hirdetés

Miért nyalogatja a kutya a fenekét? 3 dolog a zavaró tünet hátterében

László Enikő

2020. július 11

A kutya néha nyalogatja hátsó felét, ez a legtöbb esetben nem jelent semmi rosszat, természetes folyamat. De mi van akkor, ha ez már túl sűrűn fordul elő?

hirdetés

A legtöbb állat szereti tisztán tartani magát, és ehhez szinte az egyetlen lehetősége a nyalogatás. Sebek esetén is ugyanez a helyzet. Ha észrevesszük, hogy kutyánk túlságosan gyakran tisztogatja a fenekét, akkor sejthetjük, hogy valami nincsen rendben. Sok esetben ez a tünet kombinálódhat egy másikkal, mégpedig hogy dörzsöli, húzza hátsó felét a földön. Néhány embernek ugyan ez mókás lehet, azonban komoly problémákra utalhat. A következőkben bemutatjuk a három leggyakoribb okot, ami a tünet hátterében állhat.

Férgesség

A leggyakoribb eset, hogy kutyánk ilyenkor férges. Kölyökkorban nagyobb valószínűséggel fordulhat elő az orsóféreg, de felnőttkorban sem ritka. A paraziták olykor 10 cm-re is megnőhetnek, és kutya belében élve elszívják előle a szükséges tápanyagokat. Széklet útján terjedhet, de a kölykök megkaphatják akár az anyatejjel is. Egyéb tünetek lehetnek a kidomborodó has, hányás, hasmenés, testsúlycsökkenés és a fáradékonyság.

Az ostorféreg vérrel táplálkozik és a bélfalakban él, mérete 0,5-1 cm. Különleges fejlődési ciklusa miatt nehéz kiirtani, ezért többszöri féreghajtás szükséges. A parazita szintén hányást, hasmenést és testtömegcsökkenést is okozhat.

Bizonyos galandféreg fajokat a bolhák terjesztik. Ezért is fontos odafigyelni a megelőzésre. A parazita petéi az élősködő rovarban fejlődnek, ezek akkor jutnak a kutya szervezetébe, ha az állat lenyeli, megeszi azokat. A féreg akár 50 cm-re is megnőhet, de ennél jóval hosszabb példányokat is találtak már.
Ezek a problémák a legtöbb esetben elkerülhetők a rendszeres féreghajtással, emellett időnként ellenőrizzük kutyánk székletét, nem rejtőzik-e benne parazita.

Bűzmirigy

Ha kutyánkat a nyalogatás mellet gyakran látjuk „szánkózni” is, nagy valószínűséggel valami probléma van a bűzmirigyével. Ez a fogalom két zsákszerű mirigyet takar, amik a végbél mellett helyezkednek el. Ebbe gyűlik az a szaganyag, ami az ürítés által területi és szociális jeleket ad a többi állat számára. Ha a széklet távozásával egyidejűleg ez nem ürül, akkor kérjük kozmetikus vagy állatorvos segítségét, aki szakszerűen kinyomja. Amennyiben ez elmarad, akkor következhet be a baj. A felhalmozódott tartalom először területi érzékenységet, irritációt és később gyulladást is okozhat.

Bolhák

Ezek az élősködők leginkább a kutya faroktövébe fészkelik magukat, ezért lehet, azért rágcsálja, nyalogatja a területet kedvencünk. A bolhák erős viszketést okoznak, így szaporodásukkal egyre kényszeresebbé válhat a nyalogatás. Ha a farok tövében apró piros pontokat látsz fehér udvarral, jó eséllyel gyanakodhatsz arra, hogy mielőbbi bolhairtás szükséges – ez azonban már közepesen súlyos esetnek számít, így mindenképpen az állatorvos segítségét kell kérni, kevés a bolha elleni cseppekkel történő házi kezelés. Súlyosabb esetekben a kutya szőre is kihullhat, elkérgesedhet az érintett terület, később pedig rendkívül irritált, ekcémás bőrfelület is kialakulhat.

(Képek: Getty Images Hungary)

bolha bűzmirigy egészség férgek kutya betegségei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!