hirdetés

Majdnem megvakított egy kutyust ez a nálunk is gyakori növény: Elrettentő képek az orvostól

Szénási Szimonetta

2023. július 2 - Képek: Getty Images Hungary

Aktuális problémára hívják fel a gazdák figyelmét az orvosok, ami nemcsak nagyon fájdalmas, de roppant veszélyes az állatokra.

hirdetés

A nyári meleg az emberekre és az állatokra egyaránt hatással van, ahogy a növényekre is. Az egérárpa, vagy közismertebb nevén toklász tavasztól a kertek, mezők, városi füves területek gyakori gyomnövénye, túlzás nélkül mindenki ismeri, a kutyatartók pedig egyenesen rettegik. Ez a búzakalászra emlékeztető gyom zölden ugyan nem jelent semmi problémát, megszáradva pengeéles fegyverré válik, aminek az állatok esnek áldozatul. Roppant veszélyes növény a kutyára, de a macskára is!

Szinte bárhol megterem.

A kalász július-augusztus táján beérik, színe sárgába vált. Ekkor az egérárpa magját védő toklász kiszárad, szétesik s leválik a szárról. Nem túlzás azt kijelenteni, hogy ez a növény veszélyes a kutyára,  hisz ezeknek az apró nyilaknak a hegyes vége az állatok mancsába, ínyébe, fülébe, orrába, a nemi szervébe, a bőre, sőt akár a szemhéja alá fúródhat – ahogy a Tatai Állatgyógyászati Központ fotóin is látható. Borzalmas látvány, és minden bizonnyal roppant fájdalmas is elszenvedni egy ehhez hasonló sérülést, ami akár súlyos károkat okozhat!

A toklász nagy veszélye, hogy az alakja révén, az állat mozgásának hatására egyre mélyebbre és mélyebbre fúródik a kutya vagy a macska testében. Ilyenkor már csak az orvos tudja kiszedni.

Éhgyomorra kell vinni a sérültet

Mint a tatai állatklinika posztjában írják, a toklászok eltávolítása néha bódításban történik, ezért ajánlott éhgyomorra vinni a sérült állatot. Ne próbálkozz magad a befúródott növény kihúzásával, mert nagyobb kárt is okozhatsz: ha bennszakad, a kis részecske tovább haladhat a test belseje felé.

Az intő jelek lehetnek (attól függően, hova fúrta be magát a növény):

  • egyoldali fejrázás,
  • könnyezés,
  • váladékos szem,
  • hunyorgás,
  • heves tüsszögés,
  • bőrpír,
  • bőrduzzanat.

Nem minden esetben látszik kívülről a növényi rész, különösen akkor nehéz felfedezni, ha szemhéj alá, fülbe, vagy orrjáratba kerül. Ezért a fenti tünetek megjelenésekor mindenképp érdemes megmutatni kutyusunkat az állatorvosnak, akkor is, ha nem látjuk mi okozza azokat.

Mindig ellenőrizd kedvencedet!

Elkerülni ezt az igénytelen, mindenhol felbukkanó gyomot nagyon nehéz, így a legtöbb, amit tehetsz, hogy minden séta után alaposan átvizsgálod kedvencedet.

Séta után alaposan vizsgáld át kedvencedet, és a szőréből is távolítsd el a beleragadt toklászokat.

Nézz bele a füleibe, a szájába, az orrába, s mindig jól vizsgáld meg a mancsokat, különös tekintettel az ujjközökre! Ha hosszú szőrű az eb, akkor fésüld át a bundáját, hogy eltávolítsd a belegabalyodott toklászokat.

állatorvos baleset bódítás megelőzés növény nyár nyári veszélyek séta sétáltatás toklász veszély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink