hirdetés

Mit tegyél, ha félős a kutyád? 10 tipp, amikkel visszaadhatod az önbizalmát

Buzgó Csilla

2020. augusztus 11

A bántalmazott vagy nem megfelelően szocializált négylábúak környezetükbe és önmagukba vetett bizalmát nem könnyű visszaadni, de türelemmel és következetességgel egyáltalán nem lehetetlen.

hirdetés

Az első és legfontosabb szabály ezen a gyakran göröngyös és megpróbáltatásokkal teli úton az, hogy ne sürgess semmit! Időbe, valamint sok-sok gyakorlásba telik, míg kutyád a negatív érzelmi töltetű tapasztalatokat felül tudja írni, téged pedig azért rendelt mellé a sors, hogy támogasd őt ebben.

A rettegő kutya bizalmának elnyerése

Ha kedvenceddel nem bántak kesztyűs kézzel korábbi gazdái, vagy sokáig volt menhelyen, teljesen bizalmatlanná válhat az emberekkel szemben. Az új környezet eleinte szinte sokkolhatja, még akkor is, ha az csupa szeretettel és melegséggel várja őt.

Ne nyomulj túlzottan!

Adj teret a jószágnak, ne próbáld erővel magad mellett tartani a kanapén és állandóan hozzábújni! Hagyd, hogy ő közeledjen hozzád, amikor az komfortos számára! Figyelj az apró jelzéseire, ha megmerevedik és elhúzódik, amikor simogatni szeretnéd egyes testrészeit, például a mellkasát vagy a tappancsait, hagyd abba, és várj, míg megnyugszik!

Közeledj hozzá fokozatosan!

Akadnak olyan mentett kutyák, akik még attól is hidegrázást kapnak, ha valaki föléjük tornyosul. Ha ezt tapasztalod új védenceden, az első időkben igyekezz egy szintre kerülni vele a testtartásodat illetően! Emellett beszélj hozzá nyugodt, magas hangon, ahogy egy kisgyerekkel tennéd! A bizalom elnyerése érdekében bevetheted a jutalomfalatoztatást, de első alkalommal ne közvetlenül a kezedből add azt a kutyusnak! Előfordulhat, hogy a félelmét pillanatnyilag leküzdve el meri venni tőled, de ez még nem feltétlenül igazi bizalom.

Kicsit inkább távolodj el, és dobd a falatkát kettőtök közé, majd folytasd ezt addig, amíg végül már egészen közel lesz hozzád az ennivaló! Így a kutya a saját tempója szerint közeledhet hozzád, megnyugtatja a tény, hogy ő hozta meg ezt a döntést és nem te.

Jó úton a tökéletes harmónia felé

Ha már működik annyira a kapcsolatotok, hogy el tudtok menni sétálni, először viszonylag csendes, nyugodt környéken tegyétek ezt! Nem hiányoznak a szirénázó autók, a zajos tömeg és az esetenként póráz nélkül szaladgáló, neveletlen kutyatársak.

Szocializáld!

Ha az első néhány séta során nem merül fel semmi komoly probléma, és azt látod, hogy a kedvenced kezd feloldódni, vidd társaságba! Keressetek egy szimpatikus kutyafuttatót, az ebet pedig jelöld citromsárga színnel, akár csak egy kendő vagy egy masni formájában. Ez kifejezi a többi kutyás felé, hogy a négylábú a szokásosnál nagyobb teret igényel, még nincs tökéletesen szocializálva, esetleg félős.

Természetesen az is megeshet, hogy míg kutyád az emberektől tart, fajtársaival remekül kijön, a pozitív élmények, a társai megerősítései pedig önbizalommal és jó érzésekkel töltik el.

Faragj belőle önbizalombombát!

Amikor a kutyával már tökéletes az együttműködés, úgy látod, bízik benned, és szeretne a kedvedben járni, elkezdhetitek az alábbi oktató és fejlesztő tevékenységeket alkalmazni. Ezek bebetonozzák a kettőtök közti bizalmas kapcsolatot és a kutya önbizalmát is az egekbe emelik.

Agility

Ez a sport nem csak képletesen, hanem ténylegesen segít a kutyádnak leküzdeni az akadályokat. A rámpákon, alagutakon való átkelés, az akadályugrás és egyéb ügyességi feladatok serkentik kedvenced endorfintermelését. A pozitív visszajelzések megerősítik őt abban, hogy többre képes, mint azt valaha gondolta magáról.

Klikkerezés

Egy valaha félős, bizalmatlan kutyának sokszor nehéz megmagyarázni, hogy mikor hozott kedvedre való döntést. Ebben segít neked a klikker, amit mindig akkor alkalmazz, amikor a kutya helyesen választott! Ha azt szeretnéd, hogy menjen közelebb egy olyan személyhez, akitől fél, az első lépések megtétele után azonnal kattints és adj jutalomfalatot!

Rendszeres szokások kialakítása

Ez a tanács azért fontos, mert alkalmazása révén a kutya megtanulja, hogy minden napra lesz valamilyen megoldandó feladata. Ez nagyban növeli az önértékelését! Ültesd le, pacsiztasd, vagy csináltass meg valamilyen más betanult trükköt minden etetés, séta, vagy ápolás előtt! Ez rendszert visz az életébe és a túlzottan izgága kutya hozzászokik a szabályok betartása nyomán kialakuló kiegyensúlyozottsághoz.

Engedelmességi tréning

Amennyiben kedvenced tudja és érti, mit vársz tőle, és meg is tud felelni ezeknek az igényeknek, az hatalmas önbizalomlöketet ad neki. A legtöbb kutya arra áhítozik, hogy a gazdája, akire felnéz, gyakran dicsérje, elégedett legyen vele, az engedelmességi gyakorlatok pedig épp ezt a harmonikus viszonyt hivatottak kialakítani.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatkínzás bántalmazás félelem oktatás önbizalom viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!