hirdetés

Megdönthetetlen érvek a telefonozás ellen és mellett – olvasóink figyelmeztettek

Szénási Szimonetta

2024. május 12 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyasétáltatásnak vannak olyan íratlan szabályai, amelyek mind az állat, mind a gazda jóllétét szolgálják. Ezek mellett érveltetek ti is.

hirdetés

Nemrég megjelent egy írásunk a sétáltatás közbeni telefonozás ellen. Érveink az állat és a gazdája biztonsága, valamint az együtt töltött idő fontossága voltak. Hiszen telefonálás vagy e-mailezés közben nem biztos, hogy időben észreveszel egy hirtelen felbukkanó autót, ahogy négylábú társadnak sem feltétlenül jó, ha helyette a munkaügyekre vagy a bevásárlólista összeállítására figyelsz. Ezzel senkit sem szeretnénk elmarasztalni, hiszen tudjuk, hogy a nap 24 órája általában kevés ahhoz, hogy minden feladat végére érj. Ám nem érdemes így „időt nyerni”, mert egyrészt – mint írtuk – veszélyes, másrészt kedvenced mentális és lelki egészségét veszélyezteti a sebtiben letudott vagy társas magányban töltött kimenő. Ugyanakkor van, amikor igenis szükség van a telefonra. A téma sokakat megszólított, a cikkhez rengeteg igen hasznos komment érkezett. Alább ezek közül osztunk meg néhányat.

A figyelmetlenségnek nagy ára lehet

Bármit felehet

Az általunk említett közlekedési balesetekkel kapcsolatban (autó, biciklis, de még egy elektromos roller is súlyos sérülést okozhat mindkettőtöknek) többen írták, hogy azért sem telefonoznak sétáltatás alatt, mert így oda tudnak figyelni arra, hogy ne egyen fel semmit a kíváncsi négylábú. Nagyon okosan!

Ahogy erről is született már cikk, az utcán romlott, penészes ételmaradék, rágcsálóirtó, vegyszerek, és sajnálatos módon mérgezett csalétkek is lehetnek. Mind életveszélyes az állatokra, így érdemes valóban árgus szemekkel lesni, mit szaglászik éppen az eb.

A pocsolyák is kockázatosak, hiszen számos baktérium, vírus és parazita tenyészhet bennünk, emiatt nem szabad engedni, hogy a kutya ott oltsa a szomját. Helyette mindig legyen nálatok friss víz, illetve az ivás megkönnyítésére egy tálka.

Kutyádnak szüksége van a figyelmedre

Bármibe belehempereghet

A másik, talán kevésbé kockázatos dolog a kellemetlen, büdös dolgokban való meghempergőzés. Sok olyan furcsa, vagy akár számunkra undorító szag van, ami a kutya orrának finom aroma. Ilyen a döglött hal, a romlott étel, de sokszor más állatok ürüléke is. A preferencia mellett a területjelöléshez és a kommunikációhoz is hozzátartoznak a különféle illatok, így az ösztönös viselkedést nem szabad büntetni, ám megelőzni annál inkább érdemes.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Itt a piszok, hol a piszok

Többen rámutattak, hogy a telefonozó gazdi bizony azt sem tudja megfigyelni, kedvence hova végezte a dolgát – így értelemszerűen a kutyapiszok felszedése sem kivitelezhető…

A végterméket csak úgy tudod összeszedni, ha látod, hol végezte dolgát az eb

A kutyasétáltató réme

Egy olvasó arra hívta fel a figyelmet, mennyire rizikós az is, ha valaki a kutyafuttatóban veszi elő a készüléket, miközben a kutyája szabadon garázdálkodik. Jogos a felvetés, hiszen a futtatókban is oda kell figyelni mind a saját, mind más kutyájának a biztonságára. Könnyen verekedés, harapás lehet a vége a meggondolatlan közeledésnek. A kutya végtermékét is össze kell szedni, és a hely legjobb kialakítása ellenére balesetet is szenvedhet az állat, ha nem figyelnek rá.

Amikor életmentő

Ám mielőtt végérvényesen démonizálnánk a készüléket, nagyon fontos kiemelni, hogy nem magával a mobillal van a probléma, hanem annak nem megfelelő használatával!

Telefonra ugyanis számos helyzetben szükség lehet, sőt, van, amikor életmentő.

„Hasznos, ha van nálunk mobil. Amikor az idős kutyám séta közben összeesett (váratlanul, nem volt előtte tünete), ha nem hívom azonnal a páromat, nem értünk volna időben oda az állatorvoshoz. Úgyhogy életmentő is lehet, ha van nálunk mobil. A kutyánk a szakszerű kezelés hatására teljesen felépült, és még egy évet tölthettünk együtt vele”

– írja egy olvasónk.

Tehát a segítségkérés miatt ajánljuk, hogy vidd magaddal a telefonod. Vészhelyzet lehet egy baleset, kutyatámadás, de az is, ha kedvenced véletlenül elszökött tőled. A megosztott történethez hasonlóan te és a kutyád is lehettek rosszul, és nem biztos, hogy lesz a közelben valaki, hogy segítsen.

Kiemelten fontos a biztonságotok akkor, ha olyan helyre mentek, ahol kevesebb a járókelő. Váratlan helyzet lehet egy vad felbukkanása. Hazánkban a vaddisznók mellett az aranysakálok is egyre többet mutatkoznak (hiszen populációjuk folyamatosan nő), ahogy rókával vagy borzzal is találkozhat az ember, akár a fővárosban is.

Ezek közül a legtöbb állat inkább a kutyára veszélyes, főleg akkor, ha az eb póráz nélkül, szabadon csatangol, ami kevés kivétellel szabálytalan is. Hogy hol engedheted el kedvencedet, arról ide kattintva tájékozódhatsz. Itt pedig arra az eshetőségre készítünk fel, ha szembe találnátok magatokat egy vaddisznóval. Mint írtuk, a találkozás lehetősége nem is olyan kicsi, mint sokan hinnék.

baleset ételmérgezés gázolás kutyasétáltatás mérgezés okostelefon penész pocsolya póráz róka sakál vaddisznó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink