hirdetés

Mit tegyél, ha egy ismeretlen kutya van a nyomodban? A futás nem megoldás!

László Enikő

2021. január 26

Sajnos egyre gyakoribb probléma, hogy egy kutya szabadon, póráz nélkül rohangál olyan területen, ahol ez tilos lenne. A felelőtlen gazdák talán nem is sejtik, mennyi veszélyt rejt ez magában.

hirdetés

Leginkább vidéken, de a fővárosban is egyre gyakoribb probléma az önsétáltató vagy póráz nélkül csatangoló kutya, akinek gazdája általában méterekkel odébb áll kedvencétől. Így ha cselekednie kellene, már rég késő lenne. Számos esetben előfordult már, hogy egy eb így támadta meg egy fajtársát vagy egy gyereket, felnőttet.

A szabadon engedett kutyák sokszor veszélyesek lehetnek az emberekre és a többi ebre is.

Súlyos baleset

Legutóbb nagy port kavart egy pilisborosjenői eset. A Budapesthez közeli községben évek óta fennálló probléma, hogy az erdőben, a Teve-sziklánál és az Egri vár másolatánál sokan szabadjára engedik kutyájukat, akik gyakran okoznak bajt. A település közkedvelt hely a kirándulók számára, sokan járnak erre a fővárosból is kutyát sétáltatni. De a lovasok számára is kedvezőek a hely adottságai.

November végén egy lovast három, póráz nélkül rohanó kutya támadott meg. Az ugatástól a ló megriadt és menekülni kezdett. A rajta ülő férfi az utolsó pillanatban leugrott róla, az állat pedig szakadékba zuhant. A kutyák gazdája csak később ért a helyszínre, majd eltűnt. A ló szerencsére túlélte a balesetet, ami könnyen végződhetett volna tragédiával is.

Sajnos olyan esetekről is gyakran hallani, amikor egy póráz nélkül sétáltatott eb egy fajtársát támadja meg. Ez akár halálos is lehet, főleg, ha a másik kutya jóval kisebb nála.

Lássuk be, nem minden kutya barátságos idegenekkel szemben. Nincs is ezzel gond, ha pórázon sétáltatja gazdája. Azzal azonban igen, ha egyedül hagyja bóklászni. De az is lehet, hogy az ebnek nincsen tulajdonosa, ezért kóborol az utcán. Akármelyik esettel is állj szemben, az alábbi pontokat saját biztonságod érdekében érdemes betartani.

Mit tegyél, ha idegen kutya van a nyomodban?

1. Próbálj meg nyugodt maradni!

A kutyák érzik, ha izgatott egy ember, stresszes vagy fél. Ez pedig rájuk is könnyen átragad. De azért is fontos a nyugodtság, hogy a következő lépéseket higgadtan át tudd gondolni és aszerint cselekedj.

2. Lassíts!

A futás csak felhergeli a kutyákat, hiszen csábítást éreznek, hogy üldözőbe vegyenek. A legjobb, ha lelassítasz vagy megállsz. Az is lehet, hogy csak játékból akar utánad rohanni, mindenesetre az a legbiztonságosabb, ha idegen kutyával nem kergetőzöl.

3. Le a kalappal!

Néhány kutya fél a kalapos, napszemüveges emberektől. Egyesek nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy ilyen személyeket látnak és félhetnek tőlük. Ezért ha valamilyen fejfedőt vagy furcsa, szokatlan dolgot viselsz, vedd le, hogy ne hergeld vele az idegen kutyát.

4. Tarts távolságot!

Próbáld meg minél nagyobb ívben elkerülni az ebet. Akkora távolságot tarts tőle, amennyit csak lehet az adott helyzetben. Ha tiszteletben tartod a személyes terét, kisebb eséllyel fog támadni, mintha direkt közelítenél hozzá. Hiszen ezt fenyegetésnek veheti.

5. Kellemes hanglejtés

Ne kiabálj, ehelyett próbálj halkan és barátságosan beszélni a kutyához. Ellenkező esetben csak felhergelheted és megijesztheted.

6. B terv

Ha kellő távolságból kiszúrod az ebet és nem szeretnél vele összetalálkozni, az is jó megoldás, ha egyszerűen egy másik útvonalon haladsz tovább. Ez azonban nem minden esetben lehetséges.

Mit ne tegyél?

1. Ne kiabálj!

Sok kutya fél a kiabálástól, ebből adódóan pedig agresszívvá válhat. Ettől még kiszámíthatatlanabb lesz, hiszen fenyegetésnek veszi a hangos beszédet.

2. Ne ijeszd meg!

A félelem agressziót szül. Ne próbáld meg megijeszteni, megdobni valamivel, bottal fenyegetni és a szemébe se nézz. Ezzel ugyanis csak jobban felhergeled és a félelemből adódóan támadni akar. A kutyáknál a hosszabb szemkontaktus fenyegetést jelent, ezért mindenképp kerülendő, főleg, ha ismeretlen ebbel állsz szemben!

Soha ne ijessz meg egy kutyát, hiszen agresszívabbá is válhat!

3. Ne fuss!

Igen nagy a valószínűsége annak, hogy az állat gyorsabb nálad és hamar utolér. A kutyák a gyorsan mozgó élőlényeket (például mókus, gyík) olykor prédának tekintik, ami által az adott eb még nagyobb csábítást érez az iránt, hogy utánad eredjen.

(Képek: Getty Images Hungary)

baleset kutya balesetet okoz kutya támad kutyasétáltatás kutyatámadás póráz nélküli kutyasétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink