hirdetés

Csak jót akartak, kedvencük mégis belehalt a gyógyszerbe: az ibuprofén méreg a kutyáknak

Szénási Szimonetta

2023. január 4 - Képek: Getty Images Hungary

Mielőtt bármiféle gyógyszert adsz kedvencednek, egyeztess előtte állatorvossal, ugyanis egyes készítmények életveszélyesek a számára.

hirdetés

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület is megosztotta annak a kutyának a tragikus történetét, aki az ibuprofén tartalmú gyógyszer miatt az életét vesztette.

Csak jót akartak

Mint olvasható a bejegyzésben, a kutya gazdái azért adtak gyógyszert kedvencüknek, mert a kutyában rengeteg kullancs volt. Azonban az ibuprofén tartalmú láz- és fájdalomcsillapítók a kutyák esetében mérgezőek. Az állat életét már az orvosok sem tudták megmenteni.

Figyelem, a következő kép megrázó lehet!

Már kevés is elegendő

Az ibuprofén nagyon gyorsan felszívódik. Ha többször kap a kutya, akkor még az alacsony dózis is gyomorfekélyt, perforációt, gyomor- és bélvérzést, vesekárosodást okozhat. Az egyszeri jelentősebb mennyiség – ami körülbelül olyan 100-125 mg/kg – pedig hányást, hasmenést, hasfájást és étvágytalanságot vált ki, súlyos esetben idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek. Ha pedig az állat több tablettát fogyaszt el, az halálos is lehet.

A fentiekhez fontos tudni, hogy az embereknek szánt különböző fájdalomcsillapító tabletták egyenként körülbelül 200-400 mg ibuprofént tartalmaznak.

Ne legyél önjelölt orvos!

Éppen ezért soha ne adj úgy gyógyszert, hogy arról előtte nem egyeztettél állatorvossal! Igaz ez abban az esetben is, ha kutyád korábban már kapta az adott szert: lehet, hogy ami egyszer használt, az az új vagy kiújuló problémánál már nem fog, rosszabb esetben pedig ártasz vele. Ugyanígy az sem indok, ha egy ismerősöd kutyáját ugyanazokkal a tünetekkel az adott készítménnyel kezelték.

Mindez nemcsak a tablettákra, de a krémekre, szemcseppekre, oldatokra, stb. igaz. Ne legyél önjelölt orvos, mert abból könnyen nagy baj lehet! Ezen felül, természetesen, tartsd a házipatikát jól elzárva, kedvenced számára nem hozzáférhető helyen. További mérgező gyógyszerekről ITT olvashatsz bővebben.

Egyes ételek is tilosak

Ahogy a gyógyszerek, úgy bizonyos élelmiszerek is okozhatnak mérgezést, ami a kutya méretétől, életkorától és egészségi állapotától függően igen súlyos, sőt életveszélyes is lehet! Ide tartozik a csokoládé és minden kakaótartalmú édesség, a szőlő és a mazsola, a hagymafélék, de túl zsíros vagy fűszeres ételek sem valók az állatoknak.

Vegyszerek és tisztítószerek

Télen az egyik legveszélyesebb anyag a háztartásodban a fagyálló folyadék. Ez ugyanis kellemes illatú, ízre pedig édes, így a kutya örömmel fogyasztja, pedig már igen kis mennyiségben is halálos méreg. Soha ne tartsd az állat számára hozzáférhető helyen, ahogy semmilyen vegyszert és tisztítószert se!

A gyors beavatkozás életet menthet

Ha pedig felmerül bármiféle mérgezés gyanúja, sose késlekedj, azonnal vidd orvoshoz a kutyát, mert az elfogyasztott anyagtól függően néha csak percek kellenek a tragédiához!

állatorvos baleset gyógyszer gyógyszeres mérgezés halálos méreg kutya gyógyszert evett méreg mérgezés mérgező mérgező anyag mérgező ételek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!