hirdetés

Ezt árulja el rólad a leheleted a kutya számára

Szénási Szimonetta

2024. május 27 - Képek: Getty Images Hungary

Azt minden bizonnyal tudod, hogy kedvenced szaglása sokkal jobb, mint a tied. De azzal már nem biztos, hogy tisztában vagy, mennyi érzelmet képes kiszagolni rólad, méghozzá a leheletedből.

hirdetés

Egy izgalmas kutatás eredményeit tette közzé a Frontiers in Allergy szaklap, amelyben kutyák azon képességét vizsgálták, képesek-e megérezni a stresszel kapcsolatos illékony szerves vegyületeket az emberi leheletből.

Az illatod többet elárul rólad, mint hinnéd

A kanadai Dalhousie Egyetem munkatársai poszttraumás stressz-szindrómában (Post Traumatic Stress Disorder; PTSD) szenvedő egyéneket vontak be a vizsgálatba. A PTSD egy mentális egészséget károsító állapot. Korábban leginkább a katonák vagy valamilyen természeti katasztrófát megélt személyek betegségeként élt a köztudatban, de valójában a tünetek bármilyen traumaként megélt esemény után jelentkezhetnek. Ebből kifolyólag bárki érintett lehet.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a stresszel járó kémiai folyamatokra mennyire érzékenyek a kutyák. Egészen pontosan hogy ki tudják-e szagolni az emberi leheletből, ha valaki stresszel vagy szorong. Ehhez 26 érintettől gyűjtöttek légzésmintákat mind nyugodt (kontroll-légzésminta), mind traumajelzéssel (ez lehetett az esemény felidézése, de képek vagy hangok is) kiváltott stresszes állapotban (célminta).

Ezeket két képzett szagazonosító kutyáknak mutatták meg, figyelve az állatok reakcióját. A tudósok egyrészt kíváncsiak voltak, hogy a kutyák különbséget tudnak-e tenni a két kategória között, másrészt arra, hogy tudják-e azonosítani, kitől származott az adott minta. Az ebek a megkülönböztetési részben közel 90%-os pontossággal teljesítettek, míg az azonosítás során 74%-os, illetve 81%-os eredményt értek el.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A szégyent és a félelmet is felismerik a kutyák a leheletből

A résztvevők saját bevallásuk szerint a stressz mellett félelmet és szégyent is megéltek a triggerek (kiváltó tényezők) által. Elképesztő, de a kutyák képesek voltak ezeket az érzéseket is azonosítani a mintákon keresztül. Ennek magyarázata az lehet, hogy a különböző érzelmek más endokrin markereket eredményeznek, azaz más hormonális folyamatokat indítanak be a szervezetben, amelyek többek között a leheletünkből is kimutathatóak. (A lehelet mellett az izzadság és a vizelet is alkalmas efféle vizsgálatokra.)

Megváltozik az illatod, ha félsz

A kutyák is szenvedhetnek poszttraumás stressz-szindrómától

Mint korábban írtunk róla, nem csak az emberekben hagyhatnak mély nyomokat a traumák: a kutyáknál is jelentkezhet PTSD, amit ugyanolyan komolyan kell venni. Az állapot jelentősen rontja az életminőséget, valamint fizikai tünetekben is megmutatkozhat, súlyos egészségromlást eredményezve.

A kutyák is szenvedhetnek poszttraumás stressztől

Mint azt Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta részletezte, az állatoknál is számos okra vezethető vissza az állapot. Bántalmazás, elhanyagolás, egy baleset mind eredményezhetik a tünetek megjelenését. A poszttraumás stressz esetében ezek lehetnek a remegés, a fényekre, hangokra, zajokra adott túlzott reakció, félelem és akár agresszív válasz emberek vagy más kutyák közeledésére, de a felborult alvási ritmus is jelzésértékű. A tüneteket pedig bármi kiválthatja, ami az állatot az adott traumás élethelyzetre vagy történésre emlékezteti.

Mentett kutyáknál gyakori, és tovább nehezíti a felismerést, hogy sok esetben az állatmentők, majd az új gazda nem, vagy csak töredékesen ismerik az eb múltját. Ugyanakkor egy szerető közegben nevelkedő és élő kedvenccel is történhet olyasmi, ami traumatizálja. Egyszerű példa: séta közben rátámad egy másik kutya.

Ha felmerül benned a gyanú, hogy négylábú társad valami miatt szorong, esetleg PTSD-ben szenved, ajánljuk, hogy olvass tovább. Ide kattintva elérheted a szakemberrel készült interjú folytatását, amelyben Panyi Zita a gazda szerepéről beszél.

baleset bántalmazás félelem kísérlet mentett kutya ptsd stressz szaglás szorongás trauma tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!