hirdetés

10 életveszélyes dolog: sose engedd, hogy kedvenced a közelükbe menjen!

Szénási Szimonetta, 2023. május 10 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák végtelenül kíváncsi lények, minden érdekli őket, izgatottan szimatolva térképezik fel a lakás valamennyi zugát. Emiatt fokozottan vigyáznod kell arra, kedvenced nehogy olyasmi közelébe menjen, ami rá veszélyt jelent.

hirdetés

Jószágod főként az orrával fedezi fel a körülötte levő világot, a szimatolást aztán gyakran kóstolás követi, pedig rengeteg olyan anyag van az otthonodban, ami életveszélyes a kutyáknak. Nézzük, melyek ezek!

1.) Csokoládé

Kezdjük a legismertebb veszélyforrással, a csokoládéval. Szerencsére a legtöbb gazdi tisztában van vele, hogy a csoki már kis mennyiségben is nagyon mérgező az ebek esetében.

Ennek oka az édességben található teobromin. Ez a kakaónövényből nyert alkaoid serkenti a központi idegrendszert, kitágítja a hörgőket, valamint hatással van a szív- és érrendszerre. A étcsokoládéban tízszer több teobromin található, mint a tejcsokikban.

A csokoládémérgezés tünetei a fokozott aktivitás, a hányás és a hasmenés, az inkontinencia, a szapora légzés és szívverés, továbbá hidegrázás és görcsök is felléphetnek.

2.) Paracetamol

Az egyik legismertebb láz- és fájdalomcsillapító a paracetamol – de csak az embereknek! A kutyák számára azonban méreg. Náluk súlyos vörösvértest- és májkárosodást okozhat, aminek következtében az állat el is pusztulhat.

3.) Lúg

A háztartásokban a leggyakrabban fellelhető lúgos anyagok a különféle fehérítők, a fürdőszobai tisztítószerek, mint a vízkőoldók, egyes mosogatószerek, és vannak, akik ammóniát is használnak. Emellett az elemek is tartalmaznak lúgos anyagot.

A lúg rendkívül mérgező állatra-emberre egyaránt. Lenyelve irritálja a száj, a nyelőcső, a gyomor, továbbá a belek nyálkahártyáját, sőt akár súlyos égési sérüléseket okozhat. Legrosszabb esetben pedig lyukat mar a szervekre.

A lúgmérgezés általában 24 órán belül halállal végződik, így az alábbi tüneteknél ne késlekedj, azonnal vidd orvoshoz a kutyádat: sérülések a szájban, nyáladzás, étvágytalanság és görcsrohamok.

4.) Naftalin

A naftalin klasszikus molyirtó, amit többnyire kis golyócskák formájában árusítanak. Lenyelése esetén a májat és a központi idegrendszert károsítja. Mivel a boltokban kapható termékek kis mérete miatt könnyen megvan a baj, így jobb, ha kedvenced mellett nem ezzel védekezel a molyok ellen.

5.) Mosószerek és öblítők

Négylábúink a ház minden zugát szeretik a magukénak tudni, ez alól pedig a fürdőszoba sem kivétel. Emiatt sose tartsd számára is hozzáférhető helyen se a mosószert, se az öblítőt, ugyanis mindkettő életveszélyes a kutyákra nézve!

Ezekben a szerekben úgynevezett kationos felületaktív anyagok vannak, mint a fertőtlenítő- és a csíraölőszerekben. A mérgezés tünetei a szájban levő sérülések – mintha megégett volna a kutya nyálkahártyája –, a fokozott nyáladzás, a hányás, a letargia, a görcsrohamok, a sokk és a kóma.

6.) Szájvíz

Mást veszélyt is rejt a fürdő, mégpedig a szájvizet, ami bórsavtartalma miatt mérgező szőrös barátodra nézve. A bórsavmérgezés tünetei lehetnek a fokozott nyálfolyás, a hányás, a görcsök és a kóma. Bórsav található a kontaktlencse-folyadékban ás a műfogsortisztítókban is, így azokat se hagyd elérhető helyen!

7.) Fagyálló

A legtöbb mérgezéses esetben a fagyálló a bűnös. Minden évben rengeteg kutya életét követeli ez a rendkívül veszélyes anyag. Ennek legfőbb oka, hogy a fagyálló jó illatú és finom, így a gyanútlan állat nem is sejti, micsoda életveszélyes dolgot lefetyelt be éppen. Pedig a benne található etilénglikol tönkreteszi az eb veséjét, emellett hányást, letargiát és görcsöket okoz, végül a legtöbb fagyállót fogyasztó kutya elpusztul.

8.) Fehérítők

Már esett szó a lúg tartalmú fehérítőkről, de a klóros vegyületek hasonlóan veszélyesek az állatokra. Intő jel lehet a hányás és a fokozott nyálzás mellett a hasi fájdalom.

9.) Gyümölcsök, gyümölcsmagok

A gyümölcsök két okból is veszélyt jelentenek kutyusodra. Egyrészt van, amit tilos enniük, mert mérgező: ilyen a szőlő, vagy a belőle készült mazsola. A szüret éppen ezért életveszélyes a kutyákra nézve, hiszen a tőkék között kolbászolva észrevétlenül felcsipegethetik a lepotyogó szemeket, pedig már egyetlen szőlőszem is végzetes lehet!

Másrészt a magok lenyelése fulladást, belső sérülést vagy bélelzáródást okozhat. Ezért sose engedd, hogy kutyád felegye a földre hullott gyümölcsöt, és az asztalon se hagyd kinn a csábító falatokat!

10.) Mérgező növények

Számos kedvelt dísznövény elfogyasztása mérgezést okoz az ebeknél, így mielőtt beruháznál egy új cserepes szobadíszre, nézz utána, árthat-e kedvencednek. A meglevő növényeket is ellenőrizd, és a mérgezőeket tedd magasra, hogy véletlenül se legyen baj! Ugyanezen okból a kertben is indokolt szemlét tartani.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon