hirdetés

Bűzmirigy-kisokos: mi a funkciója, és miért válhat problémássá?

Rácz Brigitta

2020. július 22

A bűzmirigy gondok első jelei, a szánkázás, azaz a fenék földhöz dörzsölése, később pedig a kellemetlen szag már a kialakult problémáról árulkodik. De mi okozhatja a páros szerv működésének fennakadását, és egyáltalán mi a funkciója?

hirdetés

A bűzmirigy – tulajdonképpen két kis szövettasak, melyek mérete természetesen igazodik a kutyáéhoz – az ánusz záróizmai mentén helyezkedik el. A zsákok belsejét speciális sejtek bélelik, feladatuk a jellegzetes szagú váladék termelése, mely a mirigyből induló kivezetőcsövön, a végbél végső szakaszán távozik. Normál esetben vizes, enyhén sárgás folyadék található a mirigyben. A négylábú minden székelésekor részben kipréselődik és az ürülékre kenődik, de spontán ürítést okozhat sokk, erős ijedtség, komolyabb erőlködés is.

Mi a funkciója?

A bűzmirigy váladéka minden eb testében egyedi illatkombinációval rendelkezik. Nincs két egyforma szagminta, lényegében ugyanolyan jellegzetes, mint az emberek esetében az ujjlenyomat. Névjegyként szolgál: ezzel jelölik meg a területüket, segítségével azonosítják be egymást. Ezért szagolgatják a kutyák üdvözlésképp a másik hátsóját.

Baj akkor van, ha ezek a mirigyek az életmódnak, fertőzésnek vagy genetikai hajlamnak köszönhetően begyulladnak és elzáródnak.

Miért durran be a bűzmirigy?

A tünetegyüttes gyakori elhízott kutyáknál, akiknek alapvetően gyengébb az izomzatuk, így a belső- és záróizmuk is. A kistestű ebeknél szintén visszatérő probléma lehet, hogy nem mindig ürül természetes úton a mirigy, ezért pangást, később gyulladást okozhat. Azok a fajták is hajlamosak a kóros állapotra, melyek széklete – betegség vagy helytelen táplálás következtében – nem elég kemény ahhoz, hogy kinyomja a bűzmirigy váladékát. Ilyenkor a mirigy belobban, a benne lévő folyadék a baktériumok elszaporodása miatt besűrűsödik, súlyosabb esetben akár tályog is kialakulhat.

A folyamat kezdetén a kivezetőcső elzáródik, a váladék felhalmozódik a zsákok belsejében, majd idővel egyre sűrűbb lesz. Végül a pangó mirigytartalomban elszaporodnak a baktériumok, mikroorganizmusok, és kialakul a tályog. Ezt kezdetben bőrpír, érzékenység, később fájdalmas gyulladás, kitapintható csomók jelzik a végbél környékén.

Mi utal arra, hogy megtelt és nem tud ürülni a bűzmirigy?

Kezdetben a kutya a farka tövét, végbéltájékot nyalogatja, melyhez sokszor társul a már fent említett szánkázásos, radírozásos tünet. Az irritáció erősödését jelzi, ha elkezdi harapdálni a területet, a farkát tehetetlenül, kényszeresen kergeti, esetleg hullani kezd a szőre. Az ürítési zavarok – váltakozó hasmenés és szorulás -, bélsárpangás, vagyis a székelés hiánya ugyancsak gyanakvásra ad okot. Néhány esetben, amikor a gyulladás már elérte a hátgerinc részét, a kutya görnyedve, a hátát felhúzva mozog.

A pangó váladék allergiás reakciót is kiválthat, ilyenkor gyakori kísérő jelenség a megszokotthoz képest feltűnően sok vakaródzás. Szintén erre utalhat, ha begyullad a füle, esetleg a törzsén bőrpír jelenik meg vagy kisebesedik.

Nyomni vagy nem nyomni?

A bűzmirigy alapvetően természetes úton ürül, nincs szükség annak kinyomására. Ha a kutyád alkata mégis megkívánja a segítséget, csak akkor fontos, hogy rendszeresen megszabadítsd a pangó váladéktól. Sok lelkiismeretes kutyakozmetikus a fürdetés, vágás mellett ezt is a szolgáltatás részének tekinti. Ezért az első alkalommal érdemes vele egyeztetni, te hogy szeretnéd, mit beszéltél meg az állatorvossal, része legyen-e az ápolási rutinnak.

Dr. Talpag Bálint állatorvos részletezi, miért fontos, hogy a bűzmirigy rendszeresen ürüljön, illetve megmutatja, hogyan kell azt szakszerűen kinyomni.

Számtalan videó kering az interneten, melyek részletesen bemutatják, milyen technikával nyomhatod ki a bűzmirigyet otthon. Első alkalommal azonban mindenképpen látogassátok meg az állatorvost, aki megtanítja, hogyan végezd el szakszerűen a feladatot. Azonban, ha teheted, inkább mindig szakértővel ellenőriztesd a mirigyek állapotát. Elég egy rossz mozdulat és a finom szövet borította tasak megsérülhet, még nagyobb fájdalmat és bonyodalmat okozva ezzel a kutyának.

Hogyan orvosolhatod a problémát?

Mielőtt bármit tennél, figyeld meg, írd fel, milyen gyakran jelentkezik a tünet, mi lehet a kiváltó ok, összeköthető-e bármilyen előzménnyel a probléma. Előfordulhat, hogy többször evett fűszeres, csípős ételt, nem mozog eleget, esetleg sokszor puha, formátlan a széklete. Bizonyos gyógyszerek szintén rosszul hatnak a mirigy működésére, de az is lehet, hogy csak keveset találkozik más kutyákkal, ezért hiányzik a megfelelő mirigyaktivitás.

Ha nem genetikai, hanem életmódbeli okok miatt durran be rendszeresen a kutyád bűzmirigye, érdemes több rostot bevezetni az étrendjébe. A zab, az árpa és az azokból készült korpa, az édesburgonya, a lenmag és az útifűmaghéj, továbbá általában a nem oldható rostok hozzájárulnak az egészséges állagú székletképződéshez. Létezik kifejezetten kutyáknak készült táplálékkiegészítő, mely ugyanezt a funkciót szolgálja, és kissé leegyszerűsíti a speciális diétát. Az étkezési szokások átalakítását mindenképpen beszéld át az állatorvossal, véletlenül se adj olyan ételt számára, ami allergiás reakciót okozhat kedvencednél.

Ha újra és újra felüti a fejét a rendellenesség, vélhetően genetikai okokról lehet szó. Semmiképp se kezdd el az otthoni kezelést, mindenképpen fordulj állatorvoshoz. Nem árt, ha pontosan tudod, milyen gyakran kell az ebet kozmetikushoz vinni a művelet miatt, és a köztes, nyugalmas időszakok milyen ütemben csökkennek. Sajnos az nem megoldás, hogy egyre gyakrabban nyomják ki a mirigyet, hiszen így az még több váladékot termel, az ördögi körnek sosem lesz vége.

A kivezetőcső a rendszeres nyomkodás miatt összeszűkülhet, nagy eséllyel károsodhat, így egyre nehezebben távozik a pangó váladék. Ha havonta, háromhetente megtelik a bűzmirigy, és irritálja a kutyát, akkor érdemes elgondolkozni a végleges sebészeti beavatkozáson, azaz a mirigyek eltávolításán. Kedvenced életminőségében nem okoz negatív változást, hiszen a jelölés ösztönének nincs jelentősége a háziasított kutyáknál. A műtéti lehetőségekről, azok kockázatairól viszont feltétlenül beszélj az állatorvossal.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség bűzmirigy egészség kutya betegségei kutya kisokos

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink