hirdetés

A kutyák anyai öröme, és ami mögötte van: Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2020. december 10

Ki ne szeretné a kölyökkutyákat? Egy jobbra-balra csetlő-botló szőrgombolyag a világ egyik legcukibb dolga. Viszont a felhőtlen örömön és a gyönyörködésen kívül van még pár dolog, amivel érdemes tisztában lenni.

hirdetés

Most tekintsünk el attól, hogy mennyire észszerű dolog az, hogy csak úgy szülessenek kutyák. Mert cukik vagy mert jól jön egy kis pénz. Hiszen az ország menhelyei nagy átlagban tömve vannak. Most pedig ne menjünk bele az ivartalanítás egészségügyi vonatkozásaiba sem.  Inkább nézzük azt, mivel jár egy alomnyi kölyökkutya világrajövetele, mivel az öröm mellett az üröm is könnyen betársul. Nem mindig mókás dolog ez.

A szentimentalizmuson túl

Roppantmód elferdítve látja a dolgokat az, aki úgy gondolja, hogy az egész történet arról szól, hogy két kutya szerelembe esik (az internetes népművészet után szabadon), két hónap múlva kipotyognak a kicsinyek, majd mindenki örül. Apa, anya, nagyszülők egyaránt. Egy kutya vemhessége és ellése ugyanannyi komplikációt rejthet magában, mint nálunk, embereknél. Egy állatról van szó, egy biológiai egyedről. Nem egy gépről, ami előállít „valamit”, ami aztán szépen kijön belőle.

Bármikor megeshet, hogy az egyébként nem megfelelően tartott vagy valamilyen, eddig tünet nélküli rendellenesség miatt még a szülés előtt komplikációk lépnek fel. A terhesség megviseli a szervezetet.

A legtöbb francia bulldog császármetszés nélkül képtelen világra hozni utódait.

Arra sincs garancia, hogy a kicsinyek csak úgy lazán kicsusszanva a szülőcsatornán jönnek a világra. Nem egy kutyát kell műteni azért, mert a kölykök beszorulnak vagy egyéb komplikáció lép fel. Akár az is megeshet, hogy az első szülés folyamán a hormonháztartás nem lép működésbe oly módon, hogy a megfelelő ösztönök a kutyából előtörjenek. Azt pedig ugye senki sem gondolja, hogy egy ilyen helyzetben nem kell igencsak a pénztárcája mélyére nyúlnia? Ráadásul, még a szakszerű orvosi beavatkozás mellett is megesik az, hogy a boldogan várt jövevények helyére egy szívet szaggató családi tragédia érkezik.

Viszont, még ha minden rendben le is ment jó pár óra leforgása alatt, mindenki jól van és elkezdjük átérezni a kutyánkba beleképzelt anyai örömöket, akkor sem dőlhetünk hátra. A java még csak most kezdődik.

Az első pár hét

Ha a szülés normálisan lement, még mindig résen kell lennünk. Az anyakutya és a kölykök részéről is felbukkanhat nem várt meglepetés. Gond lehet a megfelelő mennyiségű tej hiánya, és egy szülés még egy egészséges szervezetet is megvisel. A kicsik ilyenkor még rendkívül gyengék, az immunrendszerük nem épült ki teljesen. Ha nem vagyunk eléggé körültekintők, számos fertőzés és kórokozó ütheti fel a fejét, veszélybe sodorva az egész alom életét.

A fajtától, növekedési szakasztól, az alom nagyságától függően van még jó pár feladatunk. Például takarítani. A nagyobb testű, népes alomból származó kölykök pár hetes korukban már hatalmas felfordulást tudnak okozni. A tisztaság hiánya pedig további egészségügyi problémákat fog okozni.

Nem hátrány az sem, ha a kölykökkel foglalkozunk. Már a legelején szükséges az, hogy megfelelő, pozitív, megerősítő ingereket kapjanak. Enélkül szocializációs problémáik lesznek, amely alapja lesz a későbbi viselkedésproblémáknak. Sok feladat van az első pár hétben, most csak a leglényegesebbeket említettem. Fel szerettem volna hívni a figyelmet arra, hogy egy újszülött kölyökkutyát nem csak simogatni kell, miközben túlcsorduló szívvel nézegetjük őket.

Áldozat az öröm mellett

Persze, azt is megtehetjük, hogy rábízzuk a természetre – és sok esetben a véletlenre – a szukakutyánk és a benne fejlődő magzatok sorsát. Megeshet, hogy minden szépen magától, forgatókönyv szerint megy végbe. De az is, hogy a szüléskor bent ragad egy, akár két kölyök, amiről hozzáértés híján fogalmunk sincs. Majd pár nap elteltével azzal szembesülünk, hogy az anyakutya a fertőzések miatt kileheli lelkét, hátrahagyva akármennyi pár napos újszülöttet.
Mindkettő megtörténhet.

Amikor betervezünk egy alomnyi kölyköt, és befedeztetjük a kutyánkat, akkor a döntéssel felelősség is hárul ránk. Nem is kicsi. Kiskutyákat a világra hozni úgy, hogy mindenki egészsége és későbbi jóléte biztosítva legyen összetett feladat. Kell hozzá idő, energia és pénz. Az utóbbiból akár nagyon sok is kellhet, függően attól, hogy mennyi, előre nem látható komplikációval találkozunk. Tényleg jó érzés vidáman, egészségesen hempergő kölyökkutyák játékát nézni és olykor-olykor megsimogatni őket. De nem ebből áll az egész. Ez csak a jutalom a nem is olyan könnyű, háttérben zajló erőfeszítésekért.

(Képek: Getty Images Hungary)

ivartalanítás kölyökkutya kutya születése vemhesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink