hirdetés

Ez a titka annak, hogy a kutyád visszatérjen hozzád, ha hívod

Hangai Lilla

2024. június 18 - Képek: Getty Images Hungary

Néha úgy tűnhet, mintha a „gyere, megyünk haza” az egyetlen kifejezés lenne, amely teljes mértékben elmegy a kutya oly kifinomult füle mellett.

hirdetés

Van azonban egy rendkívül egyszerű módja annak, hogy a kutya behívása sikeres legyen.

A kutya behívása egyszerűbb és hatékonyabb lesz ezzel a módszerrel

A viselkedés hátterében

Az egyik legnehezebben elsajátítható, mégis a legfontosabb parancsszavak egyik a „gyere” vagy a „hozzám”. Nem csupán a gazda kényelmét szolgálják ezek a vezényszavak, de a kutya életét is megmenthetik bizonyos szituációkban. Olyan súlya van, mint az „ereszd”-nek.

Sok kutyatartó tapasztalja, hogy igen nehéz elérnie, hogy kedvence hallgasson ezekre a bűvös szavacskákra. Ez pedig nagyrészt azért van, mert lássuk be, hazamenni egyszerűen nem olyan izgalmas, mint a szagokkal és ingerekkel átitatott parkban rohangálni, ásni, labdázni, más kutyákkal futkározni, birkózni. Minden roppant izgalmas, ami, egy lakásban tartott kutyának főként, felér a mennyországgal. Ennek a tudatában azonban máris egy lépéssel közelebb kerültünk a probléma megoldásához. Ajánlanod kell a kutya számára valamit, ami legalább olyan izgalmas, mint a felsorolt dolgok. Valamit, amiért érdemes lehet visszatérnie hozzád.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A kutya behívása így lehet sikeres

Először is legyen nálad valami, amit a kutyád igazán szeret; a kedvenc labdája, a kedvenc jutifalijahogy mivel lehet motiválni igazán, azt az eb személyisége határozza meg. Amikor magadhoz hívod, mutasd meg neki azt a valamit, amit igazán szeret. Amikor megérkezik hozzád, hagyj neki időt arra, hogy játsszon még mondjuk 30 másodpercet a labdával, vagy kiélvezze a finom falatokat. Minél inkább megszokja a kutya, hogy valami pozitív dolog történik, mielőtt hazamentek, annál könnyebb dolgod lesz indulásra bírni.

Ha a probléma kicsit mélyebben van elásva, vagyis a vezényszót sem igazán ismeri a kutya, gyakoroljatok otthon, minden zavaró tényező nélkül. Ültesd le az ebet, állj meg tőle néhány méterre, mondd ki a vezényszót, és mutasd meg neki a jutalomfalatot. Amikor elér hozzád, add oda neki a finomságot, és dicsérd, simogasd meg. Ismételjétek el a dolgot többször is, több napon keresztül, aztán gyakoroljatok terepen is.

Elég a vezényszót egyszer, maximum kétszer kimondani. Várd meg, hogy a kutya önállóan reagáljon rá. Ne feledd, légy türelmes, konzisztens, és bátorítsd a kutyádat!

Ide kattintva egy másik, szintén nagyon fontos parancs, a „marad” kerül terítékre. Itt pedig videón, tréner mutatja meg, hogyan lehet a „gyere” parancsot szakszerűen oktatni 3 különböző módszerrel.

behívás kutya behívása kutya parancs parancsszó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!