hirdetés

Így érd el, hogy bízzanak benned a kutyák: 4 tipp a bensőséges kötelékért

Buzgó Csilla

2021. március 5

Az ebek torkos lények, imádják a finomságokat, ezért sokan úgy gondolhatják, elég egy-egy jutalomfalat, és máris kezes bárányokká válnak. A valóság ennél azonban sokkal összetettebb.

hirdetés

Valamiért elterjedt a tévhit, hogy a kutyusok megérzik, ha egy ember jó szándékkal közelít feléjük, és automatikusan kedvelni fogják őt ezért. Nos, ez sajnos nem minden szituációra érvényes. Tény, hogy az ebek érzik az emberek kisugárzását, azaz “energiáit”, ahogy Cesar Millan fogalmaz, ám ugyanennyire fontos maga a kommunikációs csatorna, melyen keresztül megszólítod a négylábút. Ezek a tényezők sokat nyomnak a latban az első találkozáskor.

Fókuszálj a testbeszédre!

Bár tudjuk, hogy az első reakció egy tündéri kutya láttán gyakran a fennhangon kivitelezett gügyögés és a dögönyözés, egyes ebek, főleg a félénkebb mentett állatok bezárkózhatnak az ilyesfajta kezdeményezéstől.

A föléjük tornyosulást is fenyegető gesztusként értelmezhetik, tehát inkább guggolj vagy térdelj le, s úgy barátkozz újdonsült négylábú ismerősöddel! Ha közelítesz hozzá, inkább tedd oldalról, ne szemből, mert ezt szintén a támadás jelének veheti egy bizonytalan kutyus.

A határozott, tartós szemkontaktus a vadállatok körében a támadást megelőző gesztus, így egy olyan eb, aki nem ismer téged, félreértheti ezt. Természetesen később, amikor már megalapoztad bizalmas kapcsolatotokat, az egymásba fonódó tekintetetek pozitív érzéssel fogja őt eltölteni.

Fontos a lelki és mentális kiegyensúlyozottság

A kutya rendszerszerető állat, ezért rendkívül vonzóak számára azok az emberek, akikből az sugárzik, hogy rendben vannak önmagukkal, tudják, mit akarnak, és ezt erőszakmentesen, de határozottan hajlandóak is kifejezni.

Sajnos az eb is megérzi, ha ideges, bizonytalan, vagy határozatlan vagy. Ez egyrészt csökkenti irántad táplált tiszteletét, másrészt te sem fogod feltétlenül a jó döntést hozni kiképzés során, ha szétszórt és feszült vagy.

Ne vedd magadra, ha eleinte nem sikerül összecsiszolódnotok! Te megtehetsz bármit, ha a kutyusnak olyan lelki csomagja van, amit csak türelemmel, szeretettel és kitartással lehet levenni a válláról. Óvatosan, az ő tempójában haladva folytasd a barátkozást, míg végül ő is meg fog nyílni neked, és boldog lesz, amiért elégedett vagy vele.

Hagyd őt érvényesülni!

Inkább engedd, hogy a kutyus a saját tempójában barátkozzon veled! Ha úgy érzi, hogy ő hozott meg egyes döntéseket ismerkedési folyamatotok során, és nem te erőltetted rá magad, hamarabb be fog engedni személyes terébe és jobban megbízik majd benned.

Jó trükk a paskolós-állsimogatós játék, ami abból áll, hogy térdelő helyzetben megpaskolod a combodat vagy a térdedet, ekkor a kutyus remélhetőleg odamegy hozzád. Ezután szelíden cirógasd meg az állát vagy a nyakát! A fej fölé emelt kéztől a bántalmazott kutyák befeszülhetnek, és kezdheted elölről a bizalomépítést.

Ha úgy látod, hogy egy bizonyos érintést követően az eb elhúzódik, teste kissé megmerevedik, lihegni kezd, vagy nyalja az orrát, akkor kellemetlen neki az adott szituáció. Nála nem az a megoldás, hogy ilyenkor még több szeretetet ontasz rá, hanem hogy hagysz neki egy kis teret, hadd oldódjon fel.

A kevesebb néha több

Az első találkozó előtt próbálj meg kevésbé feltűnő ruházatot magadra ölteni, és parfümmel se locsold tele magad. Lehet, hogy egyesek számára ez jelenti az esztétikus, igényes megjelenést, de a legtöbb kutyusnak első alkalommal sok lehet az illat-, forma- és színkavalkád. A későbbiek folyamán természetesen ehhez is hozzászokhat a kedvenced, ám először inkább légy természetes!

(Képek: Getty Images Hungary)

bizalom bizalomépítés félénk kutya félős kutya hogyan szeressen a kutyám kutya kötődés önbizalom örökbefogadott kutya kötődése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink