hirdetés

6 gyakori kerti növény, ami mérgező a kutyának: jobb, ha nem engeded a közelébe

Hangai Lilla

2022. július 16 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kutyád úgy döntött, hogy közelebbről megismerkedik az újonnan beszerzett, méregdrága lantlevelű fikuszoddal, sajnos nem a megtépázott növény miatt kell aggódnod. Ez a nagyon trendi, fenséges fácska is mérgező a kutyák számára.

hirdetés

Összegyűjtöttük 6 olyan növényt, amely bár gyönyörű és népszerű, annál veszélyesebb négylábú barátainkra nézve.

1. Kamilla

Illatos és bájos, mi több, teája rendkívül jótékony hatással van az emberi testre és szellemre. Érdekes módon a kamilla biztonságos különböző, kutyáknak szánt gyógyászati termékekben is. Nyugtató, gyulladáscsökkentő, izomlazító készítményként alkalmazzák külsőleg. Belsőleg pedig remek segítség lehet gyomor- és bélrendszeri betegségek kezelésében, például fekély esetén.

De a feldolgozatlan növény veszélyes! A mérgezés tünetei a következők lehetnek: kontakt dermatitisz, hányás, hasmenés, anorexia, allergiás reakció. Hosszú távú fogyasztása vérzéshez vezethet.

2. Lantlevelű fikusz

A Pinteresten szinte lehetetlen olyan lakberendezéssel kapcsolatos képet találni, amin nem szerepel ez a növény. Divatos és igazán mutatós, a fikuszfélék pedig nyáron remekül érzik magukat kültéren. Sajnos azonban lenyelve igen fájdalmas gyomor- és bélrendszeri, valamint bőrirritációt okozhatnak.

3. Eukaliptusz

Az eukaliptusz is igen nagy népszerűségre tett szert az utóbbi időben. Nem csak kerti növényként szeretik tartani, egyre inkább válik a lakás illatos díszévé. Kutyák számra azonban az eukaliptuszolaj – tehát nem csak a növény, a belőle kinyert olaj önmagában is – rendkívül mérgező. A legenyhébb esetben is irritáció, viszketés, pirosság a tünet. Nagyobb dózisban gyomor- és bélrendszeri irritációt, hányást, hasmenést, nyáladzást okoz. A fogyasztás után néhány órával pedig felléphetnek a neurológiai tünetek is, mint például letargia, zavarodottság, alacsony vérnyomás.

Az eukaliptuszolaj nem csak az eukaliptuszban található meg. Érdemes körültekintően bánni a következő növényekkel is, főleg, ha van otthoni fűszerkerted: babér, zsálya, rozmaring, kámfor, teafa, bazsalikom.

4. Muskátli

Ahogy beköszönt a jó idő, ellepik a városi és falusi erkélyek korlátait ezek a jellegzetes illatú, színes, nosztalgikus virágok. Szerencsére egy kevéssé mérgező növényről van szó, de népszerűsége miatt nem szerettük volna kihagyni a listából.

Külsőleg érintkezve a növénnyel bőrirritációt okoz, fogyasztása – a geránium olaj intenzív íze miatt – kevésbé gyakori, de tünete lehet a hányás, a rossz étvágy és a depresszió.

5. Fátyolaszparágusz

Felkapott növény lett az utóbbi időben, mert könnyű szaporítani kül- és beltéren is, mutatós és nincsenek különösebb igényei. Ezzel egyidejűleg egyre nagyobb kockázatot jelenthet a kutyák számára. A növény levelei és virága nem mérgező, de a piros kis bogyói, amik könnyen felhívják magukra a figyelmet, igen.

A tünetek általában nem túl súlyosak, és kimerülnek alhasi fájdalomban, hányásban, étvágytalanságban, hányingerben, hányásban. Bőrrel érintkezve gyulladást, hólyagokat és pirosságot okoz.

6. Boglárka

Ezzel a fényes szirmú, kis sárga virággal inkább mezei sétákon találkozhattok. Azért tartottuk fontosnak kiemelni, mert egy túra vagy kirándulás alkalmával az ebek egyébként is izgatottabbak az új ingerektől, ezért könnyen megeshet, hogy a megszokottól eltérően viselkednek. Több dolgot megrágnak, megnyalnak, belehemperegnek.

A virág olaja a nyálkahártyával érintkezve fájdalmas hólyagokat okoz, így ritkán fordul elő, hogy veszélyes mennyiséget fogyasztanának belőle a négylábúak. Ugyanakkor idősebb és kölyökkutyák számára kis mennyiség is végzetes lehet. Külső tünet lehet a hólyagosodás, viszketés, a nyálkahártya gyulladása, kiütések, feldagadt bőr. Belső tünetként pedig jelentkezhet anorexia, vér a vizeletben, véres hányás, hasmenés, szédülés, erős nyáladzás és bénulás.

Ha megtörtént a baj

Elsőre bármennyire is jelentéktelennek tűnhet az elfogyasztott mennyiség, egy percet se vesztegess, azonnal telefonálj az állatorvosnak! A mérgezés különösen veszélyes lehet, ha kutyádnak van bármilyen háttérben meghúzódó krónikus betegsége, ezért minden perc számít!

ha a kutya mérgező növényt evett kutya mérgező növények kutya mérgező virágok mérgezés mérgezés tünetei mérgező növények nyári veszélyek tavaszi veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink