hirdetés

Családtervezés Blökiéknél: érdekességek a kis élet kialakulásáról

Buzgó Csilla

2020. szeptember 18

Nincs is édesebb látvány egy kutyabarát számára, mint a boldogságban úszó, büszke kutyamama újszülött apróságai körében.

hirdetés

Bár a kutyusok vemhessége csak durván két hónapig tart, megannyi érdekesség övezi kialakulását és a magzatfejlődési folyamatot, akárcsak az emberek esetében.

Így fogannak meg a kiskutyák

A nőstény kutya, azaz a szuka fajtától függően fél- és másfél éves kora között válik ivaréretté, nagyjából ugyanez jellemző a kanokra is. Teherbe esni csak évente kétszer, a tüzelési időszakban képes, mely három hétig tart. Ilyenkor a szuka nyugtalanná válhat, szeméremteste megduzzad, és kis mennyiségű véres váladékot bocsát ki a hüvelyen keresztül.

Hormonszintje a 12. nap környékén változtatja meg a kanokkal szemben tanúsított viselkedését. Ekkor kezd el engedékennyé válni, és legtöbbször már farkát félrecsapva üdvözli udvarlóit.

A kankutya a párosodás során háromféle nemi váladékot fecskendez a nősténybe, az utolsó szakasz a leghosszabb. E célból jön létre a sokszor mulatságosnak tűnő “összeragadás”, melyet a kan péniszének különleges kialakítása tesz lehetővé. Mint sok más emlős, a kutya hímtagjában is megtalálható a péniszcsont, így az állat hímvesszője ráér a vaginában megduzzadni. Onnan viszont a vérbőség hatására gubószerűen megnagyobbodó rész és a hüvelyizmok erős zárása miatt nem tud azonnal távozni, ezért tapad össze a két kutya a koituszt követően még akár fél órán keresztül is. Erővel szétválasztani nem szabad őket, mert mindketten súlyos sérüléseket szenvedhetnek.

Tudtad? Ha a nőstény termékeny időszaka alatt több kannal párosodik, mindegyiktől foganhatnak kiskutyái. Tehát nem ritka, hogy egy almon belül teljesen más külsejű csöppségek születnek.

30 napos kutyaembrió

Új élet kezdődik az anyaméhben

A kutyusok vemhessége átlagosan 63 napig tart, a kölykök várható számának meghatározásához pedig a népi hiedelem szerint érdemes megszámolni az anyakutya mellbimbóit. Az eredményt felezd meg, s így nagyjából meg tudod becsülni a születendő alom méretét. Igaz, ez a módszer inkább a vadon élő kutyafélék esetében lehet pontos, a háziasított kutyák ugyanis rendszerint többet ellenek, mint farkas őseik.

Tudtad? A valaha feljegyzett legnagyobb almot 2004-ben Angliában ellette egy nápolyi masztiff: 24 kiskutyának örülhetett a büszke anyuka!

A pici már az anyaméhben elkezdi edzeni izmait

A vemhesség első 30 napjában a magzat nagyjából az embergyerekkel azonos ütemben fejlődik. Az anyaállat ilyenkor a nőkhöz hasonlóan tapasztalhat reggeli rosszulléteket, étvágytalanná, émelygőssé válhat.

Az első három hét a beágyazódásról és a sejtek villámgyors osztódásáról szól, a negyedik héten pedig kialakul a fej, egyes szervek és az első csigolya is. A hatodik hétre már tökéletesen kifejlett belső szervrendszerrel, végtagokkal és genitáliával rendelkezik az embrió. Ebben az időszakban kezd el mocorogni is, felkészítve izomzatát a születés utáni kihívásokra.

53 napos kutyamagzat

Az 50. nap környékén a csontrendszer és a szőrzet is teljes értékűvé válik. Négydimenziós ultrahangfelvételeken már látható, ahogy a kölyök a későbbi lihegést “gyakorolja”, azaz először dugja ki a nyelvét nyitott szájából.

A születés csodája

A 63 napos vemhesség természetesen nincs kőbe vésve, a kicsik akár már az 58. napon is világra jöhetnek. Az ellés során a kölykök nagyjából 30-60 percenként bújnak ki mamájuk testéből, aki azonnal elkezdi róluk lenyalogatni a magzatburkot, valamint elharapja a köldökzsinórt.

Az anyakutya a távozó méhlepényt is elfogyasztja, az ugyanis nagy mennyiségben tartalmazza a tejelválasztást és a regenerálódást támogató tápanyagokat. Emellett magas a prosztaglandintartalma, ez a hormon pedig segít megkönnyíteni az ellés folyamatát.

Az anyakutya első dolga megtisztítani újszülöttjét

A védtelen csöppségek fogatlanul, vakon és süketen születnek, szimatuk viszont már az első perctől kezdve kiváló, így könnyedén megtalálják édesanyjuk emlőit.

Az első időkben napjuk 90%-át alvással, a maradékot táplálkozással töltik. A második hétre viszont már elérik azt a fejlettségi szintet, hogy képesek lesznek kinyitni a szemüket, illetve nyöszörögni, vinnyogni is elkezdenek. Első parányi lépéseiket három héttel születés után teszik meg, ekkor alakul ki a tudatos társas érintkezés is testvéreikkel.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek kölyökkutya kutya párzás kutya születése tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink