmirigy problémái vannak, ezért fontos, hogy szakember is megvizsgálja.

Az orvosok eddig még nem találtak olyan gyógymódot, ami megszüntetné a problémát. Egyszerűen csak meg kell várni, amíg magától elmúlik. Ez körülbelül két hét. A vitaminok, antibiotikumok nem segítenek a problémán, de néhány gazdi szerint a gyulladáscsökkentők gyorsítják a felépülést. A fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése indokolt lehet, ha a kutya nagyon fájlalja a farkát. Fontos, hogy a felépülési időszak alatt sokat pihenjen kedvenced és ne mozogjon túl sokat.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Limber tail syndrome)

farok golden retriever halott farok szindróma hideg kutya farka fáj kutyás sport labrador vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink