hirdetés

10 életveszélyes dolog: sose engedd, hogy kedvenced a közelükbe menjen!

Szénási Szimonetta

2023. május 10 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák végtelenül kíváncsi lények, minden érdekli őket, izgatottan szimatolva térképezik fel a lakás valamennyi zugát. Emiatt fokozottan vigyáznod kell arra, kedvenced nehogy olyasmi közelébe menjen, ami rá veszélyt jelent.

hirdetés

Jószágod főként az orrával fedezi fel a körülötte levő világot, a szimatolást aztán gyakran kóstolás követi, pedig rengeteg olyan anyag van az otthonodban, ami életveszélyes a kutyáknak. Nézzük, melyek ezek!

1.) Csokoládé

Kezdjük a legismertebb veszélyforrással, a csokoládéval. Szerencsére a legtöbb gazdi tisztában van vele, hogy a csoki már kis mennyiségben is nagyon mérgező az ebek esetében.

Ennek oka az édességben található teobromin. Ez a kakaónövényből nyert alkaoid serkenti a központi idegrendszert, kitágítja a hörgőket, valamint hatással van a szív- és érrendszerre. A étcsokoládéban tízszer több teobromin található, mint a tejcsokikban.

A csokoládémérgezés tünetei a fokozott aktivitás, a hányás és a hasmenés, az inkontinencia, a szapora légzés és szívverés, továbbá hidegrázás és görcsök is felléphetnek.

2.) Paracetamol

Az egyik legismertebb láz- és fájdalomcsillapító a paracetamol – de csak az embereknek! A kutyák számára azonban méreg. Náluk súlyos vörösvértest- és májkárosodást okozhat, aminek következtében az állat el is pusztulhat.

3.) Lúg

A háztartásokban a leggyakrabban fellelhető lúgos anyagok a különféle fehérítők, a fürdőszobai tisztítószerek, mint a vízkőoldók, egyes mosogatószerek, és vannak, akik ammóniát is használnak. Emellett az elemek is tartalmaznak lúgos anyagot.

A lúg rendkívül mérgező állatra-emberre egyaránt. Lenyelve irritálja a száj, a nyelőcső, a gyomor, továbbá a belek nyálkahártyáját, sőt akár súlyos égési sérüléseket okozhat. Legrosszabb esetben pedig lyukat mar a szervekre.

A lúgmérgezés általában 24 órán belül halállal végződik, így az alábbi tüneteknél ne késlekedj, azonnal vidd orvoshoz a kutyádat: sérülések a szájban, nyáladzás, étvágytalanság és görcsrohamok.

4.) Naftalin

A naftalin klasszikus molyirtó, amit többnyire kis golyócskák formájában árusítanak. Lenyelése esetén a májat és a központi idegrendszert károsítja. Mivel a boltokban kapható termékek kis mérete miatt könnyen megvan a baj, így jobb, ha kedvenced mellett nem ezzel védekezel a molyok ellen.

5.) Mosószerek és öblítők

Négylábúink a ház minden zugát szeretik a magukénak tudni, ez alól pedig a fürdőszoba sem kivétel. Emiatt sose tartsd számára is hozzáférhető helyen se a mosószert, se az öblítőt, ugyanis mindkettő életveszélyes a kutyákra nézve!

Ezekben a szerekben úgynevezett kationos felületaktív anyagok vannak, mint a fertőtlenítő- és a csíraölőszerekben. A mérgezés tünetei a szájban levő sérülések – mintha megégett volna a kutya nyálkahártyája –, a fokozott nyáladzás, a hányás, a letargia, a görcsrohamok, a sokk és a kóma.

6.) Szájvíz

Mást veszélyt is rejt a fürdő, mégpedig a szájvizet, ami bórsavtartalma miatt mérgező szőrös barátodra nézve. A bórsavmérgezés tünetei lehetnek a fokozott nyálfolyás, a hányás, a görcsök és a kóma. Bórsav található a kontaktlencse-folyadékban ás a műfogsortisztítókban is, így azokat se hagyd elérhető helyen!

7.) Fagyálló

A legtöbb mérgezéses esetben a fagyálló a bűnös. Minden évben rengeteg kutya életét követeli ez a rendkívül veszélyes anyag. Ennek legfőbb oka, hogy a fagyálló jó illatú és finom, így a gyanútlan állat nem is sejti, micsoda életveszélyes dolgot lefetyelt be éppen. Pedig a benne található etilénglikol tönkreteszi az eb veséjét, emellett hányást, letargiát és görcsöket okoz, végül a legtöbb fagyállót fogyasztó kutya elpusztul.

8.) Fehérítők

Már esett szó a lúg tartalmú fehérítőkről, de a klóros vegyületek hasonlóan veszélyesek az állatokra. Intő jel lehet a hányás és a fokozott nyálzás mellett a hasi fájdalom.

9.) Gyümölcsök, gyümölcsmagok

A gyümölcsök két okból is veszélyt jelentenek kutyusodra. Egyrészt van, amit tilos enniük, mert mérgező: ilyen a szőlő, vagy a belőle készült mazsola. A szüret éppen ezért életveszélyes a kutyákra nézve, hiszen a tőkék között kolbászolva észrevétlenül felcsipegethetik a lepotyogó szemeket, pedig már egyetlen szőlőszem is végzetes lehet!

Másrészt a magok lenyelése fulladást, belső sérülést vagy bélelzáródást okozhat. Ezért sose engedd, hogy kutyád felegye a földre hullott gyümölcsöt, és az asztalon se hagyd kinn a csábító falatokat!

10.) Mérgező növények

Számos kedvelt dísznövény elfogyasztása mérgezést okoz az ebeknél, így mielőtt beruháznál egy új cserepes szobadíszre, nézz utána, árthat-e kedvencednek. A meglevő növényeket is ellenőrizd, és a mérgezőeket tedd magasra, hogy véletlenül se legyen baj! Ugyanezen okból a kertben is indokolt szemlét tartani.

csokoládé fagyálló fagyálló mérgezés kutya halálos méreg kutya csoki mérgező méreg mérgezés mérgezés tünetei mérgező anyag mérgező ételek mérgező növények vegyszer vegyszeres mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!