hirdetés

Neked is ismerős látvány a tacskó, aki hasát a földön húzza? Tornóczky Anita a túlsúlyos kutyákról

Tornóczky Anita

2022. október 9 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnos egyre több túletetett kutyát látok, ami nem tudom, hogy a kevés mozgatás, vagy a nem megfelelő mozgatás eredménye, de valószínűleg mindkettő. Azért is nehéz ezzel szembe menni, mert a legtöbb gazda sem él egészségesen, ő is keveset mozog és nem „jól” eszik.

hirdetés

Ha egy jól izmolt, fényes szőrzetű kutya bordakosara látható, az nem sovány, még akkor sem, ha a szomszéd néni rendszeresen megjegyzést tesz rá. Az egészséges állapotú, jó kondíciójú kutya bordái rövid szőr mellett láthatók, hosszú szőr mellett kitapinthatók.

Az elhízás egyre súlyosabb probléma

Számtalan lakásban tartott kutya elhízik azért, mert sokkal több ennivalót kap, mint amennyi számára szükséges lenne. Nagy ritkán az elhízás hátterében lehet öröklött hajlam vagy hormonális probléma is természetesen. Manapság a klinikai tapasztalatok alapján az látszik, hogy több kutyát kezelnek elhízás, mint alultápláltság miatt.

Az ivartalanítást is az elhízás okaihoz sorolják, pedig 99%-ban csak arról van szó, hogy az ivarszervek működése sok energiát emészt fel, és ha már erre nincs szüksége az állat szervezetének, akkor kevesebb tápanyag is elegendő. Így, ha ivartalanítás után kutyánk adagját 10-15%-kal csökkentjük, biztosan nem fog meghízni.

Számos probléma adódik belőle

A túltáplált kutya gyakran küzd párzási nehézségekkel, meddőséggel, légzési zavarokkal, anyagcsere-zavarokkal, valamint a súlyfelesleg szív-, máj-, és vesebetegségek eredője is lehet. Éppen ezért a súlyukra nagyon figyeljünk. Különösen fontos ez az ízületi- és gerincproblémákra hajlamos fajtáknál és egyedeknél, hiszen a túlsúly eszkalálja, vagy akár kihozza a problémát. Ugye nektek is ismerős látvány a tacskó, aki a hasát a földön húzza? Miközben a gerincsérv minden harmadik tacskót elér…

Ha a kutya már elhízott, akkor fokozatosan növelni kell a mozgást, hogy ne erőltessük meg a szervezetét és az ízületeit, és ezzel párhuzamosan csökkentenünk kell az élelem mennyiségét és azon belül a szénhidrát arányát. Az elhízott kutyák etetésére különösen alkalmas a főtt étel, hiszen jobban tudunk játszani az arányokkal és tudjuk váltogatni az összetevőket. Egy trükkös hozzávaló a szarvasmarha vagy sertéstüdő, mert a szivacsos szerkezetű tüdőszövet gyorsan megtölti az gyomrát és tápértéke sokkal alacsonyabb. Zöldségekből is a minél alacsonyabb cukortartalmúakat érdemes választani, míg a köretek közül a quinoa igen jó választás lehet.

elhízás elhízott kutya kövér kutya kutya elhízás veszélyei Tornóczky Anita túlsúly túlsúlyos kutya túlsúlyos kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink