hirdetés

Szabad-e hosszan a kutya szemébe nézni? Nem biztos, hogy ez az agresszió jele

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 17

A hosszan tartó szemkontaktus az esetek számottevő részében a szeretet és a kötődés szimbóluma. Annak a személynek nézünk hosszú ideig a szemébe, akinek szeretjük a jelenlétét és ragaszkodunk hozzá. Ezzel szemben az állatok esetében a szemkontaktust gyakorta az agresszióval azonosítják. 

hirdetés

Amikor a kutya és annak a gazdája egymás szemébe néznek, mélyül a kapcsolatuk, akárcsak egy emberi kontaktus esetén. Az egymás szemébe nézés a kölcsönös bizalom és a szeretet szimbóluma, legyen szó emberről vagy állatról. Abban az esetben jön létre ez a kontaktus, ha a kapcsolatuk az önzetlen egymás iránti rajongáson és feltétlen odaadáson alapul. 

A szemkontaktus, avagy az oxitocin termelés 

Alapvetően egy hosszabb szemkontaktus során megnő az oxitocintermelés a szervezetünkben. Ez a közismertebb nevén szeretethormon felelős a kötődés, ragaszkodás kialakulásáért. Így egészen biztosan mélyíti a két személy közötti kapcsolatot. Ez a hormon az agy hipotalamusz területén termelődik és számos pozitív hatása van az ember lelkére. 

Kutatások a szemkontaktus fontosságáról

Egy nagyon érdekes kutatás kimutatta, hogy a kutyák és gazdáik között történő szemezés ténylegesen oxitocint termel. A kísérlet lényege az volt, hogy egy szobában tartózkodtak kutyák és gazdáik, miközben szakemberek folytonosan figyelték az egymás felé adott jeleket. Majd ehhez mérten vizsgálták meg a kutyusok vizeletmintáját. Azoknak az ebeknek sokkalta magasabb volt az oxitocinszintjük, akik többet néztek gazdájuk szemébe. Persze nem csupán a kutyusoknál tapasztaltak hormonszint-emelkedést, hanem az emberek esetében is.

Egészséges szemkontaktus vagy dominanciaharc? 

Annak ellenére, hogy bizonyítottan növeli a boldogsághormon termelését, a hosszan tartó szemkontaktussal ne essünk túlzásba. Bizonyos szituációkban ugyanis lehet az agresszió vagy akár a dominancia jele is. A különbség mindössze az élethelyzet és a testbeszéd. Például idegen kutyával lehetőleg ne vedd fel a szemkontaktust. Értelmetlen és olykor kifejezetten veszélyes lehet.

A hosszan tartó szemkontaktus lehet az agresszió vagy akár a dominancia jele is.

A bámulás bunkóság?

Érdekes módon a kutyák az olyan „szemezést”, amely nem egy meghitt pillanatban történik, illetve nem kiséri egyéb kedves cselekedet,  illetlenségnek titulálják. Ez a reakció meglepően hasonló az emberéhez, mi is felháborodunk azon, ha valaki kéretlen módon bámul minket. A kutya ehhez hasonlóan nem tudja értelmezni ezt, inkább elfordul, ásít, megrázza magát, hogy ezzel kizökkentsen a folyamatból. Érdemes a szeretetteli pillantásokat, az eb nézegetését annyi időre lecsökkenteni, ami még kedvenced számára is komfortos. 

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszió dominancia kutya szemébe nézni kutya szemkontaktus kutya szeretet jele oxitocin szemkontaktus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink