hirdetés

6 egygazdás kutyafajta: ezeknek az ebeknek te jelented az egész világot

Hangai Lilla

2022. október 10 - Képek: Getty Images Hungary

Emlékszel Hacsikóra, aki a gazdi halála után is kilenc évig várt rá? A kutyák rendkívül hűséges állatok, és mély kötelékeket alakíthatnak ki gazdáikkal, de köztük is vannak olyanok, akik az átlagnál is jobban ragaszkodnak. Az ilyen ebek viselkedése számos tényezőtől függ, mint például a fajta és a személyiség. Bizony, van jó néhány fajta, melynek egyedeire egyértelműen jellemző az egygazdásság.

hirdetés

Egyes kutyák mindenkiért képesek rajongani, akivel csak találkoznak, míg mások mélyebb kötődést még családon belül is csak egyetlen emberrel alakítanak ki. Ezekről a különleges blökikről készítettünk ma egy összefoglalót.

Hogyan alakul ki a kutyák és a között a bizonyos ember között ez a mély barátság?

Életük első hat hónapjában a kölykök a legmélyebb köteléket alakítják ki azokkal, akik gondoskodnak róluk. Ez a szocializációs időszak emiatt is különösen fontos az ebek számára. Ha a családban tudod, hogy nem te vagy a kutya kedvence, de szeretnél vele bensőségesebb kapcsolatot kialakítani, javasoljuk, hogy etesd meg néha. Akár kézből is. Ezzel a viselkedéssel nemcsak táplálékot nyújtasz, de figyelmet is szentelsz neki, amit borzasztóan tudnak értékelni kedvenceink.

A másik fontos faktor a minőségi, együtt töltött idő. Látod, szinte olyan ez, mint egy párkapcsolat. Minél több időt töltesz a kutyával, annál erősebb kötődés alakul ki kettőtök között. Lehet szó sétáról, kirándulásról, játékról; nem számít, csak legyetek együtt.

Ahhoz, hogy a kommunikáció gördülékeny legyen és a kutyus úgy érezze, ért téged, és te is őt, mindenképpen érdemes a kutya testbeszédét tanulmányozni kicsit, és megtanulni úgy szeretni és úgy gondoskodni róla, ahogy az az ő nyelvén is értelmezhető. Ha ezekre odafigyelsz, nemcsak nagyon boldog lesz négylábú barátod, de kicsi szívének csücskében is bérelt helyed lesz; úgy örökre.

De nem is húzzuk tovább az időt, mutatjuk az egygazdás blökik bőséges arzenálját mindenféle formában, méretben és színben.

1. Akita inu

A bevezetőben említett Hacsikó is akita volt, ami jól jellemzi milyen mély kötődésre is képes ez a fajta. Nem csupán rajongásig imádják a gazdájukat, de kifejezetten intoleránsan tudnak viselkedni más emberekkel és idegenekkel szemben. Rendkívül tiszta és csendes kutyusok, igénylik a rendezett és harmonikus környezetet. Szocializáció nélkül túlzottan védelmezővé és nehezen kezelhetővé válhatnak, így gyakorlott és határozott gazdit igényelnek, aki vigyáz az érzékeny lelkükre, de következetesen neveli őket. Mivel egy meglehetősen intelligens fajtáról van szó, igényli a rendszeres és kreatív tréninget.

Erős, okos és domináns ebek; egyszemélyes, egykutyás és egyéb háziállattól mentes háztartásba ajánljuk őket.

2. Német juhászkutya

Ezek az ebek szeretnek a kiválasztott és körülrajongott személy kedvében járni. Jellemükből adódóan rendkívül hűségesek, de kicsit tartózkodóbbak, így a kötődésük nem feltétlenül a testi kontaktusban nyilvánul meg. De az biztos, hogy akkor érzik magukat a legjobban, ha egy légtérben tartózkodhatnak a gazdival, akinek óvhatják minden mozdulatát. Nagyon fontos észben tartani, hogy mivel ennyire ragaszkodnak a gazdihoz, ezért ha sokat vannak egyedül, depressziósak lehetnek és rombolhatnak.

Ahogy az akiták, ők is intelligensek és gyorsan tanulnak. Sok törődést és foglalkozást igényelnek mind testi, mint mentális stimuláció formájában. A szocializáció a németjuhászoknál is kulcsfontosságú, hogy ne váljanak bizonytalanná és túlféltővé. Ezért a fajtáért a gazdinak is állandó erőfeszítéseket kell tennie, hogy szeretve és megbecsülve érezze magát.

3. Brüsszeli griffon

Ezek a különösen elbűvölő külsejű apró kutyusok biztosan az árnyékoddá válnak. Nem lehet és nem is szabad hosszútávra egyedül hagyni őket, mert attól borzalmasan fognak szenvedni. Így, ha szeretsz utazni vagy a munkád miatt gyakran vagy távol és nem tudod megoldani, hogy veled tartson kedvenced, inkább válassz másik fajtát.

Nagyon szeretnek a gazdi kedvében járni, így könnyű tanítani őket. Ám arra nagyon oda kell figyelni, hogy a tréning alatt mindvégig gyengéd és kedves legyél velük, ugyanis nagyon érzékeny teremtmények. Családokhoz, gyerekek mellé nem ajánljuk. Egy nyugodt kis lakás és sok együtt töltött idő teszi őket boldoggá.

4. Ausztrál juhászkutya

Hazánkban is egyre népszerűbb fajta, szinte minden belvárosi sétánk alatt látunk egyet. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy rendkívül odaadó ebek és a tréning egy álom velük. Ám arra nagyon oda kell figyelni, hogy könnyen megszállottá válhat a gazdáik iránt tanúsított szeretetük, ezáltal pedig problémás lehet a nevelésük és a velük való együttélés is. Sok mozgásra és feladatra van szükségük, így csak aktív, sok szabadidővel rendelkezőknek ajánljuk.

Rájuk is igaz, hogy a nem megfelelő és kevés szocializáció miatt túlzottan védelmezőkké válhatnak. Sok odafigyelésre és következetes szeretetre van szükségük, ami a kiképzésüket is gördülékennyé fogja tenni. Gyerekek mellé nem feltétlen a legideálisabb választás, és talán a városi körülmények sem a legjobbak, ha erről a fajtáról van szó. Ha azonban meg tudod oldani a természetben való rendszeres sétákat és kutyausliba is el tudtok járni, valószínűleg nem lesz gond.

5. Magyar vizsla

A vizslák gyengéd, ragaszkodó, hűséges és játékos kutyák, akikkel csupa móka és kacagás lesz az élet, ha van elég időd velük foglalkozni. A gazdi utáni vágyakozás komoly nyomot hagyhat bennük, így csak akkor válaszd ezt a gyönyörű fajtát, ha készen állsz időt és energiát fektetni a kapcsolatotokba.

Képzésre van szükségük ahhoz, hogy kezelhetők legyenek, de igazán okosak és szeretnek a gazdi kedvében járni, így a tanulási folyamat nem lesz hosszú vagy vesződséges. Érzékeny személyiségüknek köszönhetően nagyon rosszul reagálnak a negatív megerősítésre, a fenyítésre és a hangos szóra is. Atletikusságuk miatt kiváló társai lesznek a sportos embereknek. Lehet velük futni, kerékpározni is, de hosszabb túrákra is magaddal viheted őket.

Drótszőrű magyar vizsla.

6. Bichon havanese

Ezek a selyemszőrű, pufók felhő szerű kiskutyák életvidám, és mondhatni tökéletes társai lehetnek az embernek. Szociálisak és alkalmazkodók, barátságosak minden emberrel, de hajlamosak különösen egy személyhez kötődni, akit mindenhová követni fognak, történjék bármi.

Kevés céltudatos testmozgást igényelnek, de nekik is vannak energiatöbbleteik, amiket szívesen vezetnek le játék és séta során. A szocializáció elengedhetetlen, különben makacsságuk vulkánként tör a felszínre és nagyon nehéz lesz náluk elérni bármit is. Ideálisak lehetnek családok számára is, egy a lényeg, hogy sokat játsszanak velük és éreztessék a törődést minden hétköznapi apróságon keresztül.

Tudjuk, hogy nagyon csábító egy olyan kutyafajtát választani, amelyik kakaóscsigájának te vagy a szaftos és édes közepe, de a leírásainkból is láthattad, hogy egy ilyen kutyánál a szokottnál is egy picit nagyobb felelősség terheli az ember gyerekét. Dönts hát biztos önismerettel felvértezve!

akita akita inu ausztrál juhászkutya bichon havanese brüsszeli griffon egygazdás kutyafajták felelős kutyatartás hűséges a gazdájához hűséges kutya hűséges kutyák kutya ember kapcsolat kutya ragaszkodása kutyahűség kutyatartás magyar vizsla német juhászkutya ragaszkodás ragaszkodik a kutya ragaszkodó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!