hirdetés

5 egyértelmű jel, hogy a kutyád nem bízik benned

Csupor Erik

2023. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

Ha ezeket tapasztalod, akkor bizony baj van. Elmondjuk, melyik jelzés mennyire súlyos, és mit tehetsz ellene.

hirdetés

Habár pontos számokkal nem rendelkezünk, a becslések szerint Magyarországon több mint 3 millió kutya él, és szinte minden második háztartásban, családban található egy négylábú.  Ha az egyszeri kutyás, akinek van reális tapasztalata a négylábú társak tartásával kapcsolatban, kutyás társaságba „keveredik”, vagy kutyás háztartásban vendégeskedik, megdöbbenve tapasztalja, hogy milyen magas azon esetek aránya, amikor az eb kommunikációjából egyértelműen leszűrhető, hogy valami nincs rendben a gazda és a házi kedvenc között. A kutya egyszerűen nem bízik a gazdájában.

Kommunikáció és az okok

Más állatokhoz hasonlóan a kutyák kommunikációja is három fő csatornán zajlik: testbeszéddel, cselekedetekkel és hangokkal, amelyek közül normál esetben talán a testbeszéd a legsokatmondóbb. Ha egy kutya testbeszédéből az sugárzik, hogy nem bízik meg a gazdájában, feszültséget érez a közelében, vagy éppen fél tőle, ennek természetesen sok oka lehet.

A rossz tartási viszonyoktól, a családtagok egymás közötti feszültségein át, egészen a napjainkban egyre inkább tapasztalható túlbabusgatásig és a kutya teljesen fölösleges humanizálásáig, valamint olyan dolgok elvárásáig, amire egy kutya egészen egyszerűen nem képes.

Ha érdekel, jogi szemmel miért problémás, ha emberként bánsz a kutyáddal, mindenképp olvasd el dr. Kajó Cecília szakjogász szerzőnk írását ITT.

A bizalom hiány kialakulásának okai közé az emberi oldalról beletartozik a szabályok kialakításának hiánya, vagy azok random változtatgatása szinte naponta. Parancsszavak helyett a szinte podcast-hosszúságú mondatok halmazának használata és számos egyéb dolog.

Figyelmeztető jelzések

Na de miből látszik meg az egy kutya kommunikációjában, hogy nem bízik igazán a gazdában, és nem felhőtlen a viszony kettejük között?

A legfontosabb 5 ezek közül:

1.) Farokcsóválás hiánya

Egy kiegyensúlyozott kutya-gazda kapcsolatban a kutyák általában kitörő örömmel és szapora farokcsóválással fogadják a hazatérő embert. Bizonyos fajták esetében az egész hátsó traktus is követi a farok mozgását.  Ha ez elmarad, és a kutya óvatosan közelít, a farkát pedig a két hátsó lába közé húzza, vagy jobbik esetben óvatosan, nagyon lassú ütemben csóválja, ez egyértelmű jel arra, hogy a gazda megjelenése feszültséget, egyfajta készenléti állapotot vált ki a kutyából.

A csóválás hiánya és a bujkálás is intő jelek.

2.) Elkerülés, merev nézés

A fentieknél egy fokkal súlyosabbnak tekinthető, ha a kutyád kerül téged, vagy ha a hazaérkezésed esetén egyfajta menedékbe vonul. Átmegy egy másik helységbe, bebújik valami alá vagy mögé. Mindez gyakran együtt jár azzal a jelenséggel, hogy kidüllesztett szemekkel és merev tekintettel követi a hazaérkező mozgását, a tekintetét le nem véve az emberről.  Mindez egyértelmű jel arra, hogy az ember, a gazda jelenléte félelmet és kényelmetlenséget vált ki az állatból.

3.) A szemkontaktus hiánya

Egy kiegyensúlyozott és egészséges viszonyrendszerben a kutyák általában keresik a saját gazdájuk tekintetét, és semmilyen kényelmetlenséget nem jelent számukra a szemtől szembe nézés.  Abban az esetben, ha a kutya zavartan elfordítja a tekintetét, amikor a gazdája ránéz, esetleg ki is hátrál, vagy elfordul ebben a helyzetben, mindez nagy valószínűség szerint bizalomhiányt és feszélyezettséget jelent az állat részéről.

4.) Érintés kerülése, megmerevedő test

Fajtától függetlenül szinte minden kutya napjainak a fénypontja, amikor testi kontaktust tud kialakítani a gazdájával. Ez a legtöbb esetben simogatások formájában valósul meg.  Ha egy gazda érintése során a kutya teste szinte íjként megfeszül, vagy megmerevedő izomzattal „lefagy”, az biztos jele annak, hogy gond van a viszonyrendszerben. Ennél komolyabb tünet, ha a kedvenc határozottan kerüli a gazda érintését és kedveskedését.

5.) Odakapás, morgás, engedetlenség

A családi franciaágy közepén csontot rágó beagle, aki rámorog a felé nyúló kézre, bizony nem jó jel. (Legutóbb éppen egy ilyen példával találkoztunk, de helyettesíthető bármely fajtával.) De az sem, ha a kutya odakap, ha a gazda a kedvenc játékához nyúl. Ez a viselkedés komoly bizalmi, nevelési és szocializációs problémákra utalhat.

Ha a kutya odakap, az nagy bajt jelez!

Kiváltó oka általában az, hogy a tapasztalatlan vagy erélytelen gazda elmulasztotta időben kialakítani az együttélés kereteit meghatározó szabályokat. Valamint azok következetes betartását kölyökkortól kezdődően. Így a kutya számára nem világos, hogy mi az, amit megtehet, és mi az, amit nem. Emiatt a bizalma sem teljes a családtagokkal szemben.

Ha a fenti jelek közül bármelyiket többször tapasztalod a kutyádon, valami nincs rendben bizalmi fronton. Amennyiben ez abból fakad, hogy agresszíven bánsz a kutyáddal és ok nélkül bünteted, be kell látnod, hogy ez a műfaj (mármint a kutyatartás) nem neked való!

A jó hír az, hogy a bizalom hiányának legtöbb esetben inkább a tapasztalatlanság és a nevelés során elkövetett hibák az okai. Illetve egyre gyakrabban a kutyák teljesen fölösleges humanizálása. A kutyák ugyanis „katonás lények”, mint a ragadozók egy falkában, és szeretik a pontosan felállított szabályrendszereket, ahol mindenki pontosan tudja, miben és meddig mehet el. Ilyen körülmények között érzik komfortosan és biztonságban magukat.

bizalom farokcsóválás félelem gazda és kutya kommunikáció kutya ember kapcsolata szemkontaktus testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink