hirdetés

Ezért ne telefonozz soha kutyasétáltatás közben

Szénási Szimonetta

2024. április 29 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

A séta remek alkalomnak tűnhet, hogy elintézz egy-két fontos hívást, de nyomós érvünk van az ellen, hogy ilyenkor telefonozz. 

hirdetés

Tudjuk, hogy ma mindenki rohan, vagy legalábbis a többség. Temérdek a teendő, és nagyon szoros időbeosztás kell ahhoz, hogy mindennek a végére érj. Így a multitasking, azaz a dolgok együttes végzése mostanra szinte alapkészség. Ám vannak olyan helyzetek, amikor megéri kizárólag az adott tevékenységre koncentrálni. Ilyen a kutyasétáltatás. Mégpedig mind fizikai, mind mentális egészségetek védelmében.

A séta egy remek közös programlehetőség /Fotó: Az Én Kutyám

Egy pillanat alatt megtörténhet a baleset

Kezdjük az előbbivel! Amikor sétáltok, többnyire autóutak, a járdán kerekező biciklisták, más kutyások, esetenként vadállatok keresztezik az utatokat. Magyaráznunk sem kell, milyen kockázatos, ha egy ilyen helyzetben nem figyelsz kellőképpen kedvencedre, valamint saját magadra. Elég egy óvatlan pillanat, egy váratlanul felbukkanó jármű, és meg is van a baj!

Tévedés azt gondolni, hogy mind az ebre, mind a telefonodra ugyanakkora (pláne maximális) figyelemmel tudsz lenni. Egyrészt a figyelmed megoszlik a teendők között, másrészt valamelyik biztosan prioritást fog élvezni. Mi azt szeretnénk, ha ez a kutyád lenne, mégpedig teljes mértékben élvezve a társaságodat!

Kutyád mentális egészségének egyik feltétele a veled töltött minőségi idő /Fotó: Az Én Kutyám

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Megérdemli a figyelmedet

Ehhez pedig van egy másik, mentális és lelkiállapototokra alapozott érvünk is. Egy hosszú munkanap után mind négylábú társadnak, mind neked szükségetek van a kikapcsolódásra. Kutyusod számára szó szerint te vagy a minden, a világ közepe, az, aki értelmet ad a létezésének. Ezt becsüld meg, és ehhez mérten tiszteld meg az állatot azzal, hogy a séta erejéig kizárólag vele foglalkozol.

Másrészt neked is szükséged van arra, hogy legalább erre a kis időre félretedd a munkát, illetve egyéb teendőidet, és egy kicsit megnyugodj, lelassulj, felfrissülj. Hidd el, utána sokkal hatékonyabb leszel, és jobban is fogod érezni magad.

A multitasking mellett a másik manapság divatos kifejezés a mindfullness, amit teljes vagy tudatos jelenlétként tudunk magyarázni; amikor az elméd kizárólag egyetlen dologra fókuszál, és abban elmélyedve képes vagy átélni az adott pillanatot. A kutyasétáltatás is lehetőség ennek gyakorlására.

Ha már a telefonnál tartunk: kíváncsi vagy rá, sok kutya miért őrül meg, ha megcsörren a mobil? Ebben a cikkünkben elmagyarázzuk.

baleset gázolás kutya gazda kapcsolat kutyasétáltatás séta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!