hirdetés

8 téli veszély, ami kutyádra leselkedik: nem csak odakint kell vigyáznod kedvencedre

Szénási Szimonetta

2022. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

A hideg hónapok számos veszélyt rejtenek négylábúdra nézve, ám megfelelő felkészültséggel megóvhatod őt ezektől!

hirdetés

Rövid, hideg nappalok, sötétben megtett séták, hó és fagy – csak néhány didergető jellemzője a télnek, amik ráadásul az állatokra, így a kutyákra nézve több okból is rizikósak. A biztonságosnak hitt otthonban is megjelennek olyan holmik, amik komoly bajt okozhatnak. A téli veszélyek azonban kellő odafigyeléssel kivédhetők. Nézzük, mikre kell ügyelned!

1.) Fagyálló

Kezdjük is a sort egy „benti veszélyforrással”, ami ráadásul kedvenced életébe is kerülhet: a fagyálló olyan súlyos mérgezést okozhat, hogy abba az eb igen rövid idő alatt bele is halhat. A vegyszer édes illata miatt igencsak vonzó a négylábúaknak, így mindig tartsd elzárva, kutyád számára nem hozzáférhető helyen.

Emellett arra is figyelj, nehogy a kocsidból szivárogjon ki a mérgező anyag. Abban az esetben, ha ez megtörténne, és kutyád belelép a folyadékba, azonnal mosd le a mancsait szappanos vízzel. Ha pedig belenyalt, vagy csak felmerül annak gyanúja, késlekedés nélkül vidd állatorvoshoz jószágodat! Ebben az esetben túlzás nélkül minden perc számít.

A fagyálló folyadék életveszélyes méreg a kutyákra (is)!

2.) Fagyási sérülés és kihűlés

A hideg időben, főleg ha mínuszok vannak, kedvenced a szabadban kihűlhet (hipotermia) és fagyási sérüléseket is szenvedhet. Szeles időben a testhő túlzott csökkenése még gyorsabban bekövetkezhet. A fiatal és az idősebb, illetve a rövid szőrű és a csupasz kutyák fokozottan ki vannak téve a zord időnek. A mancsokba könnyen beleragad a hó és a jég, ami miatt az eb még hamarabb kihűl, illetve elfagyhatnak a lábai.

Ha az időjárás indokolja, adj ruhát és kutyacipőt pajtásodra, és így se tartózkodjatok túl sokáig kint. Intő jel lehet a kutya reszketése, és ha szemmel láthatóan nagyon, az indokoltnál jobban elfáradt. Ha a gyanús tünetek odahaza sem múlnak el, esetleg rosszabbodnak, akkor fel kell keresni az orvost!

3.) Óvakodjatok a befagyott tavaktól!

Előfordulhat, hogy télen olyan hidegre fordul az időjárás, hogy a tavak befagynak. Ám vastagnak tűnő jégpáncél csalóka, hiszen rénézésre nehéz megállapítani, milyen mélységig fagyott meg a víz. A melegebb áramlatok is elvékonyítják a jégtakarót. Emiatt a kiszámíthatatlanság miatt inkább ne engedd kutyádat a jégre!

Ha mégis rámenne, és a jégréteg beszakad alatt, akkor pedig ne rohanj utána fejvesztve, nehogy te is a dermesztő vízben találd magad! Előszőr próbáld pórázzal vagy egy hosszabb bottal/ággal segíteni, miközben hívogatod és biztatod, hogy ússzon feléd. A pórul járt jószágot ilyenkor a már részletezett kihűlés és fagyás veszélye is fenyegeti, így az eset után fontos, hogy állatorvos is lássa.

4.) Útsó és egyéb vegyszerek

A jeges utakat útszórósóval vagy egyéb fagymentesítő folyadékokkal szokás csúszásmentessé tenni. Ezek a vegyszerek azonban kutyád bőrére kerülve irritációt okozhatnak, ami ellen kutyacipővel tudsz védekezni. A mérgezés elkerülése miatt arra is ügyelj, hogy kedvenced sose egyen havat, és ne is nyalogassa a földet ezeken a helyeken! A lábbeli nélkül sétáló ebeknek ajánlott a szappanos mancsmosás minden séta után.

5.) Fontos látszani

A megrövidült nappalok miatt reggel és már délután is kénytelen vagy sötétben útnak indulni négylábúddal. A sétához ilyenkor feltétlenül viseljetek valamilyen láthatósági eszközt – fényvisszaverő pórázt, nyakörvet, láthatósági mellényt vagy foszforeszkáló kiegészítőket –, hogy a járművezetők időben észrevegyenek titeket.

A láthatósági mellény megmentheti kedvenced életét is.

6.) Rágcsálóirtás

A téli veszélyek egyike a több helyre kitett patkány-, illetve egérméreg, ami káros lehet kedvencedre is. Többnyire társasházak környékén szokás így védekezni a rágcsálók ellen, így ott különösen vigyázz arra, merre szaglászik az eb.

7,) Ízületi gyulladás

A hideg miatt az ízületi gyulladás (artritisz) tünetei is rosszabodhatnak, így ha ebben szenved kedvenced, egyeztess az orvosával, miként tudsz enyhíteni a fájdalmain. Ha pedig gyanús tüneteket észlelsz – merev végtagok, főleg reggelente, letargia, kedvetlenség, csökkent aktivitás és fájdalom –, akkor az okok keresésénél vedd számításba ezt a betegséget is.

8.) Plusz kilók

Telente gyakori probléma, hogy egyes kutyák felszednek pár kilót. Az időjárás és a napfényes órák számának csökkenése miatt rövidülnek a séták, a kevesebb mozgás pedig a megszokott táplálás mellett is hízáshoz vezethet. Emiatt indokolt lehet az úgynevezett téli menü bevezetése. Erről azonban mindenképp egyeztetned kell kedvenced orvosával!

artritisz elhízás fagyálló fagyálló mérgezés kutya hipotermia hipotermia kutyáknál hízás ízületi gyulladás kutya fagyási sérülés kutya ízületi gyulladás jelei kutya láthatóság kutya télen méreg mérgezés patkány séta tél téli betegségek téli időjárás téli kutyacipő téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink