8 téli veszély, ami kutyádra leselkedik: nem csak odakint kell vigyáznod kedvencedre

Szénási Szimonetta, 2022. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

A hideg hónapok számos veszélyt rejtenek négylábúdra nézve, ám megfelelő felkészültséggel megóvhatod őt ezektől!

Rövid, hideg nappalok, sötétben megtett séták, hó és fagy – csak néhány didergető jellemzője a télnek, amik ráadásul az állatokra, így a kutyákra nézve több okból is rizikósak. A biztonságosnak hitt otthonban is megjelennek olyan holmik, amik komoly bajt okozhatnak. A téli veszélyek azonban kellő odafigyeléssel kivédhetők. Nézzük, mikre kell ügyelned!

1.) Fagyálló

Kezdjük is a sort egy „benti veszélyforrással”, ami ráadásul kedvenced életébe is kerülhet: a fagyálló olyan súlyos mérgezést okozhat, hogy abba az eb igen rövid idő alatt bele is halhat. A vegyszer édes illata miatt igencsak vonzó a négylábúaknak, így mindig tartsd elzárva, kutyád számára nem hozzáférhető helyen.

Emellett arra is figyelj, nehogy a kocsidból szivárogjon ki a mérgező anyag. Abban az esetben, ha ez megtörténne, és kutyád belelép a folyadékba, azonnal mosd le a mancsait szappanos vízzel. Ha pedig belenyalt, vagy csak felmerül annak gyanúja, késlekedés nélkül vidd állatorvoshoz jószágodat! Ebben az esetben túlzás nélkül minden perc számít.

A fagyálló folyadék életveszélyes méreg a kutyákra (is)!

2.) Fagyási sérülés és kihűlés

A hideg időben, főleg ha mínuszok vannak, kedvenced a szabadban kihűlhet (hipotermia) és fagyási sérüléseket is szenvedhet. Szeles időben a testhő túlzott csökkenése még gyorsabban bekövetkezhet. A fiatal és az idősebb, illetve a rövid szőrű és a csupasz kutyák fokozottan ki vannak téve a zord időnek. A mancsokba könnyen beleragad a hó és a jég, ami miatt az eb még hamarabb kihűl, illetve elfagyhatnak a lábai.

Ha az időjárás indokolja, adj ruhát és kutyacipőt pajtásodra, és így se tartózkodjatok túl sokáig kint. Intő jel lehet a kutya reszketése, és ha szemmel láthatóan nagyon, az indokoltnál jobban elfáradt. Ha a gyanús tünetek odahaza sem múlnak el, esetleg rosszabbodnak, akkor fel kell keresni az orvost!

3.) Óvakodjatok a befagyott tavaktól!

Előfordulhat, hogy télen olyan hidegre fordul az időjárás, hogy a tavak befagynak. Ám vastagnak tűnő jégpáncél csalóka, hiszen rénézésre nehéz megállapítani, milyen mélységig fagyott meg a víz. A melegebb áramlatok is elvékonyítják a jégtakarót. Emiatt a kiszámíthatatlanság miatt inkább ne engedd kutyádat a jégre!

Ha mégis rámenne, és a jégréteg beszakad alatt, akkor pedig ne rohanj utána fejvesztve, nehogy te is a dermesztő vízben találd magad! Előszőr próbáld pórázzal vagy egy hosszabb bottal/ággal segíteni, miközben hívogatod és biztatod, hogy ússzon feléd. A pórul járt jószágot ilyenkor a már részletezett kihűlés és fagyás veszélye is fenyegeti, így az eset után fontos, hogy állatorvos is lássa.

4.) Útsó és egyéb vegyszerek

A jeges utakat útszórósóval vagy egyéb fagymentesítő folyadékokkal szokás csúszásmentessé tenni. Ezek a vegyszerek azonban kutyád bőrére kerülve irritációt okozhatnak, ami ellen kutyacipővel tudsz védekezni. A mérgezés elkerülése miatt arra is ügyelj, hogy kedvenced sose egyen havat, és ne is nyalogassa a földet ezeken a helyeken! A lábbeli nélkül sétáló ebeknek ajánlott a szappanos mancsmosás minden séta után.

5.) Fontos látszani

A megrövidült nappalok miatt reggel és már délután is kénytelen vagy sötétben útnak indulni négylábúddal. A sétához ilyenkor feltétlenül viseljetek valamilyen láthatósági eszközt – fényvisszaverő pórázt, nyakörvet, láthatósági mellényt vagy foszforeszkáló kiegészítőket –, hogy a járművezetők időben észrevegyenek titeket.

A láthatósági mellény megmentheti kedvenced életét is.

6.) Rágcsálóirtás

A téli veszélyek egyike a több helyre kitett patkány-, illetve egérméreg, ami káros lehet kedvencedre is. Többnyire társasházak környékén szokás így védekezni a rágcsálók ellen, így ott különösen vigyázz arra, merre szaglászik az eb.

7,) Ízületi gyulladás

A hideg miatt az ízületi gyulladás (artritisz) tünetei is rosszabodhatnak, így ha ebben szenved kedvenced, egyeztess az orvosával, miként tudsz enyhíteni a fájdalmain. Ha pedig gyanús tüneteket észlelsz – merev végtagok, főleg reggelente, letargia, kedvetlenség, csökkent aktivitás és fájdalom –, akkor az okok keresésénél vedd számításba ezt a betegséget is.

8.) Plusz kilók

Telente gyakori probléma, hogy egyes kutyák felszednek pár kilót. Az időjárás és a napfényes órák számának csökkenése miatt rövidülnek a séták, a kevesebb mozgás pedig a megszokott táplálás mellett is hízáshoz vezethet. Emiatt indokolt lehet az úgynevezett téli menü bevezetése. Erről azonban mindenképp egyeztetned kell kedvenced orvosával!

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon