hirdetés

Tények és tévhitek az ivartalanításról: tényleg meghíznak a kutyák a műtét után?

László Enikő

2021. április 6

Az ivartalanítás egészségügyi okokból és a menhelyen lévő árvák számának csökkentése miatt is nagyon fontos. Elterjedt vélekedés, hogy a műtéten átesett ebek hajlamosak az elhízásra. Mi az igazság?

hirdetés

Rengeteg tévhit kering az ivartalanítással kapcsolatban. Néhányan azért ellenzik, mert úgy gondolják, a kutyáknak is meg kell adni az anyai vagy apai örömöt. Vagy hogy ez kegyetlen csonkítás, amit akkor kellene csak elvégezni, ha a beavatkozásnak a gazda is szívesen alávetné magát. Hiszen ha az ebet egy biztonságos kerítés választja el a nagyvilágtól, nem érheti baj, nem fenyegeti az a veszély, hogy vemhes lenne vagy megtermékenyítene egy szukát. Emellett az a vélekedés is elterjedt, hogy az ebek meghízhatnak, személyiségük pedig megváltozik.

Az ivartalanítás előnyei

Az ivartalanítás nem csak arra szolgál, hogy elkerüljük a nemkívánatos szaporulatot. A beavatkozással számos betegség elkerülhető, ami kedvenced számára akár végzetes is lehetne. A Georgiai Egyetem 2013-ban készített egy tanulmányt, miszerint az ivaros kutyák átlagéletkora 7,9 év, míg az ivartalanítottaké 9,4. A kutatásban 40.000 elhunyt eb adatait vizsgálták meg. Az ivaros kutyákkal leggyakrabban sérülés vagy fertőző betegség végzett, míg az ivartalanokkal rák vagy autoimmun betegség.

A szukák esetében több betegség is megelőzhető a beavatkozással. A fiatalon elvégzett ivartalanítás szinte nullára csökkenti az emlődaganatok kialakulásának kockázatát, illetve megelőzhetőek a petefészkek és a méh gyulladással járó megbetegedései is. Az életkor előrehaladtával a műtéti beavatkozással járó kockázat is egyre magasabb, éppen ezért érdemes minél előbb megejteni a beavatkozást. Az ivartalanítás által az álvemhesség is megelőzhető, ami akár minden tüzelés után előfordulhat.

Ivartalanítás utáni heg egy szuka kutyán.

Az ivartalanított kan kutyáknál csökken a here és végbéltájéki daganatok, illetve a prosztata problémáinak előfordulása. Emellett a tüzelő szukák nem fogják odavonzani a házhoz a környék kanjait, és nem piszkítják össze a lakást. Nem utolsó szempont, hogy a megbetegedések műtéti ellátásának, gyógykezelésének költsége jóval meghaladja az időben elvégzett ivartalanításét.

A tévhitek eloszlatása

A legtöbb tulajdonos fél, hogy műtét közben komplikációk léphetnek fel, azonban fiatal, egészséges állatok esetében ennek esélye igen csekély. A beavatkozáson átesett ebek személyisége nem változik meg lényegesen, de előfordulhat, hogy nyugodtabbá válnak és bizonyos magatartási problémák megszűnnek.

Ivartalanítást követően a nemi hormonok csökkenésével minimalizálódhat a territoriális viselkedés, a jelölő és ivarzó magatartás.

A beavatkozás után a kutyák energiaigénye csökken, de ez nem egyenlő az elhízással. Megfelelő táplálással és mozgással elkerülhető a súlygyarapodás.

Ivartalanítás után különösen fontos, hogy kutyád ne nassoljon.

Hogyan tápláld ivartalanított kedvencedet?

Az ivartalanított kutyák energiaigénye csökken. Ezt minden gazdának érdemes figyelembe venni. Az ebek táplálásán nem kell gyökeresen változtatni, csupán odafigyelni. Számos, kifejezetten ivartalanított kedvencek részére készült táp található a piacon. Ezeket interneten, szakboltokban és állatorvosi rendelőkben is lehet kapni. Az adagolási útmutató az összes minőségi táp csomagolásán megtalálható, így ki tudod mérni, mennyi kedvenced számára a megfelelő napi adag. A pontosan betartott adagolás mellett is fontos figyelni kutyád súlyára, érdemes mérni akár hetente. Amennyiben fogyást vagy súlygyarapodást tapasztalsz, állíts az adagon. Ha így sem boldogulsz, fordulj segítségért állatorvoshoz.

Milyen az ideális táp?

  • csökkentett zsírtartalommal rendelkezik
  • megfelelő mennyiségű prebiotikus rostokat tartalmaz
  • megfelelő mennyiségű állati eredetű fehérjeforrást tartalmaz
  • olyan szénhidrátokat tartalmaz, melyek csökkentik az energiaraktározás mértékét (például árpa)

Fontos, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálás mellett az eb ne nassoljon. Az asztalról rendszeresen lepottyantott falatkák egy idő után elhízáshoz vezethetnek, amivel veszélyezteted kedvenced egészségét. Ha tanítod, tréningezel vele, a jutalomfalatok számítsanak bele a napi fejadagba, annyival kevesebb vacsorát kapjon aznap. Ezzel elkerülheted, hogy súlya gyarapodjon.

A rendszeres testmozgás az ivartalanított kedvencek esetében is kiemelten fontos. Gondoskodj kutyád egyéni mozgásigényéről, fizikai lefárasztásáról napi szinten.

Ezeket a változtatásokat nem szabad túlgondolni. Nem azt jelentik, hogy kedvenceddel ettől kezdve minden nap maratoni sétákat kell megtennetek, és szemenként le kell mérned a napi fejadagját. Egyes kutyák hajlamosabbak az elhízásra, mint mások. Ez teljesen egyed- és fajtafüggő. Az is gyakran előfordul, hogy szinte semmiben sem kell kedvenced életmódján változtatnod. Az ivartalanítás után már csak azzal kell foglalkoznod, hogy minél boldogabb és hosszabb életet éljetek együtt.

(Képek: Getty Images Hungary)

ápolás elhízott kutya etetés ivartalanítás ivartalanítás után kutya ivartalanítása kutya táplálkozása tévhitek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink