hirdetés

9 jel, hogy a kutyád és közted nagyon szoros a kapcsolat

Szénási Szimonetta

2024. február 15 - Képek: Az én kutyám

Sokszor érezhetjük azt, jó lenne tudni, mi jár kedvencünk fejében. Igaz, a legtöbb gazdi megérzi kutyusa minden rezdülését, de amíg meg nem tanulnak beszélni szőrös barátaink, kénytelenek vagyunk a viselkedésükből következtetni az érzéseikre.

hirdetés

Minden gazdi vágya, hogy kutyájával igazán szoros legyen a köztük levő kapcsolat. Hogy megbizonyosodj effelől, fontos, hogy ismerd az eb azon jelzéseit, amelyekkel ezt kommunikálja feléd. Van köztük olyan, ami elsőre talán nem egyértelmű, pedig jót jelent!

1.) Meg szokott szaglászni

Kedvenced orra mintegy százezerszer érzékenyebb, mint a tied. Nem meglepő, hogy a szeretetnyelvükhöz is köze van ennek a precíz érzékszervnek. Ahogy a környező világot is jórészt az orrukon keresztül fedezik fel, úgy téged is az orrával „ellenőriz”.

A kutatások megerősítették, hogy a szeretett személy illata különösen kedves a kutyák számára – az Emory Egyetemen végzett vizsgálat bizonyította, hogy bekapcsolja az agyuk örömközpontját –, így emiatt is szeretnek gyakran szagmintát venni a gazdájukról.

Az illatod különleges a számára.

2.) Hazavár

Bár sokan evidensnek veszik, az, hogy a kutya az ajtóban várja a gazdáját, komoly jelentéssel bír: szereti és hiányolja. Természetesen közrejátszhat a közelgő vacsoraidő, vagy a sürgető ingerek is, de a belépésedkor adott jelzések egyértelműsítik a motivációt. Az öröm megnyilvánulhat hevesen csóváló farokmozgásban, vakkantgatásokban, csillogó szemekben, ide-oda szaladgálásban.

3.) A közeledben szeret aludni

A kutya ősi védelmező ösztöne kapcsol be, mikor lefekvéshez közeledve melléd vagy a közeledben telepedik. Ez azt jelenti, hogy éjszaka – a sötétben rejtőzködő számos veszély közepette – is szeretne védelmezni.

Ilyenkor jellemzően a fenekével fordul feléd, míg fejével, illetve orrával az ajtót célozza meg. Akárcsak régen, a falkában tették az ősei.

Még álmában is őrizne.

4.) Ajándékoz

Becsüld meg, ha kedvenced odaviszi neked a hőn szeretett játékát. Ez egy hatalmas jutalom a részéről, amivel azt fejezi ki, hogy fontos vagy neki. Persze azt sem veszi rossz néven, ha játszotok is vele egy kicsit!

5.) Néha ignorál

Ne vedd rossz néven, ha kedvenced néha rád se hederít: ez a bizalomnak a megnyilvánulása. Nem érzi szükségét, hogy folyamatosan a sarkadban legyen vagy éberen figyeljen. Ha békésen elszenderedik, miközben te körülötte teszel-veszel, az azt jelenti, hogy nem tart egy esetleges támadástól a részedről. (Tudjuk, ez elég drámainak hangzik, de mindig az ösztönök szintjén kell értelmezni az eseményeket.)

Ellenben ha szemlátomást feszült, ideges a jelenlétedben, és többnyire távolságtartó, az rosszat jelent: nem bízik benned, vagy fél tőled.

6.) Mélyen a szemedbe néz

A túl szoros szemkontaktus agresszív gesztus lehet, emiatt egy idegen kutya felé semmiképpen sem tanácsos így közeledni. Ám ha azt tapasztalod, hogy négylábú társad gyakran mélyed el a tekintetedben, a testbeszéde pedig nyugodt, ellazult, megnyugodhatsz: szoros köztetek a kapcsolat.

Ennek a labradornak a tekintete mindent elárul.

7.) Felélénkül a neved hallatán

Ha kedvenced füle azonnal megrebben vagy kíváncsian az égnek mered, ha valaki kiejti a nevedet, egyértelmű, hogy fontos vagy neki.

8.) Próbál terelni

A terelőkutyákban nagyon erős az ösztön, hogy együtt tartsák a csordát. Ez a törődés kifejeződése is a részükről. Így amikor téged és a család többi tagját próbál egyben tartani, esetenként a lábatokat megpiszkálva-csipkedve jó útra téríteni, olyankor valójában a veletek való törődés jut kifejezésre. Tulajdonképpen így szeretné biztonságban tudni az övéit.

A terelőkutyák a családtagokat is igyekeznek biztonságban tartani.

9.) Követ

Ha kutyád szeret veled egy helyiségben tartózkodni, az szintén a szoros kapcsolat ismérve. Azt jelenti, hogy élvezi a társaságod, egyúttal biztonságban is érzi magát melletted, valamint vigyázni is tud rád.

Ez az óvó-ragaszkodó magatartás azonban nem összetévesztendő a szorongó kutya „matricaságával”. Ha kedvenced szemlátomást feszült, és nem tudod levakarni magadról, akkor az már problémára utal.

Ebben a cikkünkben írtunk részletesen a szeparációs szorongás jeleiről, amikkel mihamarabb foglalkozni kell!

együttalvás kutya gazda kapcsolat kutya szeret szaglás szeparációs szorongás testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink